2022. szeptember 24., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén a rendezvényre körülbelül 800 gyermek és fiatal érkezett Hargita, Kovászna, Maros megyéből, illetve Magyarországról és Szerbiából.

Több mint háromezren vettek részt vasárnap a Kovászna megyei Kézdiszentléleken (Perkő) a Székelyföld Napok hivatalos megnyitóján, mely Gryllus Vilmos nyitókoncertjével indult.

Beszédet mondott Kézdiszentlélek polgármestere, Balogh Tibor, valamint Kovászna és Hargita megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor és Borboly Csaba.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke azt mondta, a székelyföldi kultúrát nem csak helyi szinten, hanem az Európai Unió országaiban is meg kell ismertetni, hozzáfűzve, hogy éppen ezt a célt követték Székelyföld brüsszeli képviseleti irodájának megnyitásával.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke így nyilatkozott: miközben némelyek arról beszélnek, hogy a Székelyföld nem is létezik, a mostani rendezvények résztvevői, köztük közel 800 gyermek és fiatal néptáncos, megállapíthatják, hogy a térség létezik, és nem csak fizikai értelemben, hanem hagyományai és kultúrája révén is.

Az Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánccsoportok Találkozóját 2005 óta évente megrendezik.

Idén a rendezvényre körülbelül 800 gyermek és fiatal érkezett Hargita, Kovászna, Maros megyéből, illetve Magyarországról és Szerbiából.

Az eseményen helyi kézművestermékeket és népi játékokat mutattak be. A Székelyföld Napok keretében június 3–10. között a három megyében több tucat kulturális és művészeti rendezvényre kerül sor.