2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Előadások a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében november 27-én, szombaton 18.30-kor Olt Tamás Abszint című darabja látható a szerző rendezésében. November 29-én, hétfőn, 30-án, kedden és december 3-án, pénteken 18 órakor Molière Scapin furfangjai című vígjátékát lehet megtekinteni a Nagyteremben, rendező: Albu István. Az előadásokra a pandémia miatt korlátozott számú férőhely áll rendelkezésre, a belépés a járványügyi intézkedések szigorú betartásával, a védettség igazolásával történik. Jegyek a színház nagytermi jegypénztáránál (nyitvatartás hétköznapokon 9 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online a Biletmaster oldalán válthatók.


Abszint – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat.
Fotó: Bereczky SándorViszlek magammal – az Ariel színházban

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban november 26-án, pénteken 14 órától a Viszlek magammal című interaktív diákelőadásra várják a 13 év fölötti nézőket. Rendező: Tóth Zoltán. Az előadásra a korlátozott helyszám  miatt előzetesen helyet kell foglalni a rablopandur@yahoo.com e-mail-címen vagy a 0747-942-181-es telefonszámon. A részvételhez a  védettség bizonyítása szükséges.

Adventi kalendárium – videósorozat

Az Ariel színház november 28-tól, vasárnaptól videósorozatot indít Facebook-oldalán Adventi kalendárium címmel. Karácsonyra készülődve a színház művészei minden nap egy-egy verssel, mesével és egyéb meglepetésekkel várnak kicsiket és nagyokat a képernyők elé.

A legszebb ajándék – bábelőadás és találkozás a Mikulással

December 5-én, vasárnaphoz egy hét délelőtt 11 órakor A legszebb ajándék című, ünnepre hangoló bábelőadást játsszák az Ariel színházban Gavril Cadariu rendezésében. A bejáratnál a Mikulás fogadja majd a gyermekeket.

Karácsony Liszt Ferenccel – rendkívüli zongoraest

December 2-án, csütörtökön 19 órakor Karácsony Liszt Ferenccel címmel rendkívüli zongoraestre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. Fülei Balázs magyarországi zongoraművész Liszt Ferenc műveiből játszik.  Jegyek a filharmónia jegypénztáránál, online az Eventbook honlapján kaphatók. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia koncertjein a 12 év fölöttiek kizárólag QR-kóddal ellátott oltásigazolással, illetve a fertőzésen való átesésről szóló igazolással vehetnek részt. 

Kedei Zoltán-emlékest Marosszentgyörgyön

November 26-án, pénteken Kedei Zoltán-emlékestet szervez halálának első és születésének 92. évfordulója alkalmából a marosszentgyörgyi Tóth István Művelődési Kör. 17 órától évfordulós szentmisét celebrál Baricz Lajos plébános, 18 órától a tanácsteremben folytatódik az emlékest. Szaval Kilyén Ilka színművész, Nagy Miklós Kund művészeti író bemutatja utolsó interjúját a festővel, Doszlop Lídia Naomi a művész életéről beszél, szaval Pataki Ágnes műkedvelő versmondó, énekel a Szent György kórus és a citerások Simon Kinga vezetésével, a Kolping Család énekkara Székely Szilárd irányításával. Az örök élet palettája – Búcsú Kedei Zoltántól címmel Bölöni Domokos írását a házigazda, Baricz Lajos olvassa fel. A műsort összeállította Moldovan Irén, támogató a polgármesteri hivatal. (A járványügyi egészségügyi előírások betartása kötelező.)

Díjátadó a könyvtárban

A Maros Megyei Könyvtár napjai, a hagyományos Philobiblon nevű rendezvénysorozat keretében november 26-án, pénteken délelőtt 11 órakor a könyvtár III. emeleti olvasótermében átadják a Pro Libro Senator/ Spe kitüntetéseket. Az idei kitüntetettek: Ştefan – Tety – Boros, Aurel Raţiu és Alexandra Bordaş. Az ünnep alkalmából Pillanatok Románia történelméből a Brătianu-írásokban címmel nyílik kiállítás a polgármesteri hivatal előterében. Korlátozott számú résztvevővel (előzetes jelentkezés volt szükséges) ezen a napon gyermekfoglalkozásokat is tartanak a könyvtárban. A részvétel 12 éven felüliek számára zöldigazolványhoz kötött.

A költő Markó Béla

A Kemény Zsigmond Társaság legközelebbi online „összejövetelére” november 27-én, szombaton 17.30-kor kerül sor az Erdélyi Magyar Televízió közvetítésében. A költővel Csíky Boldizsár beszélget az alkotói munka érzékeny kérdéseiről, a költői magatartás etikájáról, a formába öntés műhelytitkairól. Közreműködik Bogdán Zsolt színművész. Az adást az ETV november 29-én, hétfőn 14 órakor megismétli.

Nyitott szívek – Ismerj meg egy fogyatékkal élőt 

A Hifa-Románia Egyesület a fogyatékkal élők világnapja alkalmából december 3-án, pénteken 15 és 16 óra között Nyitott szívek – Ismerj meg egy fogyatékkal élőt címmel zoom meetingre várja az érdeklődőket a virtuális térbe. Az internetes találkozón jelen lesz Kelemen Attila  zenész, festő, szobrász, csillagász, Simon Judit Gyöngyi, a Hifa-Románia Egyesület elnöke,Nagy Kinga angoltanárnő, Nyikó Anetta informatikus, zenész, slam poetry költő. A programot a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szociális igazgatósága támogatta. Az online együttléten bárki részt vehet, aki meg szeretné ismerni a meghívottak gondjait, örömeit, kérdéseket is feltehet nekik. Bejelentkezni a https://zoom.us/j/94448188367 linken lehet.

Karácsonyi könyvvásár

December 3-án, pénteken és 4-én, szombaton karácsonyi könyvvásárt tartanak a marosvásárhelyi Bernády Házban (Horea utca 6. sz.). A Mentor Könyvek Kiadó és a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány közös szervezésében zajló vásáron a legújabb hazai és magyarországi kiadványok vásárolhatók meg kedvezményes áron. A látogatók a Libri, a Jelenkor, a Magvető, a Corvina, a Scolar, a Park, a 21. Század, a Helikon, a Móra, a Pagony, a Disney, a Manó, a Scolar Kid, a Kolibri és a Napraforgó kiadó újdonságai közül válogathatnak. A karácsonyi könyvvásár december 3-án, pénteken 10 és 19 óra között, valamint december 4-én, szombaton 10 és 18 óra között látogatható.

Nemzetközi Fotóművészeti Szalon

A marosvásárhelyi Marx József Fotóklub szervezésében, a FIAP, a GPU és az AAFR védnökségével november 26-án, pénteken 18 órakor megnyílik a X. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon és a XXVIII. Országos Biennálé a vár Szűcsök bástyájában. A tárlatot megnyitja Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

XI. Rejtett gyöngyszemek 

A Hifa-Románia Egyesület online alkotói tábort szervezett, ahova hét fogyatékkal élő személy nevezett be: ketten fotókkal, a többiek festészeti és grafikai munkákkal. Az alkotások az egyesület hivatalos közösségi oldalán tekinthetők meg, naponta egy-egy résztvevő munkáit lehet megismerni. A fotók, festmények, grafikák a XI. Rejtett gyöngyszemek kiállításon is megtekinthetők november 26. – december 3-a között  a Deus Providebit Tanulmányi Házban. 

„Ideje az építésnek” – vándorkiállítás

December 5-ig látogatható a marosvásárhelyi múzeum várbeli épületében, a Maros Megyei Múzeum szervezésében megnyílt Ideje az építésnek című vándorkiállítás. A Teleki László Alapítvány tárlata erdélyi műemlékek restaurálási folyamatait mutatja be. Az épületekről készült művészi fotók és ismeretterjesztő leírások mellett több eredeti tárgy, kordokumentum, műtárgymásolat, hang- és filmfelvétel segíti, hogy a látottak az érdeklődők és a hozzáértők számára egyaránt emlékezetesek legyenek. A bemutató számos interaktív elemet is tartalmaz, így a látogatók maguk is megtapasztalhatják a restaurátori munka nehézségeit és szépségeit. A kiállítás keddtől péntekig, naponta 9–16 óra között, hétvégén 9–13 óra között látogatható. A belépés díjtalan, a járványhelyzet miatt a résztvevők száma korlátozott.

Generációk világa – az Incze család kiállítása

Generációk világa címmel nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Bernády Házban az Incze család három nemzedékének – a több mint négy évtizede elhunyt id. Incze István festőművész és a már szintén nem élő felesége, Incze Sárkány Ilona iparművész, fiuk, ifj. Incze István fotóművész és a festőművész unoka, Incze István Botond – alkotásaiból. A tárlat naponta 9 és 14 óra között látogatható.

A Körhintával folytatódik a filmtörténeti vetítéssorozat

A Sapientia EMTE Média Tanszéke folytatja magyar filmtörténeti vetítéssorozatát. Október 26-án, pénteken Fábri Zoltán 1955-ben készült Körhinta című alkotását lehet megtekinteni az esemény Facebook-oldalán (Magyar filmtörténeti vetítéssorozat a Sapientia EMTE-n). A vetítést megelőző felvezető előadást dr. Király Hajnal filmteoretikus, irodalomterapeuta, az SZTE BTK, illetve a Sapientia EMTE Média Tanszékének oktatója tartja. Az előadáshoz a következő linken lehet majd csatlakozni pénteken 17 órától: https://meet.jit.si/MagyarFilmVetitesSapientiaEMTENov26. A film megtekintéséhez szükséges linket a felvezető előadás után teszik közzé a szervezők.