2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

San Remóból visszatérünk az autópályára, megállás nélkül rohanunk utazásunk végső célja, Cannes irányába, és nemsokára a Menton nevű településnél be is érünk Franciaország legismertebb régiójába, amelyet Provence Alpes Cote d’Azur (röviden PACA) régiónak neveznek, tengerpartja a francia Riviéra.

Franciaország legnagyobb területű közigazgatási egységei a régiók, amelyekből 12 az ország kontinentális területén van, egy (Korzika) földközi-tengeri sziget, öt régió a tengerentúlon van. PACA az ország legfontosabb turisztikai régiója, hat megyére oszlik, legnagyobb városa és egyúttal fővárosa Marseille. PACA régióban sík területek, dombok, magas hegyek, nevezetes nemzeti és állami parkok vannak. Déli részét elejétől a végéig, 120 km hosszúságban a Földközi-tenger mossa, így az ide látogató egyszerre élvezheti a tengert, a dombokat és a hegyeket, a természeti látnivalókat, a városokat, a nevezetes műemlékeket. Éghajlata jellemzően mediterrán, sok napsütéses órával (évi 3000 körül). Az állandóan itt lakó népesség nagy része ma már francia nyelven beszél, de sokan beszélnek még okszitán (provanszál, okcitán) nyelven és az olasz többféle nyelvjárásain is. A – hagyományos nevén – provanszál újlatin nyelv leginkább a katalán nyelvhez áll közel. Honoré de Balzac világhírű francia író okcitán anyanyelvű volt. A középkori irodalomban a trubadúr költészet nyelve is ez volt, hiszen a balladák kezdetben a dél-franciaországi Provence-ban jelentek meg. Az újlatin nyelvek példájául „az élet vize” szókapcsolat álljon itt: latinul „Aquam vitae”, románul „apa vieţii”, olaszul „l’acqua della vita”, okszitánul „l’aigua de la vida”, katalánul „l’aigua de la vida”, spanyolul „el agua de la vida”, portugálul „a água da vida”, míg franciául „l’eau de la vie”. 

A francia Riviéra a világ egyik első modern üdülő-, fürdő- és gyógyhelye. Kezdetben a téli hónapokban jöttek ide az angol felső tízezer tagjai, még a 18. század végén. A 19. század közepén a vasúti hálózat kiépítésével téli és nyári üdülésre, játékszenvedélyük kielégítésére, kikapcsolódásra az angol, orosz, német, magyar arisztokrácia tagjai nagy számban látogatták. Vendége volt pl. Viktória királynő, II. Sándor cár, VI. Edvárd király, a Rotschild család tagjai, a Károlyi grófok. Az elmúlt évszázadok során számtalan ismert képzőművész, író, tudós is megfordult vagy le is telepedett itt, a világ minden tájáról, köztük magyarok is, a legnevesebbekről az általunk is meglátogatott helységek leírásánál emlékezünk meg.

Látkép a városról


Provence lakosságára jellemző a magas átlagéletkor, a jó levegőnek, a mozgásnak, a helyes táplálkozási szokásoknak köszönhetően. Az idevalók általában kalóriaszegény ételeket, sok zöldfűszert, zöldséget fogyasztanak saláták formájában, kedvelik a fokhagymát olívaolajjal elkészítve, és a tenger gyümölcseit. Sertéshúst szinte egyáltalán nem esznek. Előszeretettel isszák a minőségi borokat.

Idelátogatásunk nagyobb része augusztusra esett. Általában nem tanácsos augusztusra időzíteni a Cote d’Azur meglátogatását, mert Franciaországban ilyenkor veszik ki a legtöbben a szabadságot, turisták tömege árasztja el a tengerpartot, az árak magasak, gyakori a forgalmi dugó, és más hátrányok is lehetnek, de szerencsénkre a 2021-ben még dühöngő világjárvány miatt mi megszabadultunk a nagy tömegtől.

PACA hat megyéje közül az Olaszországgal határos Alpes-Maritimes megyében fekszik Cannes, alig 50 kilométerre a határtól. Ajánlatos egy településről kiindulva csillagtúraszerűen bejárni a régiót, Cannes kiválóan alkalmas ebből a szempontból is. Augusztusban szinte biztosak lehetünk a jó időben, de szeptemberben is kellemes meleg van. A magasan fekvő tájakon haladó 10-es számú autópályán a régió keleti részén fekvő csúcsvárosok (Menton, Monte-Carlo, Nizza, Antibes és a törpeállam Monaco) fölött haladunk el, majd érünk be késő délután az öböl mentén elterülő híres nyaralóvárosba. Szállodai szobánk elfoglalása után első utunk az idő előrehaladta miatt a vacsorához vezet, és eközben idegenvezetőnk elmagyarázza a tengerpartra vezető – eléggé rövid – útvonalat. Szállodánk két forgalmas utca találkozásánál a város magasabb részében van, többen panaszkodnak az utcák zajára, szerencsénkre mi ettől is megszabadultunk.

Vacsora után azonnal lementünk a tengerpartra. A vendégek többsége ilyenkor elegánsan felöltözve sétál, így hát nem csoda, ha első benyomásunk az volt, hogy jellemzően nagyvilági élet árad mindenütt, mutatós, jólétet sugárzó embereket látunk, minden tiszta, Cannes, a filmfesztiválok városa nem szokványos nyaralóhely.

A tenger irányába enyhén lejtő utcán hamarosan meg is érkezünk a tengerparti széles sétányhoz, amelyet La Croisette bulevárdnak neveznek, ezen a sétányon áll a híres filmpalota is. Mint minden idelátogató, mi is a híres filmfesztiváloknak otthont adó épületre voltunk kíváncsiak, néhány percnyi gyaloglás után meg is pillantottuk. Első látásra nem épp a legszebb, óriási épület, amely 1939-ben épült fel, 1200 személyt befogadó nagyterme lett a filmfesztivál helyszíne, bár az első bemutatóra – a második világháború kitörése miatt – közel 7 évet kellett várakozni.

Kaszinó


A színészek bejáratához vezető lépcsőkre terített széles, vörös szőnyeg ottlétünk alatt még eredeti helyén volt. A szőnyeg felső részén a 2021. július 6–17. között megrendezett 74. filmfesztiválon 25 résztvevő és díjazott színész, rendező szorosan egymás mellé helyezett, életnagyságú táblaképe (pannója) ragadta meg figyelmünket. A sztárok közül felismertük Tom Cruise, Nicole Kidman, Julia Roberts, George Clooney alakját. A vörös szőnyegen felsétálva egy fénykép erejéig mi magunk is a hírességeknek kijáró figyelmet élvezhettük, ugyanis számos, a világ minden részéről idevetődött turista fényképezőgépe kereszttüzébe kerültünk (lehet, hogy ők nem örültek ennek). Az épület előtt hírességek (sztárok) kézlenyomatai láthatók. 

A cannes-i filmfesztiválokat 1946-tól szeptemberben, majd 1951-től rendszerint május második felében tartották meg. 2020-ban elmaradt a világjárvány miatt, de a bejelentkezett filmek egy részét más helyeken tartott fesztiválokon „Cannes 2020” megjelöléssel bemutatták. A 74.-et (2021-ben) áttették júliusra, kis fejetlenség közepette meg is rendezték, igaz, hogy a Covid-világjárvány miatt hozott szabályok, körülmények, amelyekhez alkalmazkodni kellett, szinte naponta változtak. Legalább húszezer néző vett részt a fesztiválon.

Cannes-nak megvannak a visszajáró alkotói, akik rendszerint ott mutatják be új munkáikat, emelve tekintélyüket és Cannes hírnevét is. A filmfesztiválon a hivatalos válogatás keretében van a nagyjátékfilmek, rövidfilmek, más szempontokból válogatott filmek versenye, és versenyen kívül vetített filmeket is láthatnak az érdeklődők. Ugyanakkor vannak párhuzamos rendezvények is, mint például a filmkritikusok hete, rendezők hete. Számos díjat ítélnek oda, amelyekből az elmúlt évek során a magyar és román filmesek, színészek is bőségesen részesültek. Díjak: Arany Pálma (legtöbben ezt szeretnék elnyerni), Nagydíj, a zsűri díja, legjobb rendezés, legjobb férfi-, legjobb női alakítás, legjobb forgatókönyv. A cannes-i filmfesztivál sokak szerint maradi, ezért a tavalyi és az idei (2022) fesztivál valamennyire különbözött az eddigiektől, a kereskedelmi szándék rovására célul tűzte ki a pozitív társadalmi változások bemutatását. A politika ide is begyűrűzött. Idén a megnyitóünnepségen videókapcsolaton keresztül bejelentkezett Kijevből V. Zelenszkij ukrán elnök. Szerinte a filmművészetnek beszélnie kell az Ukrajnában zajló háborúról, áldozatairól. Kérte az orosz filmesek teljes kizárását Cannes-ból, ami meg is történt, bár nem mindenki volt azonos véleményen.

Cannes-i tartózkodásunk második napján az itt megszokott derűs reggelre ébredtünk, délelőtt a város további nevezetességeit látogattuk meg, délután a Földközi-tengerben áztattuk ki magunkból a több kilométernyi gyaloglás fáradalmait. 

Cannes-nak három kerülete van, nevezetesen Központi (Cannes centre), Nyugati (Mandelieu Cannes Ouest), Keleti (Cannes est), mindegyik nagyjából 25.000 lakossal. Rendkívül fejlett szálloda- és vendéglátóipara erős vonzerő a francia és külföldi turisták számára. A város fő bevételi forrása az idegenforgalomból származik, de a közelében sok munkást foglalkoztató (elektronikai és számítógépipari) üzem is van. Forgalmas, kisebb magánrepülőgépeket fogadó repülőtere is van. A filmfesztiválon kívül a város legalább 150 rendezvényt szervez, amelyek tiszta haszna akár 350 millió euróra is felmegy, Párizs után a legnagyobb rendezvényszervező város Franciaországban.

Színészbejáró a kaszinóba


Cannes látnivalói közül elsőként említjük meg a finom fövényes strandját a híres Croisette (Kereszt) körúttal, pálmafákkal a háttérben, végig a körút mentén. A 19. század elején a part menti ösvényt kiszélesítették, ez az út vált hamarosan sétánnyá. A körút mentén több kilométer hosszúságban, a keleti város végéig egyre több gazdag, befolyásos franciának és külföldi személyiségnek építettek villákat, kastélyokat, szállodákat. Ugyanakkor kikötőt is építettek. Manapság már két kikötő is fogadja a hajókat és a szebbnél szebb jachtokat. A régi kikötő (Vieux Port) az óváros alatt helyezkedik el, ma is használják, de nagyobb hajók a Croisette sétány végén épült új kikötőben láthatók.

A Cannes-ba látogató turisták kedvenc kirándulóhelye a jellegzetesen mediterrán óváros (Le Suquet) 11. századi őrtornyával és várával, múzeumával, templomaival, szűk utcáival, az ódon városházával. Ebből a kis településből nőtte ki magát a ma látható üdülőváros.

A turisták körében népszerű kirándulóhely a közeli, Cannes-tól alig 1 kilométerre, a tengerben fekvő Lerins-szigetek is, nevezetesen a Saint Honorat és a Sainte Marguerite, mindkettőt erőd veszi körül. Mindkét szigeten gyönyörű növényzet, érdekes élővilág, csend és nyugalom honol, járművekkel tilos a szigetekre hajtani. 

A Saint Honorat-sziget déli részén egy 5. századi ciszterci apátság található, a középkorban Cannes település hozzá tartozott. Az itt élő szerzetes közösség egy vendéglőt is működtet, és ezenkívül rendszeresen fogad vendégeket, olyanokat, akik lelki békét keresnek. A Saint Honorat-szigeten nevelkedett Canterbury Szent Ágoston, és a hagyomány szerint néhány évet az írek kereszténnyé válását elindító Szent Patrick is itt töltött.

A Sainte Marguerite-szigetet egy sétálóút szegélyezi, több erdei sétány szeli át. A szigeten egy nagy épület látható, a Fort Royal királyi erőd épületegyüttese, amely a legendás Vasálarcos (L’Homme au Masque de Fer) börtönéül szolgált több mint tíz éven át, mielőtt véglegesen a Bastille-be nem zárták.

Cannes igazi tengerparti paradicsom, hiszen strandjai valósággal lenyűgöznek a legfinomabb arany homokkal, a tiszta és szép kék tengerrel, a vízhez vezető kényelmes bejárattal. Az itt található strandok többsége magántulajdonú, eléggé drága, az elképzelhető minden kényelemmel. A nyilvános (szabad) strandok közül az egész évben nyitva tartó központi strandon pihentük ki a délelőtti látogatásokkal járó fáradalmainkat. A strandoló fiatalok nagy többsége nem franciául beszélt, nem az utóbbi hetekben barnult le, és nem itt. A kaszinó közelében, a Croisette sétány mellett elterülő strandra való belépés és az itt található zuhanyozók használata ingyenes. A vízből nézve káprázatos látvány a pálmafákkal szegélyezett Croisette sétány, háttérben a várossal, a festői hegyekkel. Néha az az érzésed, hogy Amerikában vagy. A víz kevésbé sós, mint a Fekete-tengeré, kellemesen meleg, könnyen lehet úszni benne. Tudtuk, hogy több alkalom is lesz fürdőzésre, mégis nehéz szívvel tértünk vissza szállodánkba.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató