2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nyár a fesztiválok ideje. Megkezdődött a szezon, és „történnek események”, ahogy egy hivatalosság fogalmazott. A hét végén például a Saga fesztiválon két fiatal drogtúladagolásba halt bele, többen kómában kerültek kórházba… 

Most azonban egy másfajta fesztiválra hívnánk fel a figyelmet. A múlt héten az úzvölgyi katonatemetőben „fesztiváloztak” a román nacionalisták a hírhedt „aranyos” pártvezér, valamint a Nép Útja egyesület vezetőjének szervezésében. Bár a rossz nyelvek szerint a részvétel a szervezők várakozásán alulinak bizonyult, az AUR elnöke hozta a szokott formáját. A múlt heti fesztivál tulajdonképpen folytatása volt az utóbbi idők „fesztiváljainak”, amikor le akarta mondatni a magyar anyanyelvű környezetvédelmi minisztert, a miniszterelnök-helyettest, és hatalmas pannóval „felfegyverkezve” követelte az RMDSZ kiebrudalását a kormányból, majd a magyar államfő látogatását követően a román trikolór színeire festette át a Székelykőn található határkövet – amely mellett fotót készített a magyar közméltóság. Így jelezte, hogy egy „talpalatnyi földről” sem mondanak le. Május 2-án, a hősök napján az úzvölgyi temetőben akart „hívei körében” megemlékezni az osztrák–magyar katonatemetőben állítólag eltemetett román hősökről.

Olvasóink emlékeznek még a 2019-es román–magyar konfliktusra, amikor Dormánfalva és önkormányzata önkényesen saját közvagyonává nyilvánította az osztrák–magyar katonatemetőt, román parcellát alakított ki benne ismeretlen román hős feliratú betonkeresztekből és egy beton emlékműből. A Bákó Megyei Törvényszék februári ítéletében azonban érvénytelenítette a román parcella építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el.

Nos, a múlt héten újra lobogtak a román zászlók a temetőben, a tüntetők vehemensen „védték” az amúgy néptelen temetőben a betonkereszteket, miközben a „hazafiak” túllicitálták egymást a nagyotmondásban: hogy például nem tűrik tovább az idegen jelképeket, és egy nagy papírlapra nyomtatott román trikolórral le is takarták a kétnyelvű tájékoztató feliratokat.

Az AUR vezére kezdeményezni akarja, hogy a sírkert kerüljön a védelmi minisztérium hatáskörébe, annak ellenére, hogy az annak alárendelt Hősök Emléke Hivatal 2019. június 12-én kiadott nyilatkozatában tisztázta, hogy nem az Úz völgyében temették el azokat a román katonákat, akiknek a nevét a nacionalisták megemlékezésein rendre felolvassák.

Az úgymond megemlékezés a 2019-ben felállított beton emlékmű megkoszorúzásával zárult. Ismét felolvasták az állítólagos román hősök névsorát, a résztvevők meg „Jelen!” felkiáltással válaszoltak.

Folytatódik tehát a „fesztiválok” sora, a választási kampány közeledtével egyre több hasonlóra számíthatunk.