2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ebben az országban a kisebbségi állampolgár egyelőre csak adófizetésben és más kötelességekben egyenrangú a többségivel.

Büntethetővé tenné a kormánybiztos a székely zászló használatát az önkormányzati épületeken, afeletti aggodalmában, hogy feszültséget ne keltsen egy közösség tagjai között. Ám érdekes módon az már nem aggasztja a jelek szerint a törvényesség megyeszintű főfelügyelőjét, hogy a kisebbségi nyelvhasználat körében a törvény tiszteletére nemrég tett rendelkezésének épp az őt támogató kormánypártbeli dicsőszentmártoni városgazda tett keresztbe. Ennek a lépésnek a jogaiban sértett kisebbség körében keletkezhető feszültségfaktora már nem érzékelhető a kormánybiztosi hivatalban.

Hogy a feszültségcsökkentő célzatú törvénymódosítási javaslatot az épp regnáló főbelügyér megszívleli-e az még talány. Pláne annak fényében, hogy más, közelmúltbeli nyilatkozatok alapján az már nem zavarná a többségi kormánypárti feszültségérzékelőket, ha a közelgő népszámlálás során minél több romániai magyar vallaná magát székelynek. Adott esetben, ha az új megszámláltatás nyomán sem a magyarok, sem a székelyek száma nem érné el egy településen a bűvös húszszázalékos arányt, borítékolható, hogy az esetleg már létező kétnyelvű feliratok keltenének feszültséget a hasonló mentalitású közszereplők fejében, és hamar találnának büntető megoldást is ezek eltávolítására, korántsem a többnyelvűséget szorgalmaznák.

Ékes példái ezek annak a szemléletnek, hogy ebben az országban a kisebbségi állampolgár egyelőre csak adófizetésben és más kötelességekben egyenrangú a többségivel. Ezért szabályozzák a kisebbségi jogokat kirakattörvényekkel, mert a nyelvhasználathoz, oktatáshoz, vagy a nemzeti közösségi léthez kötődő bármilyen egyéb jogok egy működő demokráciában nem különféle fogásokkal manipulálható lakossági számarányon kellene alapuljanak, hanem kölcsönös tiszteleten. Ám ez olyan érettséget feltételez, mely szintre tőlünk nyugatabbra több helyen is eljutottak már többé-kevésbé rögös utakon, de aminek a kialakulásához még hosszú időre lesz itt szükség, ha addig közösségként kiálljuk a különféle beolvasztó próbálkozásokat. Melyek sosem jelentkeznek nyíltan, hiszen az szalonképtelen lenne a jelenlegi európai közegben, de könnyen tetten érhetők a különböző adminisztratív lépésekben vagy politikai játszmákban.