2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bár még két év van az elnökválasztásig, nagy a tülekedés a jelöltek piacán. Mindegyik parlamenti formáció igényt tart a tisztségre. 

A sok név között újra felmerült Laura Codruţa Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) legfőbb ügyészének a neve is. A Guardian annak idején „rettegett skalpvadásznak” nevezte, aki éveken át irányította Románia korrupció elleni háborúját. Sokan fellélegeztek, amikor kinevezték az EPPO vezetőjének. 

Ismét képbe került tehát. A minap egy interjúban elmondta, hogy az uniós adóhatóságok évente mintegy 130 milliárd euró áfát nem tudnak beszedni, ebből 30-60 milliárd euró csalás, „egyszerűen ellopják” az ország kincstárából. Ugyanis a luxemburgi székhelyű független ügyészség feladata az uniós költségvetések elleni bűncselekmények – beleértve a csalást, a korrupciót és a pénzmosást – kivizsgálása. 

Azt is elmondta, hogy az első évben az EPPO 929 nyomozást indított, 28 alkalommal emelt vádat, és négy ítéletet hozott, emellett bírósági végzést kapott 259 millió euró értékben vagyon befagyasztására.

Ám nehezményezi, hogy egyes uniós vezetőket még mindig meg kell győzni az EPPO munkájának fontosságáról. Az is többször előfordult, hogy a kormányok nem vették komolyan a munkáját, akár részt vettek az ügynökségben, akár nem. A legrelevánsabb példának Szlovéniát említette, amely éles bírálatokat kapott magas rangú EU-tisztviselőktől, amiért ismételten megtagadta delegált európai ügyészek (EDP) küldését az EPPO-hoz. De akadályokat gördítettek elé a spanyolok is, akik nem értettek egyet abban, hogy kinek kellene kivizsgálnia a COVID-korszak arcmaszküzletében elkövetett állítólagos korrupciót. Lengyelország nem vesz részt az EPPO-ban, és bár el kell(ene) ismernie illetékes hatóságként, többször is elutasította az ügynökség együttműködési kérelmét. Kövesi szerint az EPPO jelenleg csak annyit tehet, hogy a „renitens” országok ügyeit az Európai Bizottsághoz utalja, amit Szlovénia és Lengyelország esetében már megtett. Kövesi szerint az EPPO tevékenységének első éve „kihívás volt”, de az ügynökség jól indult. A jövő évi célja az eddigi munka megszilárdítása. 

Világos: bár tud felmutatni eredményeket, tele van frusztrációval, és meglehet, ezért indul majd a választásokon. Egyesek máris „mumust” emlegetnek, és nem igazán örülnek neki.