2022. augusztus 12., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

INSP: a múlt heti koronavírusos elhunytak 88,4 százaléka oltatlan volt

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) szerdai tájékoztatása szerint a november 22-e és 28-a közötti héten Bukarestben, illetve Bihar, Maros, Prahova és Brassó megyében jegyezték a koronavírussal összefüggő halálesetek 30 százalékát. Az INSP heti jelentése értelmében a halálos áldozatok 88,4 százaléka nem volt beoltva koronavírus ellen. A november 22-28. közötti héten a koronavírusos megbetegedések 33,5 százalékát Bukarestben, illetve Kolozs, Temes, Arad és Bihar megyében jegyezték. A fertőzöttek 70,5 százaléka nem volt beoltva. Az INSP közölte azt is, hogy az elhunytak 93,2 százalékának volt valamilyen társbetegsége. (Agerpres)


A kormányfő az egyházak támogatását kérte az oltáskampány felgyorsításához

Nicolae Ciucă miniszterelnök egyházi elöljárókkal találkozott csütörtökön a bukaresti Coral-templomban, az ország legnagyobb zsinagógájában, hogy segítségüket kérje a koronavírus elleni oltási kampány felgyorsításához.

A megbeszélés után a kormányfő elmondta: azt kérték az ország lakosságának 99 százalékát képviselő 18 felekezet képviselőitől, hogy csatlakozzanak az emberek egészségének és életének megmentését célzó kormányzati erőfeszítésekhez. Az egyházaknak meghatározó a szerepük abban, hogy a bizalmat és a reményt táplálják az emberekben – mutatott rá Ciucă.

A miniszterelnök azt ígérte: folytatják a megkezdett párbeszédet a civil társadalom más képviselőivel is, hogy a járvány elleni küzdelem intézkedéseit minél szélesebb társadalmi egyetértésre, partnerségre építhessék. Az egyházak egybehangzó kérése az volt, hogy a kormány ne kösse zöldigazolvány felmutatásához a hívek részvételét a templomi szertartásokon. Ciucă erről azt mondta, hogy reményei szerint a koalíciós pártok év végéig elfogadják a digitális Covid-igazolvány használatára vonatkozó törvényt, amely kiegyensúlyozott, közegészségügyileg megalapozott, a fertőzési adatokra alapozott mechanizmust tartalmaz majd a védettségi igazolvány használatáról.

A lakosság 85 százalékát hívei között tudó ortodox egyház mindeddig ellentmondásosan viszonyult az oltáshoz, a médiában gyakran idézték az egyház több vírustagadó, oltásellenes képviselőjének álláspontját. A legismertebb közöttük Teodosie érsek, a dobrudzsai megyéket magában foglaló tomisi érsekség vezetője, aki rendszeresen szembeszegül a járványügyi korlátozásokkal, maszkviselési kötelezettséggel, a zöldigazolvány bevezetésével. De egy Botoşani megyei templomban arra is volt példa, hogy két ortodox pap egyszerűen letépte a maszkot a szertartás közben a hívekről, és felszólította a beoltottakat, hogy hagyják el a templomot.

Az ortodox egyház hivatalos álláspontja egyébként az, hogy az ortodox hívők fogadják meg orvosaik tanácsát, illetve tartsák be az egészségügyi előírásokat. Dániel pátriárka, a romániai ortodox egyház feje azonban sosem buzdította arra egyházának tagjait, hogy oltassák be magukat, ő maga is csak november végén szánta rá magát a vakcina felvételére.

Romániában eddig 7 millió 755 ezer ember, a beoltható – 12 év feletti – lakosság 45,8 százaléka kapott legalább egy adag oltást. Az oltási hajlandóság látványosan megugrott, amikor a kormány bevezette a zöldigazolvány használatát az ügyfelek és látogatók számára – az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével – minden nyilvános zárt térben, majd ismét visszaesett, amikor a szenátusban elbukott az a törvénytervezet, amely előírta volna, hogy a veszélyhelyzet idején az alkalmazottak is csakis védettségi igazolvánnyal járhassanak be munkahelyükre. (MTI)


Valószínűleg az omikron variánssal fertőződött meg két Dél-Afrikából hazatért utas

„Nagy valószínűséggel” az omikron variánssal fertőződött meg két, Dél-Afrikából érkezett román állampolgár azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje – közölte csütörtökön Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A kormány vasárnap döntött arról, hogy különjáratot indít Johannesburgba, amely visszahozza azokat a román állampolgárokat, akik a dél-afrikai térségben rekedtek, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus ragályosabbnak tartott, omikronnak nevezett változatának megjelenése miatt.

A bukaresti katonai repülőtérre kedden megérkezett gép hetven – azonnal letesztelt és karanténba küldött – utasa közül három koronavírustesztje lett pozitív: ezeket a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzésnek vetették alá a bukaresti Cantacuzino Immunológiai és Közegészségügyi Kutatóintézetben, de ennek eredményére általában több napot kell várni. Az egészségügyi miniszter csütörtökön újság-írók érdeklődésére válaszolva vélekedett úgy, hogy az omikron variánsról lehet szó két Dél-Afrikából hazatért utas esetében, ugyanis az ő mintájukon már a szekvenciális eljárás elején több mutációt fedeztek fel. Rafila hozzátette: egy Vaslui, illetve egy Brassó megyei utasról van szó, mindketten tünetmentesek és be vannak oltva, akiket otthoni karanténban tartanak orvosi megfigyelés alatt. A harmadik pozitív tesztet a nagybányai rögbicsapat egyik tagjánál mutatták ki.

A tárcavezetőt a zöldigazolvány munkahelyi bevezetésének a parlamentben elakadt törvénytervezetéről is kérdezték. Rafila kifejtette: olyan politikai megállapodást javasol a koalíció erről tartandó jövő heti egyeztetésén, amely a mérhető fertőzési mutatók alakulása függvényében, átlátható módon vezeti be, illetve függeszti fel az igazolvány használatát. Rafila azt kérte, hogy a „zöldigazolvány” kifejezést hagyják meg az Európai Unió által utazási célokra bevezetett iratnak, a belföldi használatú védettségi tanúsítványt pedig nevezzék „Covid-”, vagy „Stop-Covid-”igazolványnak.

A kormány csütörtökön Marokkóba is különjáratot indított, hogy hazahozza azt a 127 román állampolgárt, akik ott kértek konzuli segítséget. A külügyminisztérium közleménye szerint a csütörtök este Bukarestbe visszatérő különjáraton 15 lengyel, 13 horvát, tíz magyar, négy bolgár, három német, három görög, két szlovén, két litván és egy osztrák állampolgárnak is helyet biztosítottak. (MTI)


Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelemből Németországban

Kitiltják az oltatlanokat a kiskereskedelmi üzletekből Németországban – jelentette be Angela Merkel ügyvezető kancellár csütörtökön Berlinben. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán hozott döntés szerint valamennyi tartományban bevezetik, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással nem rendelkezők kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be. A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a „nemzeti szolidaritás” eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát – emelte ki Angela Merkel. A kötelezettséget februártól vezethetik be. (MTI)