2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Piszkos” a dízel, ezért megölik a legtisztábbakat

Manapság már senkinek nem újdonság, hogy a dízelautók sokkal szennyezőbbek, mint a benzinesek, hogy ne is említsük a tisztán elektromosakat. Természetesen lehetne boncolgatni azt a kérdéskört is, hogy mekkora terhet jelent a környezetre egy elektromos autó, de az egy másik téma. Egyelőre az a felállás, hogy a dízeleket mindenhonnan tiltják ki, és a gyártók sorra jelentik be, hogy hamarosan elengedik ennek a motortípusnak a „kezét”. Marad tehát a benzinen, a hibrid, a tisztán elektromos és a hidrogénhajtású – már ha elérjük, hogy utóbbi kettőhöz megfelelő infrastruktúra épüljön ki. Azonban a dízeleket most egy másik veszély is fenyegeti. Ez pedig nem más, mint az AdBlue-hiány. Az AdBlue a modern dízelek legfontosabb adalékanyaga, ettől lehetnek tisztábbak, ez lényegében egy egyszerű karbamidoldat, amelyet a dízelmotorok kipufogógáz-tisztító rendszerei a nitrogén-oxidok semlegesítésére használnak redukciós katalizátorukban. Ezzel még semmi baj nem lenne, csakhogy ebből az adalékból lett mostanra hiánycikk, amiben nagy szerepe van annak, hogy a földgáz ára az egekbe szökött. Így nemes egyszerűséggel már nem éri meg gyártani. Több európai gyár már leállt, mások pedig már nem vesznek fel megrendeléseket, ami azt jelenti, hogy még eleget tesznek a kötelezettségeiknek, és nem tudni, hogy utána mit fognak lépni. A baj pedig az, hogy a modern autók számítógépes rendszere úgy van kialakítva, hogy miután kifogy az AdBlue, először drasztikusan visszaveszik a teljesítményt, majd egy idő után – ami jellemzően nem sok – az indítást is letiltják, és az autó egyszerűen ott marad, ahol megállt, egészen addig, ameddig nem töltenek bele egy adag adalékot.

A hiány azt eredményezi, hogy a legújabb, legkorszerűbb és egyben legtisztább dízelautók képtelenek lesznek a működésre. Ami egyrészt fájó pont a tulajdonosoknak, hiszen még mindig a dízel a legjobb alternatíva azok számára, akik napi több száz kilométert kell megtegyenek, arról nem is beszélve, hogy lehetséges az, hogy éppen azért vettek AdBlue tartállyal szerelt autót, mert akartak valamit tenni a környezetük védelme érdekében. Most pedig azzal kell szembenézzenek, hogy nem fogják tudni használni az autójukat.

A problémának azonban van egy másik része is, ami sokkal nagyobb gondot jelenthet mindenki számára. Az áruszállítók – gondoljunk a kisteherautókra – dízelmotorral működnek, és nem egy már teljesíti az új, jobb kibocsátási normákat, vagyis szükségük van az AdBlue-ra, mert ha nem, egyszerűen azok is működésképtelenek lesznek, ami az áruszállítás válságát vonná maga után, azaz a létszükséglet szempontjából elengedhetetlen termékek nem jutnának el a fogyasztókhoz. Az ellátási lánc megszakadása pedig felmérhetetlen anyagi károkat okozna, ami hosszú távon komoly gazdasági válságot eredményzene, s az a tavalyi után egy óriási pofon lenne mindenki számára.

Jelenleg csak reménykedni lehet abban, hogy az európai döntéshozók észlelik a probléma súlyát, és idejében lépnek. 

AdBlue-tartály töltőnyílása

Forrás: agroforum.hu


Sportos az elektromos?

Ha a hétköznapi modellekre gondolunk, akkor elmondható, hogy még mindig a belső égésű motorral szerelt változatok teszik ki az eladások túlnyomó részét, vagyis ezekből az autókból élnek meg a gyárak. Azonban a sportmodellek esetében 2021-ben fordult a kocka, legalábbis a Porschénál.

A 911-est, a Porsche kultikus sportautóját nem kell senkinek bemutatni. Az előző évtizedekben rendre ebből fogyott a legtöbb, most azonban az elektromos Taycan átvette a vezetést a vállalaton belül. A nagy sportautógyártót pedig ebben ez a modell húzta ki a csávából.

2019 szeptembere és 2020 szeptembere között 5%-kal csökkentek az eladások – természetesen ehhez a koronavírus-világjárvány is hozzájárult. Viszont idén az első kilenc hónapban 13%-os növekedéssel tudtak zárni, amihez elsősorban a Taycan, illetve a kis szabadidőautó, a Macan járult hozzá, utóbbiból 61 ezer darab talált gazdára, összesen pedig 217.198 Porschét sikerült értékesíteni. Persze még mindig nem vezet az összesítésben az elektromos Taycan, ott továbbra is a nagy terepjáró, a Cayenne viszi a prímet, de így is szép teljesítmény, hogy egy elektromos autó megelőzte a 911-est. 

Ez számok tekintetében úgy néz ki, hogy Taycanból 28.640, a 911-esből pedig 27.972 fogyott. Nem nagy a különbség, de arra éppen elég, hogy igazolja: az elektromos autóval is lehet versenyezni, gyorsan közlekedni, és bizonyos típusok alkalmasak az élményautózásra is. A sors furcsa játéka, hogy ezeket az adatokat egy olyan gyártónál látjuk, amelyik mindig a sportos modelljeiről volt híres. Persze a Porsche reakciója sem maradt el a számok láttán. Ismételten elmondták, hogy a cég további elektromos modelleket fog bemutatni 2023-ig, amelyek közül várhatóan a villanyhajtású Macan fog majd a legnagyobbat szólni, ami nem is lenne meglepő, hiszen ez a modelljük a dobogó második fokán áll.

Természetesen lehetséges, hogy egy elektromos Cayenne még nagyobbat szólna, viszont a nagy SUV-k nem a takarékosság és a környezetvédelem, valamint a zöld életfelfogás jelképei. Ennek ellenére nem teljesen kizárt, hogy lesz majd elektromos Cayenne is, de nagyon úgy néz ki, hogy most a Macan elektromos változatán van a hangsúly.

Porsche Taycan vs Porsche 911

Forrás: autoexpert.ro


Nyereséges volt a Tesla

Két héttel korábban beszámoltunk arról, hogy ismételten rekordeladásokat tudott produkálni a Tesla. Akkor azonban még nem lehetett tudni, hogy ez mire is volt elég. Most viszont az is napvilágra került, hogy nyereséges volt a vállalat a harmadik negyedévben. Méghozzá ilyen tekintetben is rekordszámokat tudtak elérni. Ha a tavalyi harmadik negyedév számait is figyelembe vesszük, akkor azt mondhatjuk, hogy a Tesla forgalma 57%-kal, azaz 13,8 milliárd dollárral nőtt.

2021 harmadik negyedévében nyereségük 1,62 milliárd dollár lett, de ezt most főként az autókból szedték össze, bár 279 millió dollár továbbra is abból jött be, hogy eladták a tisztaságukat más gyártóknak. De ha ezt le is vonjuk, akkor is elmondható, hogy több mint 1,3 milliárd dollár hasznot húztak az autógyártásból, ami nem kis teljesítmény egy mindössze 10 éve a piacon levő cégtől, amelyik egypár évvel ezelőtt még nagymértékben veszteséges volt.

Azonban az érdekességek sorának még nincs vége. A rekordprofitot átlagosan 6%-kal alacsonyabb eladási áron tudták elérni. Tehát itt is beigazolódni látszik a mondás, hogy a kevesebb néha több. A Tesla nem találta fel – ilyen tekintetben – a spanyolviaszt, mindössze alkalmazta azt a technikát, amelyik értelmében egy autóra kisebb haszonkulcsot számol, abban a reményben, hogy többet fog eladni belőle. Elmondható, hogy bejött a számítása. Továbbá arról sem szabad megfeledkezni, hogy két típus felújításon esett át, ami egyrészt azt jelentette, hogy ez egy pluszkiadás volt a Teslának, másrészt egy ideig a harmadik negyedévben sem tudta forgalmazni a Model S és Model X típusokat. Tehát a cégnél joggal reménykedhetnek abban, hogy a későbbiekben még nagy profitot tudnak majd realizálni. Arról nem is beszélve, hogy a hamarosan elkezdi a munkát a texasi és a németországi Tesla üzem is, ami még tovább növelheti a számokat. És ha így halad, nem kizárt, hogy egy bő évtized múlva a világ legnagyobb három autógyártója között fogjuk találni, persze ehhez a konkurenciának is lesz egy-két szava.

Tesla Model Y

Forrás: tesla.com