2022. december 9., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Emil Boc miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy elfogadta Botiş lemondását, és ideiglenesen egy államtitkárt nevezett ki a tárca élére.

Benyújtotta lemondását szerdán Ioan Botiş munkaügyi miniszter, akinek kormánytagságával összeférhetetlennek bizonyult, hogy felesége egy európai uniós támogatásban részesülő egyesület alkalmazottja.

Az egyesület tavaly szeptemberben EU-támogatást nyert egy munkaerő-továbbképzési projektre. A tárcavezető felesége tanácsadóként dolgozik ott, és a miniszter bevallása szerint havonta 8 ezer lejt keres. Botiş szerdán bejelentette, hogy lelkiismereti okokból nyújtja be lemondását, és nyilvánosan bocsánatot kért az állampolgároktól.

A miniszter korábban még azt mondta: csak abban az esetben mond le, ha jogi értelemben is bebizonyosodik, hogy tévedett. A tárcavezető a tényekkel való szembesítés után első pillanattól elismerte, hogy erkölcsileg hibázott.

Kedden hivatalból eljárást indított Botiş ellen a magas rangú tisztségviselők vagyonát és tisztségbeli összeférhetetlenségét vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség, valamint az Európai Unió korrupcióellenes szerve, a DLAF.

Emil Boc miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy elfogadta Botiş lemondását, és ideiglenesen egy államtitkárt nevezett ki a tárca élére. Közölte, hogy konzultálni fog Traian Băsescu államfővel az új munkaügyi miniszter személyéről, és várhatóan néhány napon belül meghozza a döntést Botiş utódjáról.