2022. október 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Azt tartja a mondás, az okos ember nem csak a saját hibájából tanul, okul a másokéból is. Ez azonban erre az országra nem érvényes. A hét végi hírek jó része halálos közúti balesetekről szólt. Legtöbb a közlekedési szabályok be nem tartása, gyorshajtás, alkohol fogyasztása és újabban egyre gyakrabban drogfogyasztás miatt történik. Annyi a halálos balesetről szóló hír, hogy sokan azt mondják, lassan már „normális” ember nem is mer volán mögé ülni.

Ilyen körülmények között jött a friss hír, hogy egy vasúti átkelőnél, ahol félsorompók figyelmeztetik az autósokat, egy videófelvételből az derült ki, hogy kevesebb mint két perc alatt kilenc autós és két kerékpáros hajtott rá a sínekre, a leengedett sorompók között szlalomozva. A legkevésbé sem érdekelte őket, hogy ezzel a saját és mások életét is veszélybe sodorják.

Nem csoda tehát, ha Románia „listavezető” Európában a halálos közlekedési balesetek terén, és minden jel arra mutat, hogy a helyzet nem fog változni a közeljövőben. Amíg az emberek jelentős része továbbra is „magasról tesz” a közlekedési szabályokra, és általában a törvényekre, hosszú időbe telik még, amíg javul(hat)nak a baleseti statisztikák.

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben mintegy 19.800 személy halt meg közúti balesetben az Európai Unió országaiban, öt százalékkal többen, mint az előző esztendőben. Az adatokból kiderül az is, hogy 2021-ben Romániában voltak a legkevésbé biztonságosak a közutak, ahol egymillió lakosra 93 halálos baleset jutott, míg Svédországban voltak a legbiztonságosabbak, 18 halál-eset/egymillió fő. Nemrég közöltünk már baleseti krónikát, de újra felelevenítjük, hátha megszívlelik a romániai gépkocsivezetők. 

Köztudott, hogy az EU 2030-ra felére csökkentené a halálos balesetek számát. Az elmúlt évtizedben 36 százalékos csökkenést jegyeztek ezen a téren. Az Európai Bizottság előzetes adatai értelmében kilenc tagországban – Dánia, Németország, Írország, Ciprus, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália és Svédország – rekordmértékben csökkent a halálos balesetek száma. 

A pandémia előtti adatokhoz mérten átlagban 13 százalékkal mérséklődött tavaly a halálesetek száma, a legjelentősebb, több mint 20 százalékos csökkenés Dániában, Belgiumban, Portugáliában, Lengyelországban és Litvániában volt tapasztalható. 

Szomorú, hogy csupán rossz dolgokban jár élen Románia (korai iskolaelhagyás, leányanyák száma, szegénység, korrupció). Az emberek nem törődnek a törvényekkel, és egyre nő az erőszakos bűncselekmények száma. Közben az ország vezetői között folyik a hatalmi csatározás, és semmit sem tesznek a helyzet javításáért.