2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lassan már egy hónapja tart a háború a szomszédban. A kereskedelmi televíziók, a nagyobb nézettség reményében, és az emberek érdeklődését ébren tartandó, apait-anyait bevetettek, politikusokkal, volt katonatisztekkel, háborús szakértőkkel színesítették az adásaikat, hisz a jelek szerint a robbantások nem elegendők a tévénézők, olvasók érdeklődésének folyamatos ébren tartására. Jósokat, látnokokat, numerológusokat, történészeket, jövendőmondókat, sőt celebeket is „bevetettek”, akik mindegyike megmondja a tutit az ukrán–orosz konfliktusról, az orosz és az ukrán elnökről, sőt az emberiség jövőjéről is. Vagyis, romániai szokás szerint, megint mindent eltúloz. Mindenki mondja a magáét. Virágzik a látnokok szezonja.

Olyan vélemény is elhangzott mostanában, hogy mindaz, ami ma a térségben történik, az Isten műve, így bünteti a világot, mások a mesterséges intelligencia átkának nevezik a háborút és ami vele jár.

A divatos jövendőmondók jóslataiból tallózunk az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül. 

A Colectiv-tragédiát előre jelző jósnő például „sötét jövőt” jósol az orosz elnöknek. Állítása szerint volt egy álma az orosz–ukrán háborúról, és egy hang azt súgta a fülébe, hogy Oroszország sokat fog szenvedni a szankciók miatt. Mondjuk, ehhez nem kell csillagjósnak lenni. Szerinte már csak az ima segíthet a bajban.

Egy másik neves jósnő szerint „a helyzet nagyon bonyolult”. Tegyük hozzá: ha valaki esetleg még nem vette volna észre. Azt is mondta, hogy az orosz elnök nem mond le a terveiről. (Ki hitte volna?) Ez azonban „a fejébe kerül”.

Egy asztrológus a hét végén azt mondta, hogy a háborúzó felek kiegyeznek, azonban a 3-as szám karmája és a világ titánjainak harca miatt három hétig, három hónapig vagy három évig is eltarthat a háború. 

A hires Baba Vanga, a „balkáni Nostradamus” is ijesztő jövőt jósol 2022-re az egész világnak: természeti katasztrófákat, járványokat vetít előre, éhínséget jósol 2025 és 2028 között, a sarki jég olvadását, ami miatt 2045-re jelentősen megnő az óceánok szintje. Baba Vanga szerint gazdasági konfliktusok lesznek a világban. 

Egyébként Nostradamus is háborút jövendölt 2022-re a világ két legerősebb országa között. 

Romániában eközben tovább folyik a kicsinyes – a lakosság életét hátrányosan befolyásoló – hatalmi harc. Florin Cîţu, a liberálisok és a szenátus elnöke a fejébe vette, hogy meg kell szabadulni a számára kényelmetlen miniszterektől. Állítólag új imázst akar kialakítani a kormányról. Ezért felméréseket rendelt a miniszterek tevékenységéről. Tegnapra berendelték a koalíció ülésére a tárcavezetőket, ahol be kellett számolniuk a munkájukról, válaszolniuk kellett a (tendenciózus) kérdésekre. De erről majd legközelebb.