2024. october 10., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az igazság gyertyái a Nemzeti Színházban

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Székely Csaba Az igazság gyertyái című történelmi drámáját játssza október 14-én, hétfőn és 15-én, kedden 19 órától a színház Nagytermében. Rendező: Sebestyén Aba.

A Bohóc kerestetik a Stúdió Színházban

Október 14-én, hétfőn 19 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió termében is bemutatják Matei Vişniec Bohóc kerestetik című színdarabját, amelyet először a közönség augusztus elsején a Gyulai Várszínház produkciójaként láthatott. Az előadás tulajdonképpen három marosvásárhelyi színész jutalomjátéka volt. Szereplők: Niccolo – Szélyes Ferenc, Filippo – Györffy András, Peppino – Kárp György. Az előadás rendezője Béres László, a szöveget Réz Pál fordította, dramaturg Elek Tibor, díszlet, jelmez: Szélyes Andrea. Az előadásra jegyet foglalni a 0740-566-454-es telefonszámon lehet Angi Enikőnél. A jegyeket az előadás előtt, a helyszínen, a Stúdió Színház jegypénztárából lehet majd átvenni.

Pénelopeia – vendégjáték a Stúdió 2-ben

A Maladype Színház Pénelopeia című, magyar–makedón–lengyel koprodukcióban született előadását mutatja be október 18-án, szombaton 19 órakor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai Stúdió 2 nevű épületében. Rendező: Balázs Zoltán.

Mesejátékok az Arielben

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház stúdiótermében október 11-én, pénteken 9 órakor és 10.30-kor a Színek című interaktív előadásra várják a négy éven aluli gyermekeket és felnőtt kísérőiket. Az előadás rendezője Barabás Olga. Szintén pénteken 18 órakor az Ariel Stúdióban a Kerekerdő közepében című zenés mesejátékot lehet megtekinteni A 3 év fölötti gyermekeknek ajánlott előadás Zelk Zoltán meséi alapján készült Barabás Olga rendezésében. Szereplők: Cseke Péter és Dull János; dalszerző: Cseke Péter. Október 13-án, vasárnap 11 órakor, 16-án, szerdán 9.30 és 11 órakor, 17-én, pénteken pedig 9 órakor és 10.30-kor az Ariel színház nagytermében A varázstükör című, 5 év fölötti gyermeknek szóló mesejáték látható Sramó Gábor rendezésében.

Hangverseny Kozma Péter csellóművész emlékére

A Tiberius vonósnégyes október 11-én, pénteken 17 órától hangversennyel tiszteleg a tíz éve elhunyt Kozma Péter csellóművész emléke előtt a marosvásárhelyi zsinagógában. Műsoron: Haydn-, Mendelssohn- és Beethoven-művek.

Évfordulós kamarazeneest

Október 15-én, kedden 19 órakor, megalakulásának 30. évfordulója alkalmából kamarazeneestre várja a klasszikus zene kedvelőit a Tiberius vonósnégyes a Kultúrpalota kistermébe. A nagyérdemű Haydn-, Mozart- és Beethoven-műveket hallgathat. A kamarazeneest a XXXIV. Constantin Silvestri nemzetközi zenei fesztivál programjának részét képezi.   

Szimfonikus hangverseny

Október 16-án, szerdán 18 órakor szimfonikus hangversennyel folytatódik a nemzetközi zenei fesztivál a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Tiberiu Soare vezényli, szólót játszik Andrej Gugnin oroszországi zongoraművész. Műsoron: Mozart- és Beethoven-művek.

Kádár Anna könyvbemutatója Nyárádszeredában

Kádár Anna Emlékeim kuffere című önéletrajzi könyvét mutatják be október 11-én, pénteken 18 órakor a nyárádszeredai református egyházközség Bocskai termében. A kötet a helyszínen megvásárolható, a szerző dedikál.

Korzikai együttes koncertje

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány októberben vendégül látja a nyolctagú korzikai Ensemble Tavagna együttest, amely a szászcsávási dalárdával együtt ötállomásos koncertsorozaton vesz részt Erdélyben és a Partiumban. A műsor szerkesztői: dr. Salamon Soma és dr. Kelemen László. A marosvásárhelyi koncertre 12-én, szombaton 18.30-kor kerül sor a Vártemplomban.

Tökfesztivál Szovátán

A hét végén, október 11–13-án szervezik meg a tökfesztivált. Pénteken 10.30 órától felvonulás lesz a Domokos Kázmér Líceumtól a Petőfi parkig a korondi fúvószenekar és a 15. hagyományőrző Mátyás huszárezred kíséretében. 11.15 órakor lesz a megnyitó a feldíszített Petőfi parkban, majd 12 órától az Alma együttes koncertezik. 17 órától a Caritas szervezésében az Egymillió csillag a nélkülözőkért adománygyűjtő mécsesgyújtásra kerül sor. Fellép a BB Dance, majd 18 órától az Antistress és a Dreamflow koncertezik az amfiteátrumban. Szombaton 10 órától közösségi futás, majd 11 órától tűzoltó-felvonulás és 13 órától retróautó-felvonulás lesz a buszállomáson. A Testvériség parkban 16 órától játszóház lesz, majd koncertek következnek. 18 órától a Compact, 20 órától a Zanzibár lép a nagyszínpadra. Vasárnap 15 órától a nagyszínpad előtt veteránautó-felvonulás lesz, 16.15 órától az amfiteátrumban a Tücsökraj és a Sirülők néptáncegyüttes lép fel, a rendezvényt a Maros Művészegyüttes 17.30 órától kezdődő előadása zárja.

Az örmény kultúra napjai 

A Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület a 14. alkalommal szervezi meg az örmény kulturális napokat Marosvásárhelyen október 11–13. között, az idei rendezvény témája – Komitas, az „örmény Bartók” születésének 155. évfordulója alkalmából – az örmény zene. Klasszikus, egyházi és népzenei koncertek és előadások, műhelyfoglalkozások, zenei témájú városi séta várja az érdeklődőket. Az eseménysorozat október 11-én 18 órakor kamarazenei hangversennyel kezdődik Aram Hacsaturján zeneszerző műveiből a Kultúrpalota kistermében. Szombaton délelőtt 10 órakor a Studium Hub konferenciatermében Örmény zeneművelődési előadások címmel előadások hangzanak el: dr. Ávéd Éva Marosvásárhely zenei életét, dr. Bodurian Ágota Komitas, az „örmény Bartók” életét és munkásságát mutatja be, Gál Hunor pedig az erdélyi örmény templomok orgonáiról értekezik. Ezt követi az erdélyi örmény katolikus templomi kórusok zenei workshopja Molnár Árpád szamosújvári és Bíró Zsolt gyergyószentmiklósi karnagyok irányításával. 15 órától városi sétára várják az érdeklődőket, a téma: Zene Marosvásárhelyen – emberek, intézmények, örmények. A Bolyaiak szobrától induló sétát dr. Kálmán Attila és dr. Puskás Attila vezeti. A volt minorita templomban 17 órakor kezdődik az Örmény népi és liturgikus dallamok című programsorozat. 19 órától svédasztalos örmény kulináris est lesz a Kádárok bástyájában. Az estre előzetes bejelentkezés szükséges a 0746.495.811-es telefonszámon. Vasárnap 12 órakor megismétlik a városnéző sétát.

30 éves a Philothea Klub

Egész hetes rendezvénysorozattal ünnepli október 14–20. között fennállásának 30. évfordulóját a marosvásárhelyi Philothea Klub. Az ünnepi hét alatt a Philothea megnyitja kapuit, naponta be lehet térni 10-16 óra között a Bernády tér 3. szám alá egy csésze teára vagy kávéra, ismerkedni a klub történetével, programjaival. Azok, akik szeretnének kilépni a hétköznapok rohanásából, és elcsendesedni, egy imasétán tehetik ezt meg. 14-én, hétfőn 18 órától Kommunikáció a generációk között: lehetséges? címmel tartanak többgenerációs kerekasztal-beszélgetést, meghívott Dávid István FIKE egyetemi lelkész. 15-én, kedden, szintén 18 órától rendhagyó bibliaórára várják az érdeklődőket, ekkor visszapillantásra, a Philothea-közösség tagjaival való találkozásra adódik lehetőség. 16-án, szerdán 16 órától Köllő Melinda Mária gyógyszerész Gyógynövények a Bibliában címmel tart előadást. 18 órától filmklub lesz, A nő, aki előttünk jár című alkotást lehet megnézni, az ezt követő beszélgetést György Andrea tanár vezeti. 17-én, csütörtökön a Geocaching nevű programra várják az 5–8. osztályosokat, az együttlétet dicsőítő koncert zárja. 18 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik az iskolai prevencióról. 18-án, pénteken 17 órától ifjúsági vetélkedőt tartanak középiskolásoknak, illetve tiniklub is lesz, amelyben az identitás kérdéséről lehet beszélgetni, meghívott Simon János lelkész. Az estét dicsőítő koncert zárja. 19-én, szombaton 17 órától hálaadó alkalomra, közösségi ünnepre kerül sor. 20-án, vasárnap 10 órától hálaadó istentiszteletet tartanak a Vártemplomban.

Domján József-emlékkiállítás

A budapesti Domján Galéria, az Erdélyi Hagyományok Háza és a Maros Művészegyüttes közös szervezésében Domján József (Budapest, 1907 – New York, 1992) Kossuth-díjas festőművész és grafikus, a színes fametszet mestere alkotásaiból nyílik emlékkiállítás október 11-én, pénteken este 6 órától a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházában. A kiállítást megnyitja Magyar Kálmán, a Passaici (New Jersey állam) Magyar Múzeum igazgatója. Közreműködik a Maros Művészegyüttes zenekara és táncosai. A tárlat november 11-ig tekinthető meg a kövesdombi székházban hétköznapokon 10-től 18 óráig. A kiállítás a Székelyföld Napok keretén belül valósul meg, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

Nemzetközi fotóművészeti biennálé  

Október 11-én, pénteken 18 órától a marosvásárhelyi vár Szűcsök bástyájában nyílik meg a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub szervezte 11. Nemzetközi Fotóművészeti Szalon, amely egyben a 29. Országos Biennálé is. A pályázati felhívásra 43 országból mintegy 1272 fotót küldött be 172 alkotó. A zsűri 163 szerző 300 felvételét fogadta el, ebből 60 képet díjaztak és állítottak ki.  A megnyitón az alkotásokat Soós Zoltán polgármester, Ovidiu D. Pop, Nagy Lajos, a zsűri képviselői és a házigazda Both Gyula, a fotóklub elnöke méltatja. A kiállítás decemberig látható.  

Sánta Csaba 60

A Maros Megyei Múzeum történeti osztálya szervezésében október 12-én, szombaton 18 órakor Sánta Csaba szobrászművész 60. születésnapja alkalmából Sánta Csaba 60 címmel nyílik retrospektív képzőművészeti kiállítás a művész alkotásaiból a múzeum várbeli épületében. A megnyitón beszédet mond Cora Fora művészettörténész (Maros Megyei Múzeum) és Szücs György művészettörténész (Magyar Nemzeti Galéria, Budapest), a művész is jelen lesz.

Gál Attila festészeti tárlata

Október 19-éig, szombatig 9 és 13 óra között látogatható Gál Attila székelyudvarhelyi képzőművész festészeti kiállítása a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János termében.

Így látom én a világot – fotókiállítás 

Megnyílt Szegedi Ferenc egyéni Így látom én a világot című fotókiállítása a marosvásárhelyi Bolyai Házban (Papiu Ilarian utca 19/2. – a Kőrösi utca sarkán), a PhoeBo Egyesület szervezésében. A kiállítás október végéig látogatható hétfőn és pénteken 17–19, szerdán 11–13 óra között.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató