2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Miután nem sikerült valamennyi peres fél és a közvélemény számára sem megnyugtatóan tisztázni, hogy mi lett a sorsa a Caracalban eltűnt lányoknak, meggondolkoztató írást olvashatunk arról, hogy egy év leforgása alatt, 2021 és 2022 áprilisa között a Román Rendőrséghez 7.577 bejelentés érkezett kiskorúak, kamaszok eltűnéséről – közölte a Mentsétek Meg a Gyermekeket szervezet. 

Rendőrségi adatok szerint 259 bejelentés tíz év alatti gyermekekre, 2.003 10–14 év közöttiekre, 5.315 pedig 14 év fölötti kiskorúakra vonatkozik. A megdöbbentő adatokon némileg enyhít a megjegyzés, hogy a valós szám ennél kevesebb, mivel ugyanannak a gyermeknek az eltűnését többször is bejelenthetik. Ennek ellenére nagyon sok kiskorúról, kamaszról van szó, akiknek a 90 százaléka állítólag önként távozik, mivel nem figyelnek rá a szülők, rosszul bánnak vele, egyesek menekülnek a mélyszegénységből, vagy félnek a szülők haragjától rossz iskolai teljesítményük, esetleg az elkövetett csínytevések következményei miatt. Az otthon elszenvedett erőszak is oka lehet annak, hogy kamasz lányok, fiúk elszöknek otthonról a gyakori bántalmazás vagy a szülő által elkövetett nemi erőszak miatt. Az elcsángált gyermekek egy részét 24–48 órán belül megtalálják, de ahogy telik az idő, mind nehezebbé válik, és egyre nagyobb a valószínűsége, hogy emberkereskedők kezébe kerültek, kerülnek, akik kedvező ajánlatokkal édesgetik magukhoz, vagy erőszakkal tartják fogva az elraboltakat.

A caracali eset óta nehéz hinni a hatóságok segítségében, hiszen a mai napig sem tisztázódtak végérvényesen a dél-romániai városban történtek. Bár az igazságügyi analízisek szerint a lányokat a vádlott megkínozta, megbecstelenítette és elégette, a szülők meggyőződése továbbra is az, hogy a két lány emberkereskedők kezébe került. A per még nem zárult le, de kevés a remény arra, hogy a szülőknek adnak igazat.

Meggondolkoztató adatokat olvashatunk arról is, hogy a szomszédos Ukrajnában a háború felerősítette ezt a jelenséget. A fegyveres konfliktus körülményei között gyermekeket raboltak el és tartanak őrizetben háborús foglyokként, szülők is vettek magukhoz erőszakkal gyermeket, annak ellenére, hogy a másik félnek ítélték az igazságügyi szervek, megtörténik, hogy kisebb gyermekek elvesztik a szüleiket, és magukra maradva eltévednek. Mivel a családok országról országra vándorolnak, nehéz megtalálni az elveszetteket. 

A helyzet kezelése érdekében 32 európai ország fogott össze, és hozta létre az eltűnt gyermekek európai telefonvonalát, amely a 116000-es számon hívható, és ingyenes szolgáltatást biztosít a gyermekek határokon átnyúló keresésében. Ezenkívül jogi, szociális és pszichológiai segítséget nyújt szülőknek vagy azoknak a hozzátartozóknak, akik a gondjaikra bízott gyermeket keresik.