2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A római kori Egyiptom

Szombaton ismét megelevenedik Mikháza, színes és hangos csapatok töltik be utcáit, tereit. Ez lesz a kilencedik Római Fesztivál, ebben az évben az esemény tematikája a római kori Egyiptom.

A fesztivál fő célja a mikházi római kori lelőhely kutatása és hasznosítása, az ókori római kori civilizáció elemeinek feltárása és népszerűsítése; ehhez nagyban hozzájárulnak a hagyatékőrző katonai csapatok, a történelmi rekonstrukciók, a múzeumpedagógiai műhelyek, amelyek egyszerre szolgálják az ismeretterjesztést és a szórakoztatást. 

A tavaly a járványügyi korlátozások és a szociális távolságtartás miatt a látogatók száma megcsappant, mintegy kilencszázra becsülték őket. A fesztivál 2019-ben mozgatta meg a legnagyobb tömeget, mintegy háromezren vettek részt a különböző eseményeken. Ebben az évben szeretnének visszatérni a normalitáshoz, és megközelíteni a tavalyelőtti látogatói számot. Sokszínű programmal készültek – mondta el a múlt heti sajtótájékoztatón Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.

A fesztivál központi témája Egyiptom lesz, az elbűvölő, különleges ókori ország, a látogatók sok érdekességet tanulhatnak a Római Birodalom és a Nílus menti állam kapcsolatáról.

Római katonák mutatják meg ügyességüket, harci bemutatók is lesznek

Fotó: Gligor Róbert László (archív)


A részt vevő csapatok még a déli harangszó előtt végigvonulnak a falun a Csűrszínház, a kolostor és a régészeti park között, ugyanitt „fesztiválszekérrel” is lehet sétálni. A Csűrszínház udvarán számos múzeumpedagógiai foglalkozásra és kiállításra várják a gyerekeket (és nem csak), történelmi témájú előadásokat is lehet hallgatni a mesés Kelet régészeti emlékeiről, de a mai kor határvonalairól, a világháborús lövészárkokról is. Az arénában érdekes bemutatók lesznek, kezdve a római katonák eskütételétől az íjászversenyig, a rabszolgavásártól a keleti táncokig, majd harci jeleneteknek lehetünk tanúi, a római katonák nemcsak hadgyakorlatot tartanak, hanem megküzdenek a barbárokkal is. A régészeti parkban a római katonák tábori életmódjával lehet ismerkedni, megtekinteni a régészeti emlékeket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak, és a domboldalon álló Tájolóhoz is fel lehet kapaszkodni a nap folyamán. A fesztivál zárómozzanataként a „keleti ragyogást” érzékeltetve a falu utcáin fáklyásmenet vonul végig.

A rendezvény részeként évek óta ezen a napon a mikházi ferences kolostortemplom is megnyitja kapuját a látogatók előtt. A marosvásárhelyi Teleki Téka a fesztivál hagyományos partnere, az elmúlt években a rendezvény középkori, a mikházi kolostorhoz kötődő foglalkozásait színesítette gyerekfoglalkozásokkal, könyvkiállítással és előadásokkal.

A téka idén harmadszorra is elhoz néhány igen értékes darabot az egykori kolostor gazdag, több ezer kötetes könyvtárából, egyebek mellett Kájoni János füvészkönyvét, a csíksomlyói ferences nyomda termékeit, és budai reneszánsz könyvkötői munkát is megcsodálhatnak az érdeklődők. A fesztivál témájához kapcsolódva Alexandriai Szent Katalin ábrázolásait is bemutatják (a keresztény vértanú ábrázolása az egyik mikházi oltáron is megjelenik), de az esemény római részét is gazdagítják, a közönség a Csűrszínház kiállítóterében megtekintheti a Teleki Sámuel könyvtárából származó Description de l’Egypte (1821–29) egyik reprezentatív kötetét, amely visszahozta az ókori Egyiptom megmaradt emlékeit az európai kulturális közemlékezetbe.

A kolostor udvarán múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek, a 17. századi templomot nemcsak megcsodálhatják a látogatók, hanem kamarazene- és gitárkoncertekre is be lehet ülni a padokba.

A 9R (Római) Fesztivál tulajdonképpen már pénteken elkezdődik, augusztus 6-án 20 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota folyosóján kerül sor Az akusztikus Nílus aján-déka című koncertre Radu Varga előadásában.

A 9R Fesztivál társszervezője a mikházi Csűrszínházi Egyesület, támogatója a Maros Megyei Tanács és a Bethlen Gábor Alap, partnerei a Nyárádremetei Polgármesteri Hivatal, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a Maros Művészegyüttes, a Teleki Téka, a Maros Megyei Könyvtár, a Keleti-Kárpátok Múzeuma, a Milites Marisensis Egyesület, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Visit Maros Egyesület.

Az ókori Kelet és Egyiptom kultúrájába nyújtanak betekintést az előadások