2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A beruházás értéke közel 1 millió lej, ebből a pénzből készül park a Kárpátok, a Vrancea és a Hátszeg sétányokon.


Marosvásárhelyen Dr. Csegzi Sándor alpolgármester és Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap alelnöke Borbély László környezetvédelmi miniszter jelenlétében tegnap aláírta azt a szerződést, amely három park kialakítását teszi lehetővé a városban. A beruházás értéke közel 1 millió lej, ebből a pénzből készül park a Kárpátok, a Vrancea és a Hátszeg sétányokon.

Dr. Csegzi Sándor hangsúlyozta, zsúfolt lakótelepeken rendkívül fontos, hogy a lakók számára sétára, szórakozásra alkalmas zöldövezetet, a gyerekek számára játszótereket alakítsanak ki. A Kárpátok, a Vrancea és a Hátszeg sétányokon összesen 9122 négyzetméteres területen építtet parkokat a polgármesteri hivatal, ahol a pihenőhelyek mellett játszótereket is létrehoznak, a zöldövezetet 1200 facsemetével ültetik be, 322 méteren lesz élősövény.

A Vrancea sétányra tervezett park különlegessége, hogy a közelben működő gyerekgondozó központban ellátott mozgáskorlátozott gyerekek számára speciális játszóalkalmatosságokat is felszerelnek.

Lőrincz Csilla elmondta, a Környezetvédelmi Alaphoz több mint ezer benyújtott pályázatból 285-öt nyilvánítottak nyertesnek, ezek egyike Marosvásárhely projektje is.

Borbély László miniszter a szaktárca által támogatott megyei programokról szólva elmondta, a vízhálózat-korszerűsítési beruházások folyamatban vannak, a minisztérium ezekre biztosítja a szükséges pénzt. A nyárádszeredai munkálatokra tavaly 2,6 millió lejt utaltak ki, idén befejezik a közművesítést, az erdőszentgyörgyi beruházásra tavaly 5, idén 4 millió lejt utaltak ki. A marosvásárhelyi állatkert korszerűsítési munkálataira idén kétszer annyi pénzt kapott a szaktárcától, mint tavaly: 7,3 millió lejt. A megye két nagy programban nyert pályázatot: a 120 millió euró összértékű vízhálózat-korszerűsítési illetve a 45 millió eurós hulladékkezelési projektekről van szó, utóbbiak esetében a tárcavezető aláírta a szerződéseket. Borbély László sikeresnek minősítette mind a Zöldház, mind a roncsautóprogramot, és hangsúlyozta, környezetvédelmi szempontból a szaktárca indokoltnak tartja a dicsőszentmártoni Bicapa vegyi üzem ülepítőjének semlegesítésével járó költségek részleges finanszírozását, illetve azt, hogy az Azomureş ülepítőjét átvevő marosvásárhelyi önkományzat pályázatot nyújtson be hasonló célból, hiszen erre uniós pénzalapokat lehet lehívni.

„Egy-másfél hónapon belül benyújthatják a pályázatot. Az állam is felelős amiatt, hogy a szóban forgó üzemek talajszennyezést okoztak, hiszen nem máról holnapra alakult ki ez a helyzet” – jelentette ki Borbély. Azt is közölte, hogy az RMDSZ kezdeményezte a Kogălniceanu-hitelkártya bevezetését, a törvény alkalmazási útmutatóját is jóváhagyta a kormány, amivel a kis- és közepes vállalkozók számára biztosítanak kamattámogatást.

A tegnapi sajtótájékoztató keretében a miniszter díjazta az elektronikai hulladékok szelektív begyűjtésére szervezett kampány megyei nyerteseit. A környezetvédelmi minisztérium és az Environ Egyesület közös projektje februárban indult, az akció keretében több mint 9 tonna elektronikai hulladékot sikerült begyűjteni. A „legzöldebb” közintézmény a Maros Megyei Sürgősségi Kórház, a „legzöldebb” lakótársulás a 814-es lett, a „leginkább környezettudatos polgár” címet Szász Gyula (1. oldali képünkön, balról) nyerte el.