2022. július 6., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A labdarúgó 1. ligában a felsőház utolsó fordulójának mérkőzéseivel fejeződött be az idény, miután az alsóházra már egy hete lakat került. Ellentétben azonban az alsóházzal, amelyben még volt tétje az utolsó játéknapnak, itt csak a rend kedvéért kellett lejátszani a találkozókat, hiszen már korábban eldőlt, hogy a Kolozsvári CFR 1907 a bajnok, a FCSB játszhat az Európa-konferencialigában, a CSU Craiova pedig osztályozón indulhat ezért a jogért.

Éppen az az osztályozó, illetve a kiesés/bennmaradásért rendezett párharcok miatt állíthatjuk, hogy mégsem fejeződött be teljesen az idény, három meccs a hétvégére is maradt. 

Az alsóházban elért eredményeivel a Sepsi OSK-nak is joga lett volna részt venni az osztályozón, azonban a kupagyőzelemmel ez okafogyottá vált, így az osztályozó első körét már nem is rendezték meg, az alsóházban második helyen végzett Botosáni FC-nek csak Craiova ellen kell játszania.

Meglepően alakultak a kiesés/bennmaradási osztályozók is, az első menetet a 2. ligából érkező csapatok nyerték.

A Sepsi OSK csütörtöktől vakáción van, és már a keret megújulásáról beszélt Diószegi László klubtulajdonos. Két érkezés biztos: a Voluntari-tól Ion Gheorghe érkezik, aki emiatt nem is játszott a kupadöntőben. A megszűnő Medgyesi Gaz Metantól Francisco Junior költözik Sepsiszentgyörgyre. Diószegi arról is szólt, hogy visszahoznák Dél-Afrikából Šafrankót, aki 700 ezer euróért igazolt oda a múlt nyáron. A szlovák csatár is jönne, de 2026-ig szerződés köti a dél-afrikai klubjához. Diószegi azonban vélhetően többet tud, ha már a nevet nyilvánosan megemlítette. Azt is közölte, hogy két fontos játékos, Ștefănescu és Păun, akiknek lejárt volna a szerződésük, hosszabbított.

Ami a távozókat illeti, róluk nem esett szó, de Luckassennek és Ispasnak lejár a kölcsönszerződése, így biztosan nem maradnak, továbbá valószínű, hogy Tincu se folytatja a klubnál, mint ahogy Aganović is arra engedett következtetni a kupadöntő utáni tévés interjújában, hogy szívesen országot váltana. 

Sok idő a pihenésre nincs, két-három hét után kezdődhet a felkészülés, hiszen július 9-én tűzték műsorra a Kolozsvári CFR 1907 elleni szuperkupa-döntőt, egy héttel később kezdődik az 1. liga új idénye, az Európa-konferencialiga 2. selejtezőkörét pedig, amikor a Sepsi OSK is bekapcsolódik, július 21-én, illetve 28-án rendezik.


Az utolsó meccs

A Voluntari győzelmével zárult a labdarúgó 1. liga felsőházi rájátszásának 10. fordulója, és ezzel a bajnokság maga is. A Románia-kupa döntőjében a Sepsi OSK-val szemben alulmaradt ilfovi együttes 1-0-ra nyert a CFC Argeş ellen. A győzelmet jelentő találatot Rață szerezte az 1. percben. 

Ünnepel a sepsiszentgyörgyi lelátó, nagy sikerrel zárult csapatuk számára az idény 

Fotó: a Sepsi OSK közösségi oldala