2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának idén végzett diákjai július 4–12. között záróvizsgáznak és védik meg szakdolgozataikat. Az alapképzés 12 szakának és a mesterképzés 4 szakának összesen 227 diákja áll a vizsgabizottságok elé. Július 15-e és 20-a között várják azokat, akik a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karára felvételiznének. 

Július 4-én volt a számítástechnika, automatika és alkalmazott informatika, az infokommunikációs hálózatok és rendszerek (távközlés), a kertészmérnöki, illetve a fordító és tolmács szakosok vizsgája.

Július 8-án 23 mesterképzésen végzett hallgató vizsgázott. Július 9–12. között a kommunikáció és közkapcsolatok, a közegészségügyi szolgáltatások és politikák, az informatika, a tájépítészet, a mechatronika, a gépészmérnöki szakosok teszik le záróvizsgájukat. Ebben az évben ballagtak először a Marosvásárhelyi Karhoz tartozó Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ agrármérnöki szakának végzősei, így idén lesz az első ott rendezett államvizsga is. 

A záróvizsgák után kezdődik a felvételi a 2019–2020-as tanévre. A felvételire alapképzésen 535, mesterképzésre 105 helyet hirdet a Marosvásárhelyi Kar. A felvételizők július 15-étől 20-áig iratkozhatnak be, naponta 9 és 16 óra között. Július 23-án, kedden 10 órától lesz az írásbeli vizsga matematikából vagy informatikából vagy fizikából az automatika és alkalmazott informatika, az vagy informatika, a számítástechnika és az infokommunikációs hálózatok és rendszerek (távközlés) szakokra jelentkezők számára, illetve az írásbeli vizsga matematikából vagy informatikából vagy fizikából azon jelentkezők számára, akik a mechatronika vagy gépészmérnöki szakokra jelentkeztek, és nincs érettségi jegyük ezen tantárgyak egyikéből sem. Továbbá írásbeliznek a fordító-tolmács szakra jelentkezők is, amennyiben nem rendelkeznek a felvételi jegy valamelyik összetevőjével. A vizsgajegyeket aznap függesztik ki. A vizsgajegyekkel kapcsolatos fellebbezéseket a kifüggesztéstől számított 24 órán belül lehet benyújtani a kar titkárságára. Július 25-én, csütörtökön felülvizsgálják az óvásokat, és közzéteszik az eredményeket. Az elért eredmények alapján július 26-29. között hétköznap 9-től 16 óráig lehet elfoglalni az elnyert helyeket. A nyári felvételi időszak végleges eredményeit 29-én függesztik ki. A második elosztási kör során megszerzett helyeket július 30. – augusztus 1. között, 9-től 16 óráig lehet visszaigazolni, elfoglalni. 

Mesterképzésre július 15-étől 20-áig hétköznapon 9-16 óra között lehet beiratkozni a Marosvásárhelyi Kar székhelyén (Koronka 1/C). Az összes szak írásbeli vizsgája július 22-én, hétfőn 15 órától lesz. Ugyanaznap 18.30-tól személyesen meghallgatják az előzetesen kifüggesztett beütemezés alapján a fejlett mechatronikai rendszerek és a növényorvos szakokra jelentkezőket. 

A vizsgajegyeket július 23-án, kedden közlik. Július 24-én, szerdán lehet benyújtani az esetleges óvásokat a kari titkárságon. A fellebbezések eredményét még aznap kifüggesztik. Elfoglalni az elnyert helyeket július 26–29. között, hétköznapokon 9-től 16 óráig lehet. A felvételivel kapcsolatos összes információ elérhető a kar honlapján: ms.sapientia.ro – tájékoztatta lapunkat Kocsis Andrea, az intézmény szóvivője.

Fotó: Kocsis Andrea