2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem lesznek többé hibás számlák, ugyanis az energiaszolgáltatók lezárták a számlák újraszámolását, így újabb hibákra nem kell számítani – ígérte a múlt héten az energiaügyi miniszter. A tárcavezető szerint online megbeszélést tartott az energiaszolgáltatókkal, és megegyeztek, hogy együttes erővel fogják visszaszerezni a fogyasztók bizalmát. A szolgáltatóknak el kell ismerniük, hogy hibás számlákat állítottak ki, nem vették figyelembe a kompenzálás és az árkorlátozás törvényét. A helyzet orvoslására az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (ANPC) és az Országos Energiaszabályozó Hatóságnak (ANRE) kellett közbelépnie, és jogszabály-módosításra volt szükség, hogy a szolgáltatók újraszámolják a hibásan kiállított számlákat. Az online találkozón kiderült, a számlák újraszámolása lezárult, így – állítólag – nem kell tartani több téves számlától. Ilyen értelemben a szolgáltatók hivatalos bejelentését várja a szaktárca.

 Ellenben, az energiaügyi minisztérium államtitkára szerint, csak a múlt héten közel 90 ezer helytelenül kiállított villany- és gázszámlát találtak. Az államtitkár elmondta, eddig legalább 450 ezer hibás villanyszámla ment ki a fogyasztókhoz, ezért elkezdték a számlák ellenőrzését, és több mint a felét visszavonták.

Az államtitkár a miniszterelnök kérésére hozta nyilvánosságra ezeket az adatokat. A kormányfő felkérte az illetékeseket, mérlegeljék a kompenzációs rendszer mechanizmusát, hogy a februártól érvényes rendelet kapcsán ne legyen többé rendszerhiba. Ugyanis a tavaly november elsejétől érvényes kompenzációs törvény kivitelezése több akadályba ütközött. A szolgáltatók szerint nem volt világos a támogatásra jogosult fogyasztók kompenzációjának igényléséhez szükséges dokumentáció, ezért fordulhatott elő, hogy olyan számlákat bocsátottak ki, ahol nem vették figyelembe a novemberi sürgősségi kormányrendelet előírásait. 

Az egyszerű emberek mindebből csak annyit értenek, hogy hajmeresztő számlákat kapnak, állandó rettegésben „várják” az újabbakat. 

Persze nem mindenkit érint hátrányosan a számla-krízis. A politikusok jól vannak, és mivel állandó kampányban élnek, van idejük alpári támadásokra, parttalan vitákra. Illetve a mindig „aktuális” magyarellenességre. Legutóbbi az úzvölgyi katonatemető ügye, pontosabban a múlt heti bírósági döntés, amely törvénytelennek nevezte az illegálisan felállított betonkereszteket, és elrendelte a lebontásukat. Ez volt a vörös posztó a román nacionalisták szemében, akik kijelentették, „az életük árán is megvédik” azokat, és nem veszik figyelembe a bírósági ítéletet. A Calea Neamului szervezet vezetője felszólította a „román testvéreket”, legyenek készen a buldózerek megállítására. Még az északi határon tapasztalt háborús hangulat sem számít. Teljes a káosz.