2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem tévedett, aki arra számított, hogy jókora káosz lesz az energiapiacon az új év elején. Régen tudjuk, hogy nem erőssége a regáti hatalmasságoknak az életképes szabályok kigondolása és alkalmazása, remek példa erre az energiaárak kompenzációjára vonatkozó törvény ügye is.

A kormány szakminisztere már napok óta a szolgáltatókat ostorozza, mondva, hogy azok tudatosan figyelmen kívül hagyták az új törvényt, és túlszámláztak, de, mint újabban kiderült, a kormánynak bőven van vaj a fején. A szolgáltatók egy szakmai szervezete szerint eleve be sem tudták volna tartani az új törvényt, mert a döntéshozók elkéstek az alkalmazási szabályokkal. Novembertől kellett volna az új rendszer szerint számlázni, a törvény október 29-én meg is jelent, de az alkalmazási szabályzata, ami nélkül maga a jogszabály csak annyit ér, mint a papír, amire ki van nyomtatva, csak november 27-ére látott hivatalos közlönyt. Aztán, jó balkáni szokás szerint, még kellett tisztázni egyes elszabott részleteket, amit egy sürgősségi kormányrendelettel el is intéztek. December 18-án. Az már csak a hab a tortán, hogy január közepéig az új törvény szerint a kormánynak fizetnie kellett volna a szolgáltatóknak a novemberi kompenzációért, de eddig a cégek egy lyukas garast sem kaptak.

Ebben a felfordulásban simán lehet olyan szolgáltató is, amelyik a káoszban jó alkalmat láthatott egy kis extra nyereség bezsebelésére, de lényegében itt megint annak a levét isszuk mi, adófizető fogyasztók, hogy amikor az országot kormányozni kellett volna az ősszel, a politikusok hatalmi háborúsdit játszottak a bársonyszékekért. Pedig tudni lehetett, hogy az energiaválság nagyon fog fájni a kisemberek zsebének, de a nagyfiúk fütyülnek az ilyen apróságokra. Vérprofik a felelősség másra hárításában, és jól tudták, hogy a fogyasztó végül is a szolgáltatókra lesz mérges, mert azoktól kapja a számlát. Mikor a nem utolsósorban az elkapkodott szabályozásból eredően robbant a botrány, ők persze azonnal beleolvadtak a multikat szidó kórusba, és újabban a megmentő szerepét is próbálják játszani, holott pont az lett volna a dolguk, hogy értelmes, átlátható szabályok megalkotásával elejét vegyék ennek a cirkusznak. Ha értelmesen és felelősen végezték volna a dolgukat, úgy, ahogy kampányokban szokták ígérni, most egy szemernyivel jobb lenne a helyzet, mert az energiaválság általános hatásai elől nincs szabadulás, de a nehézségeken lehetett volna valamennyit enyhíteni egy korrekt, jól alkalmazott kompenzációval. Ám nálunk a döntéshozókra csak akkor lehet számítani, amikor ígérgetni kell.