2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az elmúlt három évben naponta öten haltak meg súlyos közúti balesetben – jelentette ki szerdán Lucian Bode belügyminiszter, aki szerint Romániában „igazi mészárlásnak vagyunk szemtanúi az utakon”, ami az országot „egyáltalán nem megtisztelő helyre” helyezi az európai országok hierarchiájában.

Az elmúlt három évben átlagosan 18 súlyos baleset történt, napi öt áldozattal. Vagyis naponta öt ember halt meg három éven át. 

2022 első két hónapjának adatai szerint a közúti baleset miatt elhunytak száma továbbra is emelkedik, mintegy 8%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A súlyos balesetek három fő oka változatlan maradt az elmúlt három évben: a túlzott sebesség, a gyalogosok fegyelmezetlensége és a gyalogosok vagy a járművek elsőbbségadásának elmulasztása. 

A tárcavezető hozzátette: a társadalmi jelenség visszaszorítására intézkedéscsomagot léptettek életbe: az év elején elfogadott, a közúti közlekedésre vonatkozó szigorításról szóló 1/2022-es sürgősségi rendelet már érezteti hatását.

Megnéztük, mit mutatnak az európai statisztikák. Eszerint az EU területén a 2010 és 2019 között bekövetkezett halálos kimenetelű közúti balesetek száma csökken. Az uniós átlag szerint egymillió lakosra 51 halálos közúti baleset jut. 2019-ben például Svédországban 22 halál-eset jutott egymillió lakosra, és Írországban 29 haláleset egymillió lakosra, míg Romániában 96 haláleset jutott egymillió főre, Bulgáriában 89, Lengyelországban 77.

A statisztikák szerint a halálos kimenetelű közúti balesetek csaknem 40%-a városon történik. A halálozási arány tagállamonként jelentősen változik: a legtöbb északi és nyugati uniós országban általában az uniós átlag alatt van. Ezzel szemben Bulgáriában, Horvátországban, Cipruson, Görögországban, Máltán, Lengyelországban, Portugáliában és Romániában több ember halt meg közúti balesetben városon, mint vidéken. 

EU-szerte a közúti halálos áldozatok háromnegyede férfi (76%). Ebben a tekintetben nincs eltérés a tagállamok között, és a helyzet 2010 óta viszonylag változatlan. Az idősek közül kerül ki az összes halálos áldozat több mint egynegyede, bár arányosan több fiatal veszíti életét az utakon.

Írország a második legjobban teljesítő tagállam, Málta a harmadik. Svédországban a legjobb az eredmény az EU-ban a közúti közlekedésbiztonság terén.

Az utolsó helyen Románia van az uniós tagállamok között.