2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Továbbra is vita tárgyát képezi a tanintézmények nyitvatartása, miközben a megígért gyorstesztekről még nem értesült a megyei tanfelügyelőség és a közegészségügyi igazgatóság sem. A tanügyi szabad szakszervezetek honlapján viszont megjelent, hogy a teszteket, ha lesznek, nem végezhetik az óvodai és iskolai alkalmazottak, mert ezáltal nagymértékben ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Szakmai berkekből származó vélemény szerint a tanintézményekben dolgozó egészségügyiek feladata lesz az ellenőrzés. 

A statisztikák az októberi kényszerszünidő előtti két hétben (október 11–22. között) megyénkben 560 koronavírussal fertőzött diákról és tanárról szóltak. Közülük 400 volt a diák és 160 a pedagógus. A felsőfokú oktatásban 74 volt a fertőzött hallgatók és 8 a pozitív teszteredményű egyetemi oktatók száma. Egy héttel az iskolakezdés után a tanfelügyelőség adatai szerint jelentős mértékben, azaz 69-re csökkent a fertőzött pedagógusok és 53-ra a diákok száma. 

Ugyanakkor biztosnak látszik, hogy hétfőtől árnyalni fogják, hogy a központi iskolákhoz tartozó tanintézmények közül melyik fogadhatja a diákjait és melyik nem. Ugyanis nem a központosított összeredmény alapján, hanem az adott helységben vagy szomszédos településeken működő óvodákra, iskolákra külön-külön lebontva veszik figyelme, hogy az állandó és a betanító pedagógusok és a kisegítő személyzet átoltottsága eléri-e a 60 százalékot, ami lehetővé teszi a jelenléti oktatást. 

A tanfelügyelőség ugyanakkor azt tanácsolja a tanintézményeknek, hogy kérjék a tanszemélyzet jelenlétét az iskolákban, óvodákban, és a távoktatást is onnan szervezzék meg. Helyenként ugyanis azért mondtak le a jelenléti oktatásról, hogy az oltást visszautasító pedagógusok elkerüljék az ingázást. 

Sajnos a tanfelügyelőség adatai szerint többségében a megye magyar tannyelvű vidéki iskoláiban, óvodáiban kellett online oktatással kezdeni a szünidő utáni időszakot, mert a tanszemélyzet és a kisegítő személyzet beoltottságának aránya nem érte el a 60 százalékot. Mivel a követelményt az Egészségügyi Világszervezet irányelvei szerint nemsokára 70 százalékra emelhetik, ha nem történik valamilyen változás, továbbra sem reménykedhetünk abban, hogy megnyílnak a diákok számára ezek a tanintézmények. Holott a vizsgák előtt álló végzőseinknek a jelenlegi helyzet egyáltalán nem kedvez, és ronthatja az átlagosnál valamivel gyengébb eredményeket is.