2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Azon búsulnak egyesek, hogy a kormánykoalíció vezető alakulata, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) háttérbe szorult a kormányban, és csak a pálya széléről nézheti a PNDL3, azaz a vidékfejlesztést támogató országos program pénzalapjainak az elosztását. Mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik államtitkára kezeli az Anghel Saligny programot. Az államtitkár egyébként a PSD elnökének „földije”, és ezért került funkcióba, állapítja meg az elemző, miközben azon kesereg, hogy a helyi önkormányzatoknak juttatandó 50milliárd lej elosztásánál a liberálisok szóhoz sem jutnak, hiszen a fejlesztési minisztériumot az RMDSZ politikusa vezeti.

A szerző emlékeztet, hogy a PNL-USR-RMDSZ-kormány annak idején éppen az Anghel Saligny beruházási program kapcsán kirobbant konfliktus miatt bomlott fel. Ugyanis a Románia úgymond megmentéséért létrejött formáció, az USR hevesen ellenezte a program elfogadását, mint mondták, anélkül, hogy sürgősségi kormányrendelet rendelkezne a csalás megelőzéséről. Másfelől az akkori miniszterelnököt, a PNL jelenlegi elnökét is „gyomrozták” a helyi önkormányzatok, ezért sürgette, hogy még a szeptemberi kongresszus előtt fogadják el a kormányrendeletet a helyi és a megyei tanácsok támogatására, vagyis a PNDL3-at, mert különben elveszítette volna az elnökválasztást. Elérte akkor a célját, megnyerte a választást, mára azonban elvesztette befolyását az ötvenmilliárd lej elosztását illetően. Azt állítják kormányközeli források, hogy a fejlesztési tárca magyar vezetője „nem felejtette el a PNL tavalyi viselkedését”, ezért bízta az új PNDL koordinálását egy pészédésre, cserébe a PSD elnökének a támogatásáért, amikor az új kormánykoalíció megalakításakor a liberálisok meg akartak szabadulni tőle. Akkor az RMDSZ azzal fenyegetőzött, hogy kilép a koalícióból, de Ciolacu megmentette, és a „magyarok kezében maradt” a fejlesztési tárca. Így történhetett meg, hogy egy 6 százalékos párt három minisztériumot vezet, amiből kettő a legpénzesebbek közé tartozik. Már megint bejön a „magyar kártya”.

A jól értesült elemző szerint a fejlesztési miniszter az oka a liberálisok közötti feszültségnek, mert miközben a magyarok osztogatják a PNRR-pénzeket, a liberálisok csak külső szemlélői lehetnek ennek. Ettől leginkább az erdélyi szervezetek háborognak…

A másik projektre, amelyet a PSD kezel, 3.100 önkormányzat nyújtott be pályázatot, ami azt jelenti, hogy a tárcavezetőnek kell szelektálnia. Egyesek máris tudni vélik, hogy kik lesznek a kedvezményezettek. A liberálisok térvesztéséért pedig az elnököt teszik felelőssé. Hiába, a szerencse forgandó, így kerül pályaszélre a nemrég még melldöngető alakulat és gátlástalan vezetője.