2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több előadással is jelentkeznek jövő héten marosvásárhelyi teátrumok. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata október 19-én, kedden 19 órától A nép ellensége című produkcióját adja elő. Henrik Ibsen drámáját Keresztes Attila rendezésében láthatja a közönség a Nagyteremben, az előadás 14 éven felülieknek ajánlott. A történet kiindulópontja egy rendőrségi hír, ebből írta meg Ibsen a polipként mindent megfojtó korrupció drámáját. Egy norvég kisváros legfőbb bevételi forrása és egyben sokak megélhetésének záloga a helyi gyógyvíz. A polgármester testvére, dr. Stockmann azonban felfedezi, hogy a gyógyulni vágyókat súlyos fertőzésveszély fenyegeti, a gyógyforrások vize mérgezett. Az ember vagy a pénz? Egy közösség megfosztása a fellendülés lehetőségétől, vagy a fellendülésért cserébe szabad utat adni mások mérgezésének? A hatalom torzulásával szembeszegülő doktor készen áll a társadalmi tettre. Családjával az oldalán elindul a mindent megváltó csoda valóra váltására. Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak, szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

Az előadás szereposztása: Dr. Tomas Stockmann: Sebestyén Aba, Katrine Stockmann: Moldován Orsolya, Peter Stockmann: Tollas Gábor, Morten Kiil: Kilyén László, Hovstad: Galló Ernő, Billing: Bartha László Zsolt, Horster: Ördög Miklós Levente, Aslaksen: Henn János. Fordító: Kúnos László. Dramaturg: Szabó Réka. Jegyvásárlás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál (nyitvatartás hétköznap 9 és 19 óra között, telefonszám: 0365-806.865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán – https://teatrunational.biletmaster.ro/.../A-nep-ellensege. A román felirattal követhető előadás a járványügyi szabályozások miatt korlátozott számú férőhellyel és a járványügyi intézkedések szigorú betartásával történik. A maszk viselése kötelező.

A nép ellensége


Négy előadás az Ariel színház műsorán

Négy előadással jelentkezik jövő héten a marosvásárhelyi Ariel színház. Amint azt az intézmény közli, a produkciókra a helyek száma korlátozott, a gyerekelőadásokra telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon, naponta 9-13 óra között. A színház felhívja a nézők figyelmét, hogy a 12 év alatti gyerekek korlátozások nélkül mehetnek az előadásokra. A felnőttek, kísérők, illetve minden 12 év fölötti néző csak a következő igazolások egyikével vehet részt az Ariel színház előadásain: SARS-Cov-2 elleni oltásigazolás; 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-teszteredmény; 48 óránál nem régebbi, a SARS-Cov-2 fertőzésre vonatkozó, igazoltan negatív (akkreditált vizsgálóközpontban elvégzett) gyors antigénteszt-eredmény; a fertőzésen való átesésről szóló igazolás, amely a megfertőződéstől számított 15. és 180. nap közötti periódusban érvényes.

A jövő héten megtekinthető előadások: október 20. szerda, 18:00 óra: Lúdas Matyi (a nagyteremben). Az előadást 4 éven felülieknek ajánlják. Fazakas Mihály nyomán írta és rendezte Antal Pál. Szereplők: Balogh Annamária, Bonczidai Dezső, Cseke Péter, Gáll Ágnes, Gönczy Katalin, Halmágyi Éva, Máthé Rozália, Szabó Dániel, Szőlősi-Pénzes Szilárd. Tervező: Müller Katalin. Zene: Csíki Csaba. Bábkészítő: Horváth Ödön. 

Október 21. csütörtök, 17:00 óra: Viszlek magammal (Ariel Stúdió – Nyomda u. 4.). Az előadást 13 éven felülieknek ajánlják. Rendező, drámapedagógus: Tóth Zoltán. Bemutató: október 10. Színházi nevelési előadás 7-12. osztályosoknak. Szereplők: Halmágyi Éva, Szabó Dániel, Bugnár Szidónia, Bonczidai Dezső, Fehér Csaba. Dramaturg: Vilmos Noémi. Zene és dalszövegek: Fehér Csaba, Vilmos Noémi, Bugnár Szidónia. Történet egy család széthullásáról vagy újraértelmezéséről, amelyben a válás a központi mozgatórugó. Az előadás forgatókönyve a szereplők improvizációi alapján készült, a szövegkönyvet Vilmos Noémi írta. Az előadás időtartama 150 perc, egy szünettel. Külön csak erre az előadásra a következő e-mail-címen, illetve telefonszámon (sms-ben is) lehet helyet foglalni: rablopandur@yahoo.com, 0747-942-181. 

Október 22. péntek, 18:00 óra: Gabi és a repülő nagypapa (a nagyteremben). Az előadást 5 éven felülieknek ajánlják. Bábszínpadra írta: Gimesi Dóra. Rendező: Vidovszky György. Szereplők: Halmágyi Éva, Puskás Győző, Szabó Dániel, Gönczy Katalin. Tervező: Mátravölgyi Ákos. Zeneszerző: Monori András. Olyan van, hogy örökbe fogadnak egy gyermeket, de vajon lehet-e örökbe fogadni egy nagypapát? Vagy egy unokát? Gabinak nincs nagyapja, de úgy dönt, hogy szerez magának egyet. Házról házra jár, míg végül a falu legutolsó házában ráakad egy egyedül élő, házsártos bácsira, aki azonnal kidobja. De Gabi nem adja fel. Előbb-utóbb eléri, hogy nemcsak sütit és zsebpénzt kap a bácsitól, mint egy rendes unoka, de még az is kiderül, Gabi legnagyobb büszkeségére, hogy miben világbajnok az ő „nagytatája”. Két ember csodálatos és fordulatos egymásra találásának története, repülő papírsárkánnyal, cseresznyemagköpő versennyel és rengeteg füttyszóval.

Október 24. vasárnap, 11:00 óra: Csipkerózsika (a nagyteremben). Az előadást 4 éven felülieknek ajánlják. Charles Perrault meséje nyomán a szövegkönyvet írta Alina Nelega. Rendezte és játssza: Bonczidai Dezső, Halmágyi Éva, Szabó Dániel. Zeneszerző: Apostolache Kiss Zénó.

Csipkerózsika