2020. október 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Amint arról korábban is beszámoltunk, vasárnap este véget ért a 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Idén nem novemberben és nem a Kultúrpalotában, hanem a főtéri nyári színpadon, szabadtéren került sor a vetítésekre, de a szervező Maros megyei MADISZ gondoskodott arról, hogy – ha nem is az elmúlt évekhez hasonló bőséggel, de – kiegészítő programok is helyet kapjanak a kínálatban, így a versenyprogram és a nagyjátékfilmek, dokumentumfilmek vetítése mellett koncertek, tárlatnyitó és felolvasószínház is volt  mind a nyári színpadon, mind a B5 Stúdióban és a Teleki Téka udvarán. Noha a közönség lélekszáma természetesen elmaradt a korábbi években tapasztaltaktól, így is aránylag sokan látogattak el a szabadtéri mozizásra, akik fogékonyak voltak a közösségi filmélményre.

Mivel a fesztiválzáró ünnepség és az ennek keretében zajló díjkiosztás vasárnap este, lapzártánk után zajlott, a díjnyertes filmek listáját most közöljük. A vírus okozta helyzet miatt kényszerült szabadtérre a fesztivál, és ugyanezen állapot miatt a szemlén nem voltak meghívott vendégek, így a zsűri is online értékelt. A grémium az alábbi alkotásokat érdemesítette a 28. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjaira.

A zsűri különdíja: Dina Velikovszkaja: Kapcsolatok – Oroszország.

A zsűri különdíja a legjobb diákfilmnek és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által felajánlott töltőtoll: Almási Zsolt: Figyelj már oda! – Magyarország.

Simó Sándor-emlékdíj a legjobb első filmért. Felajánló a Maros megyei MADISZ, Marosvásárhely városának támogatásával: Piotr Milczarek: Eső – Lengyelország.

A filmfesztivál fődíja a legjobb rövidfilmnek – felajánló: Marosvásárhely városa: Kölcsey Levente: Szünet – Magyarország.

Fotó: Nagy Tibor