2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A baleseti statisztikák már nagyon hosszú ideje indokolták volna azt a közlekedésiszabály-szigorítást, ami a napokban lépett életbe. Egy ideje már tudni lehetett róla, hogy szigorítani készülnek, ezzel szemben ismét fércmunkát végeztek a döntéshozók, ahogy az itt, a Balkánon szokás. Az állam egy kicsit jobban fog keresni a szabálysértőkön, de nem lesz lényegi változás a közlekedési kultúrában, és ez továbbra is emberéletekbe fog kerülni.

Kétségtelen, hogy valamennyit javíthat a közlekedési állapotokon, ha az önjelölt versenyzőket és egyéb galádságokra is kapható volánművészeket egy-két hónappal hosszabb ideig lehet kivonni a forgalomból, mint eddig, és a zsebüket is a korábbinál jobban megvágják. Bár a randalírozásukkal okozható kárhoz képest még így is harmatosak a büntetési tételek. És annyi a kiskapu az új szabályokon, hogy az elefántnak sem kihívás átszivárogni rajtuk. Egyebet ne említsünk, most már legalább benne van a szabálykönyvben, hogy büntethető az agresszív vezetés, csak épp az nincs letisztázva megfelelően, hogy mi számít annak. Ezt körül kellett volna írni olyan pontossággal, hogy a furkósbottal elemibe idomított közeg értelmi küszöbének is legyen világos. Tágra szabott szabályokkal annyit lehet elérni, hogy helyenként egy-egy ön- és közveszélyes egyedet ki lehet szűrni a tömegből, ami a semminél már több, de a lényegi változáshoz aligha visz közelebb. Főleg, ha továbbra is az útszéli sebességmérés marad a hatóság fő specialitása, és legalább ezt a harmatgyenge új szabályozást nem próbálják meg több járőrözéssel ötvözni, a különböző frusztrációikat a volán mögött kiélő embertársaink nagyobb keserűségére.

Akiket elsősorban nem kellett volna odaengedni a forgalomba. Bármilyen bajnál a megelőzés mindig hasznosabb a kezelésnél, és az a legnagyobb gond a kérdéskörben, hogy most sem tettek egyetlen lépést sem az oktatási és vizsgáztatási rendszer szigorítására. Mert az agresszív vezetésnél maradva, az arra való hajlamot tanonckorban kéne oktatással kezelni, és aki nem elég érett mentálisan arra, hogy önmaga és mások élete veszélyeztetése nélkül közlekedjen, azt nem kell jogosítványhoz juttatni. A bírságok összegét az égig lehet srófolni, de amíg az alkalmassági tesztek, az oktatás és vizsgáztatás rendszerén nem szigorítanak drasztikusan, addig csatamező marad a balkáni utakon, ahol a csendes többségnek nincs más esélye, mint magán kívül a többiek helyett is vigyázni, és reménykedni a szerencsében.