2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Feleútnál járunk, a marosvásárhelyi kultúrhét felénél, amelyből – e szavak írásakor – éppen annyi telt el, mint amennyi még hátravan. A román és magyar kultúra napjait egy hét választja el egymástól, előbbit január 15-én, Eminescu születésnapján ünneplik, utóbbira január 22-én kerül sor, annak emlékére, hogy Kölcsey e dátummal látta el a Himnusz kéziratát, így ez tekinthető nemzeti imánk születésnapjának. E két alkalmon, illetve az azokat összekötő héten már a korábbiakban is szerveztek eseményeket és rendezvénysorozatokat Marosvásárhelyen, például az emlékezetes, 24 órán át tartó olvasómaratonokat, az idén pedig több intézmény, illetve civil szervezet is jelezte, hogy gazdag kínálatú kulturális eseménysorozatra várja az érdeklődő közönséget. Ezek egyike a Maros Megyei Múzeum által szervezett KultúrVásár 2022, amelyről ugyancsak adtunk hírt és előzetest, és amelyre január 22-ig 11–14 óra között több helyszínen is sor kerül. A vásár összművészeti: a Kultúrpalota különböző termeiben, a főtéri Toldalagi-palotában lévő néprajzi és népművészeti osztályon, a Maros Megyei Könyvtárban, a gyermekkönyvtárban, valamint a várban lévő régészeti és történeti osztályon számos tevékenységre, előadásra várták és várják a látogatókat – volt és lesz felolvasás, szimfonikus hangverseny, festménybemutató, világzenei koncert, filmvetítés, olvasóműhely, általános műveltségi vetélkedő, tárlatvezetések sorozata, kiállításmegnyitó, bábszínházi előadás, írói kreativitás műhely, levélíró műhely, a magyar kultúra napján pedig lesz író-olvasó találkozó, a Kölcsey emléke, munkássága előtt tisztelgő szimfonikus koncert, tárlatzárás és gyerekeknek szóló interaktív tevékenységek. Érdemes ellátogatni a muzeulmures.ro oldalra, ott a részletes program is megtalálható.

Az egykori felolvasómaratonokat szervező Studium-Prospero Alapítvány is egész hetes eseménysorozattal ünnepli ezen, kulturális eseményekben gazdag hetet, a Studium elsősorban a történelemre és irodalomra fókuszált az idén: az újonnan megnyílt, Bolyai téri épületben január 15-től 22-ig számos könyvbemutatóra került és kerül sor, de szerveztek tárlatnyitót, kedd délután magyarörmény est vette kezdetét, ma kerül sor a gyermekprogramokra – közöttük csuszatorony-építésre, élőszavas mesemondásra, alkalmazott bábművészeti előadásra, csütörtökön ismét könyvbemutató lesz, pénteken pedig vetítéssel egybekötött kerekasztal-beszélgetést szerveznek Teleki Samuról. Az eseménysorozat szombaton online, a Facebookon követhető podcasttal zárul, amelynek a tematikája a hazai magyar lap- és könyvkiadás helyzete. A teljes program a studium.ro honlapon követhető. 

A jelenlegi, járványhelyzet miatti szorult helyzetben olyan sok, a művészetkedvelő kultúrlényeket szellemi böjtbe taszító hét, majd hónap, lassan pedig év után végre van egy hetünk, amely egy kicsit olyan, mint azok a régi, ősztől tavaszig sokszor megszakítás nélkül tartó marosvásárhelyi hetek, amelyek szinte mindegyik napján volt valamilyen kulturális rendezvény – hol egy könyvbemutató, hol egy tárlatnyitó vagy koncert, irodalmi, összművészeti, filmes vagy zenei fesztivál –, és ahol nem fenyegetett a lelki és szellemi elsivatagosodás stációinak azon rémképe, miszerint ha este kilépünk a házból, csak a kocsma vár, más egyszerűen nincsen; mint ahogy ez oly sok kisvárosra igaz. Próbáljuk meg kihasználni ezen, a napokban még zajló alkalmakat, mert úgy tűnik, senki sem tudja, hogy az újabb, kollektív fellélegzésre esélyt adó időszak mikor következik.