2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön végre lesz kormánya Romániának. Feltéve, ha nem mondanak újra csütörtököt az egyezkedések. Hiszen tapasztaljuk, hogy az országban minden politikai tárgyalás az utolsó pillanatban borul fel.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ vezérkara vasárnap tárgyalt még egy – állítólag utolsó – kört, amely során arra a döntésre jutottak, hogy közös kormányfőjelöltet javasolnak az államfőnek, és úgymond vetésforgós kormányzást kívánnak. Valóban ideje lenne több mint két hónapnyi osztozkodás után dűlőre jutni, és ha már mindenki megkapta a maga koncát, munkához látni a választópolgárok érdekében (is). 

A PNL-nek állítólag 8, a PSD-nek 10 minisztere lesz, az RMDSZ pedig – miután a szociáldemokraták hozzájárulásával „megzsarolta” volt és leendő koalíciós partnereit – megtarthatja az eddigi tárcák vezetését: a sport-, a környezetvédelmi, valamint a fejlesztési minisztériumot. 

Az osztozkodás korántsem ment simán, a hírek szerint hangosan veszekedtek a miniszteri posztokért a képviselők. Az ügy pikantériája, hogy Florin Cîţu, aki már mindenki, talán már önmaga számára is kínossá vált, részt sem vett a szombati koalíciós tárgyaláson, paparazzik egy kávézó teraszán kapták lencsevégre, miközben kollégái a koncon osztozkodtak. 

A tárgyalók rotációs rendszerben kívánják vezetni a kormányt. Vagyis másfél évvel a beiktatást követően miniszterelnök-csere lesz, majd az elkövetkezendőkben is e szerint a forgatókönyv szerint igazgatják az ország sorsát. Az RMDSZ elnöke azonban a szombati tárgyakásokat követően kijelentette, nem támogatja a rotációs miniszterelnöki rendszert, és ő nem kíván részt venni ebben a körforgásban.

Égetően szükség lenne egy olyan kormányra, amely tud és akar is intézkedni a lakosság érdekében. A csütörtökön megszavazandó nagykoalíciós kormánynak állítólag családügyi minisztériuma is lesz, amely a PSD felügyelete alatt fog működni. Ez remélhetőleg gondol majd az egyszerű emberekre is. Ezért reméli mindenki, hogy csütörtökön végre felelős kormánya lesz az országnak.