2022. december 6., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zene maradt-e korunkban a zene? Hogyan van jelen mindennapi életünkben a kortárs zene, és melyik az a kortárs zene, amelyik egyáltalán jelen van?


A kortárs zenetörténet sokszoros fordulatai, a zene halálát emlegető jóslatok, valamint a zene előállítását és használatát alapjaiban befolyásoló digitális technológiák a kortárs zenével mint korproblémával és a zenéhez való személyes viszonyunk kérdéseivel szembesítenek. Zene maradt-e korunkban a zene? Hogyan van jelen mindennapi életünkben a kortárs zene, és melyik az a kortárs zene, amelyik egyáltalán jelen van?

A Korunk legújabb lapszáma a zenei kultúra átalakulásait ilyen és hasonló kérdések vitatása által követi nyomon.

A tartalomból: Zenetörténetek (ankét) – Láng Zsolt, Surányi László, Csehy Zoltán és Orcsik Roland részvételével, Angi István: Liszt Ferenc utóromantikája, Fodor Attila: Impresszionista előhangok Liszt Ferenc zenéjében, Csákány Csilla: Egy bohóc Sztálin udvarában, Zombola Péter: Arvo Pärt kompozíciós módszere és művei az alkalmazott zene tükrében, Fazakas Áron: A filmzene vonzásában, Coca Gabriela: Scordaturák. Terényi Ede alkotói útja, László Ferenc: Kurtág György laudációja, Kulcsár Gabriella: Kortárs zene gyermekeknek, Joanna Demers: Zajáthallás. A kísérleti elektronikus zene esztétikája, Cs. Gyimesi Éva: Székely parainézis.