2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zuhogó esőben, a kora délutáni csúcsforgalom idején, gumiabroncs-vulkanizálót keresve hajtottam egy mellékutcából a Bodoni útra. Két személyautó haladt előttem, egyik a belső, a másik a külső sávon. Mivel az út túloldalán lévő cég udvarára szerettem volna betérni, én is a belső sávon haladó autó mögé soroltam be, amelyik gyorsan átkanyarodott az út feltételezett osztóvonalán az ellenkező irányú forgalmat bonyolító sávra. Miközben addig magabiztosan haladtam mögötte, ahogy letért, a szembejövő kocsisorral találtam szembe magam. Ijedtemben alig bírtam fékezni. Szerencsére a szembejövők is fékeztek, így nem ütköztünk frontálisan, és a szélső sávon mögöttem haladó jármű is beengedett maga elé. 

Az első meglepetés után a szakadó esőben néztem az útburkolatot, hogy kiderüljön, én tévedtem-e, vagy esetleg a velem szembejövők, ami kevésbé valószínűnek tűnt, hiszen legalább tíz kocsiból álló sor mellett haladtam el. A Béga utcán, a Dózsa György út felé tartva, ahol már szabadon gurulhattam, az útburkolati jeleket kezdtem figyelni, de csak néha látszott egy-egy halvány jel a vizes úttesten. Másnap száraz időben tértem vissza, és a Bodoni út elején a Kövesdomb alatt elhaladva tértem rá az említett útszakaszra: Kiderült, hogy abból az irányból, tehát a város felől a kombinát felé tartva csak egy forgalmi sáv van, ellenkező irányban viszont kettő, tehát én tévedtem, amikor a mellékutcából a Bodoni út belsőnek hitt sávjára tértem. Ahogy tovább haladtam, rájöttem, hogy miért: az útburkolati jelek, az út osztóvonala és a sávokat elválasztó vonalak száraz időben is helyenként nem vagy alig láthatók, emiatt az, aki nem jár rendszeresen arra, rossz látási viszonyok között nehezen tud eligazodni. 

Azóta azt figyelem, hogy az útburkolati jelekkel kialakított forgalom tekintetében hogyan áll Marosvásárhely. Sajnos sok helyen lekoptak vagy az újonnan öntött aszfaltra még fel sem festették őket. Néhol a gyalogátjáróknak is már csak foltokban maradt meg az emléke, holott az előírások szerint az út kezelőjének kell tisztán, jól látható állapotban tartania, s ha szükséges, felújítania az útburkolati jeleket, ha nem is foszforeszkáló, de legalább fehér festékkel. Tudomásom szerint a polgármesteri hivatal közlekedésbiztonságért felelős hivatala kellene aktívabb legyen, hisz abban az esetben, ha a közlekedési jelzések hiánya miatt történik súlyos baleset, könnyen perbe hívhatók. 

Változik, szépül Marosvásárhely, új arculatot kapnak a parkok, a mellékutcákat is megseprik, egy sor új busz közlekedik, a várt utcanévtáblák is a helyükre kerülnek (bár lehetnének jobban láthatók), sok útszakaszt aszfaltoztak, több utcában kátyúztak (igaz, néhol pocsékul), az útburkolati jelek újrafestése is elkezdődött, amit sürgősen fel kellene gyorsítani.