2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Áll a bál a biztosítások piacán is: számtalan egyéb mellett a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása is jelentősen megdrágult újabban, így a napokban törvénytervezetet iktattak a biztosítási díjak behatárolására. Mindeközben egy hasonló korábbi lépés miatt még per és uniós kötelezettségszegési eljárás folyik szép hazánk ellen, így elmondható, hogy darázsfészekbe tenyereltek a törvénymódosítás kezdeményezői.

Hogy zűr lesz, azt már akkor lehetett sejteni, amikor híre kelt, hogy a kötelező felelősségbiztosítások piaci szeletén domináló biztosító bajban van. Ez még a nyáron derült ki, azóta az illető cég csődbe is ment. Ennek, és vélhetően egyéb tényezőknek is betudhatóan megugrottak a díjszabások, újabb terhet akasztva az üzemanyagárak miatt már amúgy is gondban levő fuvarozók és közlekedők nyakába. Ezt akarja orvosolni a kedden tizenöt képviselő által aláírt és benyújtott törvénytervezet.

Pontosan ugyanilyen helyzet alakult ki szinte hétnyi pontossággal most öt éve is, azaz a piaci szeletet uraló biztosítók csődje után elszabadultak az árak. Akkor egy sürgősségi kormányrendelettel szabtak fél évre felső árhatárt a kötelező felelősségbiztosításoknak. Az illető kormányrendelet miatt hét biztosító perelte be az államot, és kártérítést is követelnek, mert szerintük ár alatti üzletelésre kötelezték őket. Emellett a piaci árakba történt hatósági beavatkozás miatt az Európai Bizottságnál is panaszt tettek, az meg is indította a kötelezettségszegési eljárást szép hazánk ellen, az ügyet ezután fogja tárgyalni az Európai Unió bírósága. Nem ez lenne az első eset, hogy piaci folyamatokba való beavatkozás miatt szabálymódosításra kötelezik és megbírságolják az országot.

Ha most is tovább folytatódik a zűr, nem a regáti hatóságoknak áll jól a szénája. Legalábbis abból kiindulva, hogy a kedden benyújtott törvényjavaslat írott indoklata cérnavékony három oldal, a benne szereplő számításokat laikus szemmel is nehezen lehetne szakmunkának nevezni. A biztosítók érdekképviselete közleményben finoman fogalmazva fércmunkának minősítette a törvénykezdeményezést, borítékolni lehet, hogy ez ellen is élnek a jogorvoslat lehetőségével, és nagy eséllyel nyernek is.

De valójában nem is ez az igazi zűr. Hanem az, hogy ha az utóbbi öt évben a kötelező felelősségbiztosítások piacán három domináns cég is csődöt jelentett, az azt jelzi, hogy a rendszerrel gond van. Vagy a szabályokkal, vagy a piaci felügyelet rendszerében van a hiba, amit komoly szakértői munkával kellene az ezért adópénzből busásan megfizetett illetékeseknek megkerestetniük és orvosolniuk. Lett volna rá öt évük, ehelyett megint olyan tűzoltómódszerrel próbálják a baj tüneteit csillapítani, aminek jogi eljárás, nagy eséllyel vesztett per és borsos bírság meg kártérítés lesz a vége. Így lesz drága a kötelező felelősségbiztosítás nemcsak a közlekedőknek, hanem az államra kiszabott bírságot és kártérítést törlesztő adófizetőknek is.