2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén népszámlálást tartanak, és ahhoz viszonyítva, hogy az itt begyűjtött adatoknak mekkora a fontossága, a téma még kevés teret kap, főleg a román közbeszédben. Lesz még itt később sűrű fejvakarás a magas körökben.

Uniós szinten a források elosztásakor kulcsszerepük van a statisztikai adatoknak, a lakosság lélekszámától kezdve a gazdasági és társadalmi állapotokat számokban mérő adatokig. Senki nem kényszerít egy országot arra, hogy a gazdasági tervezéshez és az uniós alapok elosztásáról zajló tárgyalásokhoz használható adathalmaz rendszeres frissítését kötelező műfajként kösse össze egy népszámlálással, nálunk mégis így folyik ez. Már az uniós csatlakozás előtt kialakult a „hagyománya” annak, hogy minden egyéb összeírást a népszámláláskor végeznek el, mintha az lenne a kimondott cél, hogy minél nagyobb adathalmaz gyűljön, amivel elszórakozhatnak a kutatók és a statisztikusok, de a gyakorlatban, amikor éves költségvetéseket és hosszabb távú fejlesztéseket kell tervezni, a döntéshozók már nem sok figyelemre méltatják ezt a tudásbázist. Rendesen működő országokban viszont pont ezek az adatok képezik a döntések alapját. Annyi pozitív változás már legalább van a dologban, hogy az előzőhöz képest jóval több időt szánnak az előkészítésre és magára a népszámlálásra is, már nem két hét, hanem több hónap során zajlik az összeírás, és a korral haladva lehetőség lesz személyesen, online is kitölteni a kérdőívet. Már csak működőképes műszaki háttér kell, és türelem is az összeírást saját szakállra intéző adófizetőtől. Ez a türelem kamatostul megtérülhet a következő évtized során, amennyi időre a begyűlő adathalmaz számít, mert az adatokon múlhat, hogy a település egyáltalán számba vehető-e a közműfejlesztésre fordítható pályázati források elosztásánál.

Nálunk minderre még rátevődik, hogy kulturális jogaink érvényesítése, mint a közintézményi anyanyelvhasználat, a nemzeti szimbólumaink használata, az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférés és még sorolhatnánk, mind az összlakossághoz viszonyított arányszámokon múlik. Nem kérdés, hogy az ezeket szabályozó törvénycikkelyeknél centipontosan mérnek a regáti hatóságok, ha tiltani kell, mert ehhez mindig is értettek, és csak nehezebb időkre készülhetünk, ha figyelembe vesszük a legújabb, pártszimpátiákat kutató felmérést is. Arról nem is beszélve, hogy az olyan jómadaraknak, mint a székely szimbólumokkal kekeckedő egykori flekkenfalvi főrendőr és gazdái, még a bolhái is táncolnak örömükben a legújabb székelyvita láttán.