2022. szeptember 24., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyen és körzetében a jelenlegi 3,11-ről 3,31 lejre emelnék az ivóvíz köbméterenkénti árát.

Miután legutóbb január 1-től került sor az ivóvíz árának az emelésére, az Aquaserv szolgáltató júliustól ismét 20 banival növelné az ivóvíz köbméterenkénti árát az összes településen, amelyeket ők látnak el.

A marosvásárhelyi Aquaserv vízszolgáltató vállalat már elküldte az ivóvíz köbméterenkénti árának a növelésére vonatkozó javaslatát a Közüzemi Szolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatósághoz jóváhagyás végett. Ennek értelmében például Marosvásárhelyen és körzetében a jelenlegi 3,11-ről 3,31 lejre emelnék az ivóvíz köbméterenkénti árát. Amint a jóváhagyás megérkezik, a települések helyi tanácsai el kell fogadják az emelésről szóló határozattervezetet, így várhatóan július folyamán növekedik majd a víz ára – fejtette ki lapunknak Nicu Tomuleţiu, az Aquaserv sajtószóvivője.

Áremelés félévente

A vízszolgáltató által lapunkhoz eljutott közlemény szerint azon települések víz- és csatornarendszerei, ahol az Aquaserv a szolgáltató, európai alapokból több mint százmillió eurós befektetések célpontjai lesznek. Ezen pénzalapok lehívásához az Aquaserv felvállalta, hogy félévente módosítja a lakosság által fizetendő díjszabásokat, annak érdekében, hogy 2015-re a szolgáltató által lefedett összes településen egységes díjszabást alkalmazzanak, valamint vállalták, hogy az ivóvíz-szolgáltatásért, illetve a szennyvíz-elvezetésért leszámlázott összeg nem haladhatja meg a családok átlagköltségvetésének a 3,5 százalékát. Jelenleg egy család átlagköltségvetésének a 2,2 százalékát emésztik fel ezek a költségek – áll az Aquaserv közleményében.

Legutóbb januárban drágítottak

Legutóbb az év elején, január 1-től került sor az ivóvíz, illetve a szennyvíz-elvezetés árának az emelésére. Akkor Marosvásárhelyen és körzetében (Marosszent-györgy, Nyárádtő, Maros-keresztúr), valamint Dicső-szentmártonban, Radnóton, Kerelőszentpálon, Maros-ludason, Magyarón 2,93-ról 3,11 lejre, Segesváron 2,70-ről emelték 3,11 lejre az ivóvíz köbméterenkénti árát. Szászrégenben június 1-től 2,28 lej helyett 2,63 lejért számlázzák az ivóvíz köbméterét. A Mezőségen ugyan csökkentették az árat, mégis még mindig jóval magasabb, mint a többi településen, 5,31 lej helyett január 1-től 4,54 lejt fizet a lakosság az ivóvíz köbméteréért.

A háztartási szennyvíz elvezetéséért köbméterenként 20 banival kérnek el többet január 1-től, Marosvásárhelyen és a körzetében lévő településeken jelenleg 1,79 lejt fizetnek köbméterenként ez utóbbi szolgáltatásért – tájékoztatott Nicu Tomuleţiu.