2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vasárnap este kihirdette díjait a Filmgalopp versenyszekciójának háromtagú zsűrije, ugyanakkor a közönségdíj is gazdára talált. A kolozsvári Győzelem mozi színpadára lépett Kántor László producer a Sárga Csikó díjért, és online üzenetben köszönte meg díját Pernecker Dávid filmkritikus.

A Filmgalopp közönségdíjasa idén Simó Boglárka Árva csillagok című filmje. A 15 perces alkotásban a hajdani székelykeresztúri gyermekotthon története bontakozik ki egykori lakójának portréja által. A közönségdíj értéke 1000 lej, felajánló a Nobila Casa.

A Filmgalopp zsűrije – Nagy Viktor Oszkár, Kollarik Tamás és Ferenczi Szilárd – úgy döntött, a különdíjat idén Medve Ferenc kapja Being a Bee című rövid természetfilmjéért. A környezetvédelmi üzenetet megfogalmazó ismeret- terjesztő film a méhek egy napját mutatja be, azt, hogy hogyan küzdenek meg a természeti erőkkel és az emberi tevékenységekkel. A különdíj értéke 1000 lej, felajánlója a Medline.

A Filmgalopp fődíját László Barna érdemelte ki Isteni kéz című alkotásával. A portréfilm Csángálóról, a világhírű brácsásról szól, akit kenyérkereső keze egyik napról a másikra cserbenhagy: remegni kezd. Az a zenész, aki kiejti kezéből a vonót, nem lehet többé a híres Szászcsávási Banda tagja. Dumnezeu, a bandavezér prímás kizárja őt a zenekarból, amelyben egész éle-tében játszott. Bár elképzelhető, hogy Csángáló Parkinson-betegsége gyógyítható, abban az archaikus világban, amelyben ő él, s amely csak az isteni segítséget fogadja el, egy agyműtét teljesen elképzelhetetlen. A mester egyetlen reménye, hogy Bálint, a hozzá hasonló tehetségű unokája, továbbviszi a világon is egyedülálló zenei hagyatékot. Amikor már szinte minden veszni látszik, már csak a csoda, az „isteni kéz” segíthet... A fődíj értéke 1 millió forint, felajánlója a Nemzeti Filmintézet.

A díjazott alkotásokat újra lehetett nézni hétfőn délben 12 órai kezdettel a Győzelem moziban.

A vasárnap esti díjátadó gálán színpadra lépett Kántor László kolozsvári származású, Budapesten élő filmproducer a Sárga Csikó szobrocskáért. A méltatást Szántai János író, újságíró fogalmazta meg, a díjat felajánlója, a Liszt Intézet nevében Kósa András László nyújtotta át.