2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új és meglévő tervekkel Nyárádmagyarós élén

Tizenhat évi polgármesteri szolgálat után az ősszel nyugdíjba ment Nyárádmagyarós eddigi polgármestere, Kacsó Antal. A szeptemberi helyhatósági választásokon a község vezetésére az RMDSZ színeiben indult Kacsó Lajos kapott megbízást.

Kacsó Lajos a magánszférából érkezett, és nagy tervei vannak
a következő évekre


A vállalkozói szférából érkezett a községházára az 1971-ben született, kétgyermekes családapa. Tanulmányait a Zsil völgyében, Urikányban és Lupényban kezdte, majd a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemen szerzett mérnöki képesítést és mesteri fokozatot. Az idén több községbeli kereste meg azzal, hogy induljon a polgármesteri tisztségért, olyanok biztatták, akik úgy látták, hogy a községnek más arculatra és az életminőség javítására van szüksége. Végül családja is beleegyezett az új kihívás vállalásába, Kacsó Lajos pedig úgy véli, munkáját segíteni fogja a huszonnyolc évi magánvállalkozói tapasztalat, a felhalmozott jogi, adminisztrációs és pénzügyi ismeret, hiszen a családi vállalkozásban is szükség volt ezekre.

Saját elképzelései vannak

Kész terveket tud az asztalra tenni az új elöljáró, de a járvány felborította a fontossági sorrendet, egyes terveket el kell napolni.
Kampányában négy pontot fogalmazott meg, ezt szeretné követni a következő időszakban. Az infra-struktúra terén a szennyvíz- és ivóvízhálózat kiépítésére, a földgáz bevezetésére és a ravatalozók felépítésére fog figyelni. Ugyanolyan fontosnak tartja a testi és szellemi jólétet is, ezért figyelmet fordít a kulturális értékek megőrzésére és továbbadására, szeretné újraindítani a magyarósi és selyei néptánccsoportot. A községnek néhány éve még volt focicsapata, ünnep volt minden mérkőzés, de mire elkészült a sportbázis, támogatás hiányában megszűnt a csapat, ezt is újra kellene szervezni. Elképzelései között szerepel egy többfunkciós egészségügyi központ is, ahol a család- és fogorvosi rendelőn kívül különböző szakorvosi vizsgálatot is igénybe vehetnének az idősebbek. A község kedvező földrajzi adottsága, a városok közelsége, a Bekecs segítheti az idegenforgalmat, egyre nagyobb az igény a falusi turizmusra, ami mellékjövedelmet biztosítana a lakosságnak, és egy-egy nagyobb rendezvény alkalmával szálláshelyekre és vendéglátásra is szükség van a községben.
Kacsó Lajos úgy véli, csapatával új energiával, tenniakarással érkezett, összefogással s nem utolsósorban Isten akaratával mindezeket a terveket meg is szeretné valósítani.

Belevágott a munkába

Az elmúlt rövid idő alatt sikerült egy 63,5 ezer eurós pályázatot benyújtaniuk az iskolák korszerű digitális eszközökkel való ellátására. Dolgoznak a gázbevezetés tervén is, néhány engedélyre várnak, hogy a pályázatot tudják benyújtani a hálózat kiépítésére. Mivel a nagyberuházásokat támogatják, Magyarós a szomszédos Székelybere és Sóvárad községekkel társul, siker esetén a lakosságnak csak a rácsatlakozás költségeit kellene fizetnie.
Egy energiahatékonysági program keretében szeretnék a selyei iskolát is korszerűsíteni, az épületet, tetőteret szigetelni, a fűtésrendszert kicserélni. Jelenleg az előtanulmányon dolgoznak.
A polgármester szerint nemcsak az a fontos, hogy egy önkormányzat mivel tud dicsekedni, hány projektet tud megvalósítani, hanem az is, hogy a magánszféra is fejlődjön, beruházások történjenek, éppen ezért örömmel vette tudomásul, hogy a közeljövőben egy meglévő állatfarm fejlesztésébe és egy húsfeldolgozó beindításába fektetnek be a községben több mint kétszázezer eurót, és jövőben panzió nyílik – mindezek munkahelyeket teremtenek, bért jelentenek a helyieknek és bevételt az önkormányzatnak is.

Mindent felkarolni, ami jó

Arra a kérdésünkre, hogy milyen projekteket vett át az előző polgármestertől, az új községvezető kiemelte: a folytonosság híve, átvette a stafétát, minden elképzelést felkarol, ami a közjót szolgálja, de az is fontos, hogy számba vegyék, mi az, amin változtatni kell, és mit szeretnének a jövőben esetleg másként tenni. A magyarósi művelődési otthont, a magyarósi és torboszlói iskolát felújítva vette át, most zárulnak le az utolsó kifizetések, így a jövőben a már említett nagyobb infrastruktúra-építési tervekre összpontosítanak.
Új európai fejlesztési és pénzügyi ciklus következik, jelenleg még nem lehet hazai vagy uniós pénzalapokról beszélni, nem tudni, hogy milyen elképzeléseket fognak a jövőben finanszírozni, ezért egyelőre a kiírásokat várják, terveket készítenek, de konkrét beruházási projektek benyújtására csak 2022-ben lehet számítani – véli a község első embere.