2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem kedvez a Volkswagen-csoportnak az orosz–ukrán háború

Az autóipart amúgy is sújtja a globális félvezetőhiány, most pedig itt az újabb probléma, az orosz–ukrán háború, ami – úgy néz ki –, teljesen megbénítja a világ legnagyobb autógyártójának, a Volkswagen- csoportnak a villanyautó-gyártását. A jelenlegi helyzet alapján mind Zwickauban, mind Drezdában leállt az ID szériás villanyautók gyártása. A fő gondot az eddig Ukrajnában gyártott kábelkötegek hiánya jelenti.

Arról egyelőre nincs hír, hogy más forrásból beszerezhetők-e a szükséges kábelkötegek. Amennyiben igen, nagy valószínűséggel arra kell számítani, hogy az áruk is magasabb lesz, az pedig a Volkswagen villanyautók árának emelkedéséhez vezet. Ezt vagy felvállalja a gyártó, vagy a vásárlók kell szembenézzenek a még drágább elektromos autókkal.

Az ID család két tagját, az ID.3-at és az ID.4-et gyártják Kínában is, viszont az onnan való szállítást megszervezni feltehetőleg ugyanúgy időbe telne, mint ráállítani a gyártásra egy másik üzemet. Továbbá a gépjárművek Kínából való szállítása szinten költséges lenne.

A Volkswagen vezetése azt ígérte, hogy egy cégen belüli akciócsoportot alakítanak ki, amely az ukrajnai háború hatásait fogja vizsgálni, illetve ötleteket, terveket fog kidolgozni, hogy hogyan enyhítsék ezeket.

A kábelkötegek hiánya természetesen csak a jéghegy csúcsa. A Volkswagen beszállítójának – amely Ukrajnából szerezte be a kábelkötegeket – gyárában több mint 7000 személy dolgozik. Ebből a számból arra lehet következtetni, hogy számos Európában gyártott elektromos autót láttak el innen kábelkötegekkel. Értelemszerűen nem minden kábelköteg származik Ukrajnából, de nagy valószínűséggel a következő hetekben, hónapokban még lesznek olyan gyártók, amelyek kénytelenek lesznek leállítani a termelést.

A Volkswagen után a Skoda is bejelentette, hogy nála is akadozik az elektromos autók gyártása. Erre számítani is lehetett, hiszen a Skoda Enyaq iV közeli rokonságban áll az ID.4-gyel, ebből arra lehet következtetni, hogy nagy valószínűséggel a kábelkötegek is ugyanazokból az ukrán üzemekből érkeztek. 

A Skoda óvatosabban fogalmazott, mint a Volkswagen. A cseh vállalat azt mondta, hogy korlátozzák a típus gyártását. Ez arra utal, hogy még lehet némi raktárkészletük, így, ha kisebb mennyiségben is, de egy darabig még tudják folytatni a gyártást. Azonban, ha nem érkezik utánpótlás, vagy valamilyen megoldást nem talál az akciócsoport, akkor legfeljebb néhány hétre elegendő az alkatrész. 

A Skodának ennél nagyobb fejfájást okoz az, hogy egy csapásra elvesztette két nagyon jó piacát is. A márka második legnagyobb vásárlója éppen Oroszország volt, ahol tavaly több mint 90.000 gépjárművet értékesítettek. A nemzetközi szankciók miatt viszont valószínű, hogy nem szállíthatnak autókat Oroszországba, legalábbis a közel- jövőben. A Skoda emellett az ukrán piacot is kénytelen lesz mellőzni, amely szintén egy stabil, biztos piac volt. De ez a háború miatt biztosan kiesik, hiszen az emberek nem fognak autókat vásárolni.


A Kia EV6 az év autója

Érdekesen alakul a nemzetközi autópiac. Két-három évvel ezelőtt elképzelni sem tudtuk, hogy egy elektromos autónak esélye lehet megnyerni az Év Autója díjat. Idén pedig a dobogó mindhárom fokára egy-egy elektromos gépjármű gurulhatott fel. De a hét döntős autó közül is csak egy, a Peugeot 308 rendelkezik belső égésű motorral. Viszont ebből is készül elektromos változat.

A végső fordulóba hét autó került be idén is. A hetedik helyen a Cupra Born végzett 144 ponttal, a hatodik helyet a Ford Mustang Mach-E szerezte meg 150 ponttal, ötödik helyen a Skoda Enyaq iV áll 185 ponttal. Negyedik helyen végzett az egyetlen nem elektromos autó, a Peugeot 308, 191 ponttal. Az a három gépjármű, amelyet a legjobbnak ítélt meg a nemzetközi zsűri, nagyban megelőzte a mezőny többi tagját, viszont közöttük már szoros volt a verseny. „Bronzérmet” kapott 261 ponttal a Hyundai Ioniq, 265 ponttal lett második a Renault Megane E-Tech Electric, míg 2022-ben 279 ponttal szerezte meg az Év Autója díjat a Kia EV6.

Elmondható, hogy az elektromos autók most már ilyen szempontból is átvették a vezetést. Viszont a döntőbe bekerült gépjárművek nem éppen az átlagos vásárló pénztárcájához vannak szabva. A legolcsóbb a Peugeot 308, körülbelül 19.000 eurós alapárral. A többi versenyző nagyjából kétszer ennyibe kerül. Tehát az elektromos autók most már elismertek, és valóban jók. A kérdés az, hogy mikor lesznek elérhető árúak mindenki számára, illetve, hogy Romániában mikor épül ki a használatukhoz nélkülözhetetlen töltő-infrastruktúra.

A Kia EV6, a 2022-es Év Autója díj nyertese

Forrás: Év Autója verseny hivatalos oldalaA BMW és a Jaguar is elhagyja az orosz piacot

A háború hatására több autógyártó is bejelentette, hogy beszünteti a szállításokat Oroszországba, sőt a BMW a helyi összeszerelést is leállítja. Természetesen sokkal egyszerűbb helyzetben vannak azok a gyártók, amelyek csak szállítanak az orosz piacra, hiszen ők csak az exportot kell leállítsák. Így a General Motors, a Jaguar – Land Rover és a Volvo is jelezte, hogy teljesen megszünteti az oroszországi exportot.

Lényegesen nehezebb helyzetben vannak azok az autógyártók, amelyek komolyabb helyi érdekeltséggel, esetleg helyi gyártókapacitással is rendelkeznek. Ilyen helyzetben van a BMW is, amely az Avtotor nevű helyi vállalattal közösen tart fenn egy összeszerelő üzemet. Ennek ellenére a bajor márka is úgy döntött, hogy beáll a szankciók mögé, és beszünteti a gyártást. Holott a BMW-nek komoly érdekeltségei vannak Oroszországban, hiszen a hetes szériák jelentős részét itt – és persze Kínában – adják el.

Természetesen az oroszok sem nézik ezt karba tett kézzel. Azt próbálják elérni, hogy a külföldi tőke kivonása minél lassabban történjen. Többek között jogszabályt is bevezettek, amely tiltja, hogy a külföldi cégek eladják orosz érdekeltségeiket.

A nemzetközi szankciók rendszere egyelőre kialakulóban van. Ez fogja meghatározni, hogy milyen külföldi érdekeltségek maradhatnak működőképesek Oroszországban. Jelenleg a legnehezebb helyzetben azok a vállalatok vannak, amelyek komoly gyártókapacitást és vásárlói bázist építettek ki Oroszországban. Többek között ilyen a Renault, a Nissan-Mitsubishi, a Stellantis és a Volkswagen-csoport. Számukra a szankciók szintén fájdalmasan fognak hatni, főleg amiatt, hogy az autóipar még nem állt fel a koronavírus-járvány és a félvezetőhiány okozta nehéz periódusból. Ez pedig újabb anyagi kiesést fog eredményezni, méghozzá feltehetőleg nem is kicsit. Szinte biztos, hogy infláció és munkahelyek szempontjából a nyugat-európai országoknak is fájni fognak az intézkedések. Kérdés, hogy ki bírja tovább: az oroszok vagy a gazdaság?