2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Dr. Rozsnyai Judit gyermekgyógyász főorvos koraszülött csecsemőkről szóló írását két részletben olvashatják.


A család az alap, amire társadalmat, országot lehet építeni. Ami, ha meggyengül, beleremeg a felépítmény is. Ezért szentel fokozott figyelmet a világ, annak a napnak, amelyet 1994 óta a család napjaként ünnepelünk. Még akkor is, ha egyre kevesebb a hajdani egy fedél alatt élő nagy család, s ritkán találni olyan kisközösséget, ahol a nagyszülők mellett a nővér, a húg, az öcs és a báty is együtt él. A család legfontosabb feladata a gyermeknevelés. Ehhez kapcsolódik dr. Rozsnyai Judit gyermekgyógyász főorvosnak a koraszülött csecsemőkről szóló írása, amelyet két részletben olvashatnak.

Koraszülött a családban: tragédia vagy kihívás?

Minden család számára, amely óriási reményeket fűzött a szülés pillanatához, nagy megpróbáltatást jelent egy igen kis súlyú, idő előtt született baba megjelenése. A szülőknek ilyenkor gyakran vegyes érzelmeik támadnak, melyekben a bánat, az ismeretlentől való félelem, a kilátástalanság és gyakran az önvád keveredik. Ezzel a írással bátorítani szeretnénk azokat a szülőket, akik ezzel a problémával küzdenek, anélkül, hogy figyelmen kívül hagynánk azokat a veszélyeket, amelyeket a kis súlyú koraszülötteket érintik a későbbi fizikai illetve szellemi fejlődésük szempontjából.

Minél kisebb súllyal, minél rövidebb terhességi kor után születik egy gyerek, az esetenként megjelenő problémák annál gyakoribbak és annál súlyosabbak lehetnek. A fejletlen szervezetük miatt ezeknél a babáknál a születés után mindjárt vagy esetleg később, a méhen kívüli élettel kapcsolatos súlyos alkalmazkodási zavarok léphetnek fel. Egy egész sor hiányossággal születnek, amelyek közül csak a legfontosabbakat említjük: képtelenek a normális testhőmérsékletük fenntartására (ezért inkubátorba kell helyezni őket), nem tudnak szopni ill. üvegből enni (emiatt a táplálásuk szondán vagy vénás úton történhet). A fejletlen tüdő miatt súlyos légzési zavarok jelentkezhetnek a születés után mindjárt, de később is. Hajlamosak az agyvérzésre, amely különböző súlyossági fokú lehet. Csökkent a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességük, ezért könnyen megbetegednek és nehezebben gyógyulnak.

A koraszülöttség okozta hiányosságaik miatt ezek a gyermekek egy aránylag hosszú ideig tartó intézeti szakellátást igényelnek.

A szülőknek tudniuk kell, hogy gyerekük felépüléséhez reális esélyeik vannak, de ez a kezdeti időszakban nehéz és kitartó munkát igényel az egészségügyi személyzet részéről, melyhez meg kell adniuk minden szükséges támogatást. A legfontosabb dolog, amit ilyenkor az anyuka tehet a babájáért, az anyatej biztosítása, szonda segítségével mindaddig, amíg mellre tehető lesz. Az apa feladata ebben az időszakban az anya morális támogatása, akinek a lelkiállapota labilis lehet nemcsak a szülés, de főleg a koraszülés miatt. Együtt kell pszichésen feldolgozniuk a kialakult helyzetet, megpróbálva bizakodással tekinteni a jövőbe. Az apának meg kell értenie, hogy a felesége néhány hétig az otthontól távol lesz, mert ez elengedhetetlen feltétele a gyermek optimális fejlődésének.

(Folytatjuk)