2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hosszú ideje tart a politikai válság Romániában, és még nem látni a végét. Nem csoda, hiszen az elmúlt időben politikusaink Pató Pál úr stílusát gyakorolták. Kezdve a legnagyobbal, aki a krízis napjaiban ahelyett, hogy az alkotmány által előírt közvetítő szerepét gyakorolta volna, beutazta a fél világot Svájctól Egyiptomig, Brüsszeltől New Yorkig. Ráadásul, amikor a legnagyobb szükség volna a közbelépésére, mintha némasági fogadalmat tett volna. 

Stabil kormánya ma sincs az országnak. Az első nekifutásra az USR önjelölt miniszterelnöke – bár tudta, esélye a zérónál is kevesebb, és az államelnök úgy játszott vele, mint macska az egérrel, amikor elfogadta a jelölését – ragaszkodott ahhoz, hogy a parlament elé álljon. A következő jelölt, a tábornok, az utolsó pillanatban visszalépett. 

Mintha az volna a céljuk, hogy minél tovább húzzák az időt, hogy minél hosszabb ideig a lapok címoldalain maradjanak. Illetve minél hosszabb ideig elhúzódjon az egészségügyi, gazdasági, oktatási, energiaválsággal tetézett politikai krízis. 

Ma, november 15-én még mindig „egyeztetnek” a politikai pártok. Állítólag megegyeztek a kormányprogramban, de még mindig kérdéses a miniszterelnök személye. Ugyanis mindegyik politikai alakulat saját jelölttel állt elő.

A szeptemberben megbuktatott liberális elnök szerint a politikai válság mögött az államfő azon szándéka leledzik, hogy „totális ellenőrzés” alá vonja a Nemzeti Liberális Pártot, és 2024 után megkaparintsa a miniszterelnöki bársonyszéket. Szerinte arra készül, hogy miután 2024-ben a szocdem Mircea Geoană, a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese lesz az államfő, a PNL a PSD-vel alakít kormányt, így a PSD partnere lesz abban, hogy 2024-ben kormányfő lehessen. Az alku lényege, hogy a PNL a kormányfői posztot, a PSD pedig az államelnöki tisztséget kapja meg a következő választások után.

A spekuláció hihető is, ám a probléma az, hogy ma sincs stabil kormánya Romániának. Lapzártakor még folytak az egyeztetések a kormányprogramról, majd következhet a koalíciós megállapodás, a minisztériumok elosztása és a miniszterelnök személyének kijelölése. 

Persze, nemcsak a liberálisok és a szociáldemokraták érdekeltek a kormányzásban való részvételben. A PNL elnöke szombaton megetősítette, hogy „az RMDSZ (is) a csapat része”.

És mi történik eközben? Sok jóval nem kecsegteti a jövő az „utca emberét”. Az árak nőnek, a tél közeleg, a mezőgazdasági szakemberek pedig élelmiszerválsággal riogatnak. Azt mondják, a jövőben luxus lesz az evés Romániában. 

A politikusok meg „ej, ráérünk arra még” stílusban politizálnak, és gyúródnak a húsosfazék mellett.