2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Országos hírügynökség hozza a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) egyik parlamenti képviselőjének közleményét, miszerint a kormány megtámadta az alkotmánybíróságon azt az USR által kezdeményezett törvénytervezetet, amelyik lehetővé teszi a diákok számára az iskolák szabadtéri sportpályáinak oktatási időn kívüli ingyenes használatát, ez pedig „támadás a gyermekek és a serdülők egészsége ellen”. Kicsit erős a kijelentés, de alapvetően elmondható, hogy az iskolák szabadtéri sportpályáin való sportolás a diákok egészségének egészen biztosan jót tesz, hiszen egyrészt nagyon kevés sportolási lehetőség van a gyerekek számára, a járvány elmúlt két évében pedig az otthonülésre kényszerített fiatalok a megszokottnál is többet töltöttek táblagépek, telefonok és számítógépek képernyői előtt. Egy olyan törvény, amely lehetővé teszi, hogy oktatási időn kívül is mozogjanak, sportoljanak a tanintézmények sportpályáin, mindenképpen hasznos. 

Egy ilyen döntés meghozatalát a POL képviselői vagy 4 éven át szorgalmazták a marosvásárhelyi tanácsban, végül 2021 végén a testület határozatot hozott, rábólintva, hogy a tanórák után ingyenesen használhassák az iskolák sportpályáit a diákok, megelőzve ezzel az USR-törvénytervezetet. Kivételt azok a tanintézetek képeznek, ahol csak épületen keresztül lehet eljutni a sportpályára. A tervezet vitái során mindig az volt a kifogás, hogy kik azok, akik felelnek az esetleges rongálásokért, például a betört ablakszemekért. Nem mondhatjuk, hogy nem jogos az aggodalom a polgármesteri hivatal részéről, hiszen a város tulajdonában vannak a tanintézetek, avagy az iskolaigazgatók részéről, akik ügykezelik az ingatlanokat. Ámde a megoldáskeresés helyett a viták folytak, míg végül a jelenlegi tanács elfogadta a javaslatot. Vissza lehet emlékezni, évtizedekkel ezelőtt is birtokba vehették az iskolák diákjai a sportpályákat délutánonként, én magam kosárlabdázni jártam délutánonként a 14-es iskola kosárlabdapályájára. Senki nem rongált semmit, jó volt egy-két órát sportolni. Napjainkban más szelek fújnak. De ma segíthetnek a térfigyelő kamerák azonosítani az „elevenebb” diákokat (ne feltételezzük a szándékos károkozást), e berendezések beszerzésének költsége még mindig kisebb, mint kapust vagy őrt fizetni. 

Lehet, hogy eltart egy ideig, míg az alkotmánybíróság döntése megszületik. Lehet, hogy a sportpályákat nem fogják tudni bérbe adni a tanintézetek, és elapad ez a jövedelemforrás. De lesznek fiatalok, akik néhány órán át sportolni fognak, ami az egészségük szempontjából sokkal fontosabb. Remélhetőleg az alkotmánybírák majdani döntése miatt nem kell módosítani ezt a helyi tanácsi határozatot.