2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

G.AÏ.a

Július 26-a és augusztus 6-a között ismét megszervezik az erdélyi kortárs művészeti élet egyik emblematikus eseménysorozatát, a Minimum Party alkotótábort és szakmai fórumot. A Minimum Party Society által szervezett rendezvény ez évben a G.AÏ.a címet viseli, tematikája, mottója: A mesterséges és a természetes ellentéte és fúziója. Az 1996 óta megszervezett, immár 27. alkalommal sorra kerülő Minimum Party alkotótábornak és szakmai fórumnak Kászonaltíz község ad otthont a Tiszás-patak torkolatánál. Az idei rendezvényről a következőket írják a szervezők.

Az elképesztően gyors szuperszámítógépeket oly módon próbálják manapság fejleszteni, hogy azok az emberi tevékenységre jellemző, intelligens feladatokat lássanak el. Ez az AI, a mesterséges intelligencia. Az egyik digitális óriás a többi között azt a célt tűzte ki, hogy a mesterséges intelligenciát művészi alkotások létrehozására használja, nemcsak képek, hanem videók és zene komponálására. A kezdeményezők szerint egy olyan mesterséges intelligenciára van szükség, amely „nem úgy gondolkodik, ahogyan mi, és olyan válaszokat ad, amelyekre mi nem lennénk képesek”. Úgy nyilatkoztak, hogy a kreativitást vizsgálják a mesterséges intelligencia segítségével, és szerintük a jövőben az általuk használt program a művészet új eszköze lesz. Az eseményekkel párhuzamosan több művész is fenntartásának adott hangot annak kapcsán, hogy a gépek valóban képesek lennének igazi művészi alkotások létrehozására. A kibertér új típusú közösségeket, soha nem látott kollektív művészeteket teremtett. Kialakult a nemzetek feletti digitális világnyelv, demokratizálódott az alkotói folyamat, nyitott, permanensen fejlődő munkák – work in progress – kezdték uralni a terepet. Fontos ismeretelméleti, morális és egzisztenciális problémák merültek fel. A reprezentációk, amiket a mesterséges intelligencia hoz létre, semmit sem mondanak arról, hogy milyen művészi szándékok szüleményei valójában. Az eredetiség és a mélység hiányának elkerülése érdekében a programozó szándékait felül kéne írja az alkotó intenciója. Csak akkor tekinthetünk egy művet eredetinek, fontos alkotásnak, ha feltételezünk egy tudatos szerzőt, aki alkotását kora ismeretében hozza létre.





No, de mi közünk nekünk ehhez a Minimum Partyn, egy olyan alkotótáborban, ami eddig is vállaltan kivonult a civilizációból, a természetet, a természetest kereste? Mi magunk is benne élünk a változó világunkban, és az AI hatását magunkkal visszük a hegyre. Tehát nem teszünk úgy, mintha az erdei tisztáson megszűnne létezni a technika. Most azonban nem annyira a használatára koncentrálnánk, hanem ihletforrásként próbáljuk felhasználni a mesterséges, illetve természetes ellentétpár megvizsgálásához. Az eredeti, illetve a másolat ütköztetéséhez. Vagy a keveréséhez, fúziójához. Innen a tábor címe is: Előttünk a földanya, Gaia, akiben megjelenik a mesterséges lény, de az valójában róla van mintázva.

A 27. alkotótábor tervezett műhelyei és vezetői: zeneműhely (Márkos Albert – Budapest és Miquèu Montanaro – Franciaország); vizuális műhely (Balázs Péter – Eger–Noszvaj–Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület); filmesműhely (Vörös T. Balázs – Sepsiszentgyörgy); fotóműhely (Miron-Vilidár Vivien – Budapest-Nagyvárad); mozgásszínházműhely (Kocsis Andrea és Lukács Ádám – Miskolc); építészműhely (Rab Sarolta – Budapest); íróműhely (Láng Orsolya – Budapest–Marosvásárhely); filozófiaműhely (Pálfalusi Zsolt – Budapest); kézművesműhely (Demeter Krisztina – Gödöllő); Élboy – kísérleti színház műhely (Szabó Attila – Miskolc).

Zeneműhely. Délelőttönként Márkos Alberttel: a műhelyben a szöveg és zene egymást éltetik. 

Improvizációk és a műhelyben közösen alkotott kompozíciók előadására készülnek a műhely résztvevői minden este. A zenészekkel együttműködve a költők, írók és színészek ugyanezt teszik. A maguk módján improvizálnak; nem előre eldöntött sorrendben, hanem a zenefolyam hatására mondják szövegeiket, amire újból a zenészeknek kell reagálni. Ily módon az előadás dramaturgiáját az oda-vissza hatás alakítja. Sokféle és bonyolult viszonyt képesek így kialakítani. A produkciók végére mindenképp az lesz a benyomásunk, hogy a műfajok paritásban voltak, nem pedig alá-fölé-mellé rendelt viszonyban. A Words & Music műhely ihletője a budapesti Nyitott Műhely Szöveg és Zene eseménysorozata, amelyet Márkos Albert és Finta László szervez. Délutánonként Miquèu Montanaróval: képre zenélni. Mozgó képre zenélni. Néma játékfilmre zenélni. Improvizálni. Témákra improvizálni. Helyzetre improvizálni.

Vizuális műhely, vezeti Balázs Péter (Eger–Noszvaj–Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület). Előttünk a földanya, Gaia, akiben megjelenik a mesterséges lény, de az valójában róla van mintázva. A legfontosabb az adott hely energiáinak, mintázatainak felfedezése, azok megmutatása és sajátosságainak felhasználása természetművészeti megközelítéssel. A megéltség, a tájjal való azonosulás lehetősége egy újfajta térélményt jelent. A különböző térérzékelési formák, kulturálisan meghatározott térszemléletek, és térelméletek hatásai az egyén számára mindenképpen sajátságos formában, szinte egyedi térlátást eredményeznek. Ezt a sajátosságot különböző módon lehet hangolni, kiterjeszteni. Az idő és a hely adott, az eszközeink választéka számos, az inspiráció személyes. Egyéni utak keresése, közös gondolkodás, kreatív alkotás; legyen az akár síkban (képi), térben (plasztikai) vagy időben (performatív).





Fotóműhely, vezeti: Miron-Vilidár Vivien (Budapest–Nagyvárad)

A spektrum két vége: fény és árnyék. A Minimum Party fotóműhelyében lehetőség van betekintést nyerni a kamera nélküli képkészítés eljárásaiba, mint például a fotogram és cianotípia. A műhely témája, kulcsszava az ellentétek, amelyen a résztvevők együtt gondolkodnak és a témából kiindulva alkotnak. A műhely gyakorlati részén vezetett és szabad fotózás lesz: fókuszban a fényviszonyok, a fotóalany, a képkivágás. A fotóműhely résztvevői létrehoznak egy fotósorozatot, ami lehet megrendezett vagy dokumentarista jellegű vagy a kettő ötvözete – mindenki szabadon választhat.

Táncműhely, vezeti Kocsis Andrea és Lukács Ádám (Miskolc). Mit tud a mesterséges intelligencia a táncban? A mai világban egyre gyakrabban előforduló fake és videós fejlesztés egy újabb állomása ez, ahol az álhírekkel és a manipulatív információkkal teli világunkban látjuk lassan kiveszni az igazi individuumot. Az idei alkotótábor táncműhelye az észlelés és a mozdulat- (koreográfia-) készítés különböző gyakorlatait és elképzeléseit, az érzékszervek természetének, használatának és jelentésének különféle módjait próbálja megeleveníteni, melyhez segítségül hívja a többi művészeti ágat: a képzőművészetet, a zeneművészetet, az építészetet, a drámát… A kulcsszó tehát a mozdulat, amit a tánc és a többi művészeti ág közvetít a befogadó felé. Az emberi mozzanat ábrázolásának jelentősége, a dinamikára, a mozgásra való törekvés éppúgy az emberiség sajátja, mint a táncművészeté.

Építészműhely: Talált helyek – vezeti Rab Sarolta (Budapest). Mit jelent a hely az építészetben? Mitől válik hellyé egy hely? Az építészműhelybe várunk mindenkit a hely és az építettség határairól, a székelyföldi régióban hagyományos építési kultúráról és annak kortárs átértelmezési lehetőségeiről való közös gondolkodásra. Az itt és most talált helyek és a tágabb térség összefüggéseiben is értelmezhető léptékváltásos gondolkodásban szívesen látjuk az egyéni tapasztalatokat, érzeteket, emlékeket és meglátásokat a régióról és a tábor területéről egyaránt, ezeket fogjuk lefordítani pár elemből álló, helyi anyagokat felhasználó épített struktúrákká.

Kreatív írás műhely Láng Orsolyával. „A ChatGPT az OpenAI mesterséges intelligencia kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot, mely a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálása során értelmezőmodelleket használ, melyek segítségével a bevitt információkat azonnal interaktívan kezeli.” De mi köze ennek az irodalomhoz? Körülbelül annyi, mint egy varrógépnek egy elefánthoz. Mégis itt van velünk, megérkezett, rengetegen folyamodnak hozzá, provokálják és elbeszélgetnek vele, ahelyett hogy odafordulnának a mellettük élő másik emberhez. Az irodalom odafordulás. Beszélgetés. Íróként is, olvasóként is. Kódolunk és dekódolnak. Általa ismeretlenekhez juthatunk el, és bármilyen furcsa, ez visszaigazolást jelent. A magány ellenszere, mert felismerésekkel és ismerős érzésekkel jár. Az irodalom olyan eszköz az ember számára, amellyel kifejezheti érzéseit, összefüggést teremthet egymástól távoli dolgok között. Mert vannak kollektív érzések, kollektív tudattalan. Az AI-nek nincsenek érzései. Akkor sem, ha érzéseket feltételező megállapításokat tesz. A mesterséges intelligenciával írott szöveg semmit nem ad a létrehozójának, és a fogyasztóinak ill. felhasználóinak is csak variációkban kombinált információkat továbbít. Nincs benne pluszdimenzió. Játszani viszont lehet vele. Tegyük fel, hogy a program tud olyan szöveget írni, mint az ember. De hogyan működik az ember agya, amikor szöveget komponál? Mi az, amit be kell táplálni ahhoz, hogy működjön a szövegíró programunk? És egyáltalán: miért és miről írunk? Hajoljunk közelebb a teremtéshez – bármit is jelentsen ez –, és vizsgáljuk meg tüzetesen együtt, kinek mit jelent.

Filozófiaműhely, vezeti Pálfalusi Zsolt (Budapest). Az idei filozófia műhely témája a technikailag értelmezett psziché kérdése. A felvilágosodás kora óta számtalan érvelési hibától övezve újra és újra megkíséreljük definiálni a tudatot, miközben korunk legnagyobb kihívása az elme technikai kiterjesztésében van, mely nem várt módon szembesít a hatalom nem emberhez köthető formájával és vele az idő léptékének drasztikus megváltozásával. A műhelyben azokat a kérdéseket járjuk körül, milyen magyarázataink vannak az elme és a tudat koncepcionális szétválasztására, milyen pszichés működés az, amelyre egy gép nem lehet képes, és milyen bizonyítékaink vannak arra az állításra, mely szerint az ember a maga szingularitásában helyettesíthetetlen. További kérdéseket vet föl az emberi egzisztenciát illetően az a mód, ahogy a mesterségesre immár egy második természetként gondolunk, mely a saját törvényei szerint működik. Azokat a filozófiai kérdéseket fogjuk elemezni, melyek a természet fogalmának eme megbomlásából fakadnak. Keressük azokat az elődöket, akik már az emberi társadalmat is mesterséges képződményként vagy a természeten belüli természetként írták le.

Kézművesműhely, vezeti: Demeter Krisztina (Gödöllő). A Minimum Party kitágítja a lehetőségeinket, közös utat kínál. Fókuszba állítja a természetest, a mesterségest, behívja a körbe Gaiát és a mesterséges intelligenciát, mi pedig az anyagon, a kézzelfoghatón keresztül értelmezzük, kapcsolódunk. Megtöltjük tartalmainkkal, majd viseljük ékszer, stb. formájában, vagy az erdőnek adjuk. A madarak majd csipegetnek belőle, és puhábbá, melegebbé teszik fészkeiket.

További részletek és bejelentkezés a www.minimumparty.org honlapon.







Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató