2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bekapcsolódhatnak a tömbházlakók is

A Marosvásárhelyen, január 17-én megkezdett szelektív hulladékgyűjtés kapcsán tartott szerdán sajtótájékoztatót Soós Zoltán, a város polgármestere a Bőség utcában. A hulladékelszállító vállalat járművei éppen akkor gyűjtötték össze a magánházak elé kihelyezett szemetet, és átadták az ott lakóknak az újabb adag színes zsákokat. A szelektív hulladékgyűjtést hamarosan a lakótelepekre is kiterjesztik. A városvezető hangsúlyozta, a szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosításával legalább 20 százalékkal csökkennek a tárolási díjak, és ez hosszú távon a szolgáltatás díjának a csökkenését eredményezheti.

A szelektív hulladékgyűjtés marosvásárhelyi rajtolását követő harmadik napon tartott sajtótájékoztatón Soós Zoltán elmondta: hónapokig tárgyalások zajlottak annak érdekében, hogy meg tudják változtatni a köztisztasági szerződést. Nem a szolgáltató cseréje volt a cél, hanem a szerződés tartalmának a módosítása, hiszen egy örökölt, kedvezőtlen szerződést kellett megváltoztatni úgy, hogy az lehetővé tegye a szelektív hulladékgyűjtést, és a városlakók érdekeit szolgálja. Egy átmeneti időszak után sikerült olyan feltételekben megállapodni, amelyeknek köszönhetően el tudták indítani – első lépésben a városbeli magánházaknál – a szelektív hulladékgyűjtést, ez mintegy hétezer háztartást érint városszerte. Ezt – a kezdeti szakaszt követően – az idei év második harmadától kiterjesztik a tömbháznegyedekre is. Már folyamatban van egy közbeszerzési eljárás, ami 216 hulladéktároló konténer beszerzését célozza, ami a tömbháznegyedekbeli igények mintegy harminc százalékát fedi le. A fennmaradó részhez szükséges összegeket belefoglalják az idei költségvetésbe, ugyanis szeretnék mielőbb az egész városra kiterjeszteni ezt a szolgáltatást, és 2023-ra minden marosvásárhelyi lakosnak lehetőséget biztosítanak majd arra, hogy szelektíven gyűjtse a hulladékot.

Fotók: Nagy Tibor


– Ahogyan viszonyulunk a kérdéshez, annak döntő szerepe lehet abban, hogy ez életstílussá váljon. Úgy kell tekinteni az újrahasznosított hulladékra, mint egy gazdasági forrásra, meg kell érteni, hogy minden szétválasztott hulladék hozzájárul a környezetszennyezés csökkenéséhez, ugyanakkor nagyon fontos szempont, hogy a különválasztott szemét tárolása jóval olcsóbb, mint a szentpáli lerakóban elhelyezett hulladéké, és ha helyesen, különválogatva tudjuk ezt átadni a szolgáltatónak, a szolgáltatás költségei feltehetőleg 20 százalékkal fognak csökkenni, ami a hulladékelszállítási díj csökkenését is eredményezni fogja. A szolgáltatás sikere azonban azon múlik, hogy jól együtt tud-e működni ezen a téren a lakosság, a szolgáltató és a város – hangsúlyozta a városvezető.


10 százalékos kedvezmény annak, aki június 30-ig befizeti az évi szemétdíjat

Mint mondta, a hulladékdíj befizetési módját még 2020-ban állapították meg, nemrég pedig a polgármesteri hivatal tudomásul vette a megyei tanács 2021-es határozatát, amelynek értelmében emelkednek a köztisztasági díjak, ami a városi hulladékdíj összegében is megmutatkozik. Ilyen körülmények között néhány, a lakosság támogatását célzó kezdeményezés is napvilágot látott: eltörölték az 50 lej értékű tavaszi-őszi nagytakarítási díjat, a sokgyerekes családok felkarolása érdekében a helyi tanács jóváhagyta, hogy legtöbb két kiskorú gyerek után kell hulladékgazdálkodási díjat fizetni. Mentesülnek ugyanakkor a díj kifizetése alól a háborús veteránok, ezek özvegyei, a súlyos és halmozottan sérült személyek, illetve idéntől azok, akik nem laknak egy adott, a nevükön lévő ingatlanban. Egy következő kedvezmény, amely február 1-től lép érvénybe, hogy aki június 30-ig befizeti az évi hulladékdíjat, az 10 százalék kedvezményben részesül – sorolta a kedvezményeket a város vezetője.

Újságírói kérdésre válaszolva Ilyés Szilárd Levente, a Sylevy Salubriserv hulladékelszállító vállalat képviselője elmondta, a magánházaktól szétválasztva begyűjtött hulladékot egy Maros megyei engedélyezett állomásra szállítják feldolgozás végett.


Térfigyelő kamerákkal tartanák távol a guberálókat

Lapunk kérdésére, hogy miként képzelték el a tömbháznegyedekben a szelektív hulladékgyűjtést, tervezik-e esetleg zárt tárolók kialakítását azért, hogy a guberálók ne túrják szét a zsákok tartalmát, Soós Zoltán polgármester kifejtette: a tömbháznegyedekben szigetekként képzelik el a szelektív gyűjtőpontokat, oda kell majd vinniük a lakóknak a külön zsákokba gyűjtött szemetet, hogy az ne keveredjen a háztartási hulladékkal. Az önkormányzat térfigyelő kamerák felszerelését tervezi ezekre a gyűjtőpontokra, ami által egyrészt meg szeretnék akadályozni azt, hogy a guberálók szétszórják a zsákok tartalmát, másrészt pedig fülön csípnék azokat is, akik háztartási hulladékot helyeznek el a szelektív gyűjtőpontokon, és ezek a személyek bírságra is számíthatnak majd. Tavaly ősszel is több olyan egyént megbírságoltak, akik a lomtalanítás lejárta után pakolták ki a fölöslegessé vált holmijaikat. A városvezető hozzátette: a gyűjtőpontok bekerítésén is gondolkodnak, viszont első körben a térfigyelő kamerákkal fognak próbálkozni.


Fontos, hogy ne keveredjenek a különböző típusú hulladékok

Amint arról már előzőleg is beszámoltunk, a január 17-én elindított program keretében az újrahasznosítható hulladék négy típusát gyűjtik különböző színű zsákokba: a műanyagot, fémet sárgába, a papírt és kartont kékbe, az üveget zöldbe, a biológiailag lebomló hulladékot pedig tetszőleges színű zsákba. Rendkívül fontos, hogy a különböző típusú szemetet ne vegyítsék össze. Első alkalommal mindenik színű zsákból egy-egy darabot kaptak a lakók, és minden alkalommal, amikor a cég alkalmazottai elszállítják a kihelyezett hulladékot, átadják a lakóknak a következő hétre szükséges új zsákokat. Amennyiben egy udvaron több család lakik, de csupán egy adag zsákot kaptak, lehet még igényelni a szolgáltatótól annak székhelyén, a marosvásárhelyi Jegenye sor 12. szám alatt vagy a 0799-858-892 telefonszámon, amely hétköznap 7 és 13 óra között hívható. Az egyes zsákokat négy különböző jármű gyűjti össze, amelyek nem feltétlenül egyszerre érkeznek a házakhoz, így a lakók ne aggódjanak, ha látják, hogy egy zsákot elvittek, a többi pedig ottmaradt, ugyanis betartják az előre meghatározott ütemtervet, és még aznap elszállítják a többit is. A szelektív gyűjtés nem befolyásolja a már megszokott szemétszállítási rendet, a háztartási hulladékot a már jól ismert program szerint viszi el a szolgáltató. Az utcák napokra lebontott jegyzéke elérhető a polgármesteri hivatal honlapján is, a lista alapján hétfői napon a November 7. negyed övezetéből, kedden Meggyesfalva, a Bodoni út, a Kövesdomb környéke, szerdai napon a Cuza Vodă utca, a Szabadság utca övezete, csütörtökön az Egyesülés negyed, pénteken a Somostető és a Kornisa negyed környékén lévő utcák, szombaton pedig a Tudor, a Budai és a Belvedere negyedek kerülnek sorra. A főtéri zónához tartozó utcákból az ütemterv szerint kedden és szerdán éjjel szállítják el a kihelyezett színes zsákokat a Sylevy Salubriserv járművei.