2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ó, nem Joseph Heller világhírű regénye van ismét terítéken, csupán egy kisrégió kereskedelmi rádiója, a marosvásárhelyi Rádió GaGa. Tavaly ilyenkor számadást készítve megtudtuk, hogy október 15-én 15 órakor 11 millió 46 ezer 240 perce megszakítás nélkül állt, szólt az Önök rendelkezésére. Idén hozzáadhattunk még 525 600 percet, így kerekedik ki a 22 esztendő. „Még gombócból is sok” – szokták mondani.

De mitől a 22-es csapdája ez a 22 éves rádió? Teszem azt attól, hogy amint az autók és a nők viszonylatában is kiütközik a viszonylagosság ténye, úgy a GaGáról is elmondható, hogy nőnek éppen jó lenne, de rádiónak már öregecske. Ugyanakkor míg egy 22 éves járgány már sosem fiatalodik meg, addig a rádió képes erre. És amint Önök is hallhatják, meg is teszi. Csapdahelyzetnek nevezhetnénk azt is, hogy bár új tulajdonosa van, a Rádió GaGa megőrizte összes jól ismert és jól bevált oldalát, immár pedig megújuló műszaki és infrastrukturális köntösben készül rá a 23. esztendejére. És végül az igazi „csapda”: mint minden jó rádió, fülön csíp, és nem ereszt el.

Tudom, hogy az analógia Heller regényével kissé sántít, mert míg Yossarianékat egy agyafúrt paragrafus tartotta fogva az örökös frontszolgálatban, addig a GaGa kellemes és önként vállalt „fogságot” kínál az ingyen fogható hullámhosszokon, és még a Stockholm-szindróma esete is kézenfekvő lehetőség: a fogvatartott törvényszerűen beleszeret a fogvatartójába. Ennek a szerelemnek a várományosaiként vágunk neki az újabb esztendőnek.

Rádió GaGa – 22 éve életünk része!