2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hamvas Béla írta: az emberek többsége szenvedését még komolyan tudja venni, de örömét már nem...


Hamvas Béla írta: az emberek többsége szenvedését még komolyan tudja venni, de örömét már nem...

A Serafim Duicu Gimnázium Tulipán hagyományőrző csoportja 13. alkalommal szervezi meg a hagyományos, szabédias szüreti bált, Babos Ibolya tanítónő irányításával. Lelkes csapattársa is akadt, Barabás Réka óvónő személyében, aki a Csodavilág óvodában fejti ki nevelői tevékenységét.

A Kék Gyöngy (Blue Pearl) étteremben zajlott az „örvendezés”, Nagy Gizella főnökasszony jóvoltából. A Tulipán csoport eltáncolta a csősztáncot, a talpalávalót Babos Zsolt zenetanár húzta. Rózsa Erwin-Krisztián, III. D. osztályos tanuló egy tréfás hangú magyar népmesével szórakoztatta a közönséget, nem kevés sikerrel. A Csodavilág gyerekei Törzsök Zsuzsi táncoktató koreográfiájára ropták a táncot. A terem díszletei is az őszi jegyekben kápráztattak. Két szőlőkoszorút árvereztek, tombola, tánc, no meg a jókedvből, temérdek volt.

A két oktatási intézmény részéről is tisztüket tették a vezetők és a pedagógusok. A S. D. Gimnáziumból Vidrăsan Irina iskolaigazgató, Bíró Emese helyettes igazgató és a Csodavilág óvodából Fărcaş Maria-Rodica tanár-igazgató köszöntötte a lelkes vendégeket. Boaru Ana, Frâncu Ovidia, Chirteţeş Cristina, Florina Anghel tanárok a S. D. Gimnáziumból szinte állandó résztvevői és lelkesítői e hagyományőrzésnek. Szövérfi Mónika óvónő ígérete szerint beszáll tanítványaival.

Jó volt a hangulat, együtt örvendezett szülő, gyermek, nevelő, nagyszülő, testvér. A Magányosok Klubjának több tagja dr. Kopacz Imola irányításával megtisztelt jelenlétével és kellemes társaságukkal.

A XXI. század szennyezett légkörében örülnünk kell annak, hogy a népviseletbe öltözött gyermekek megszólaltatják ősi dallamainkat, szépen, tisztán használják anyanyelvünket és táncolják néptáncainkat e rendezvények alkalmával, miközben egész lényük sugárzik az esztétikai élmény felemelő szépségétől.

Célunk közel vonzani a gyermeket a hagyományokhoz, hogy önfeledten megmártózzanak benne. Éljék, érezzék a dalok szépségét, a versek, a mesék üzenetét, a tánc ritmusát. Megfogadtuk Hamvas Béla intelmét: örvendeztünk. Szabédi László költő szavai is ezt igazolják: „Boldog vagyok kicsit/Mert gondjaim kicsik. Fut a nagyja előlem.”

Babos Ibolya tanítónő

Barabás Réka óvónő