2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A megemelt reptéri illetékek miatt járatok egy részét Marosvásárhelyre költöztetik.

Abrán György, a legnagyobb romániai és közép-kelet-európai fapados légitársaság, a Wizz Air kereskedelmi igazgatója tegnap jelentette be: a megemelt reptéri illetékek miatt arra kényszerülnek, hogy 26%-kal csökkentsék a kolozsvári járataik számát, s az ott megszüntetett járatok egy részét Marosvásárhelyre költöztessék. A magán-légitársaság jelenleg 35 repülőgéppel, 1400 alkalmazottal dolgozik, évente 11 millió utast szállít. A gazdasági válság ellenére folyamatos növekedést könyvelhetnek el, a légi utasforgalom 37 százalékát bonyolítják a térségben.

 

Május 5-től indulnakaz új járatok


A légitársaság azért döntött így, mert a kolozsvári repülőtér adminisztrációja úgy határozott, hogy a meglévő és érvényben lévő szerződés ellenére növeli a reptéri illetékeket, illetve újakat vezet be. Az új illetékek szabta körülmények között, amely a jegyek árának növekedésében mutatkozik meg, a társaság kénytelen csökkenteni kolozsvári forgalmát, s a Szamos-parti városból Marosvásárhelyre terjeszkednek, itt bővítik szolgáltatásaikat.


A három repülőből álló kolozsvári flottából egy Airbus A320-as gépet a kiszolgáló-személyzettel együtt Marosvásárhelyre költöztetnek.


A kolozsvári repülőtérről – ha a jelenlegi állapotok maradnak és a repülőtér vezetősége nem gondolja meg magát, hiszen a tárgyalások még nem zárultak le – az öt dortmundi és római, valamint a két düsseldorfi járatot megszüntetik. Milánóba a jelenlegi hét helyett hetente hat járat indul, Londonba a hatból csak három marad meg.


Ezzel szemben május 5-től – a tervezett június 16. helyett – Marosvásárhelyről heti három párizsi, öt dortmundi, öt római, négy londoni és két düsseldorfi járat indul.


Az utasok nyernek, ha kisebb a reptéri illeték


– A Wizz Air Romániában 2,7 millió utast szállít, a légi forgalom tekintetében elsők vagyunk. A társaság költségmenedzsmentje utas-barát, igyekszünk minél olcsóbban utaztatni, viszont a jegyek árát lényegesen növelné a reptéri illeték. Ezért döntöttünk úgy, hogy Kolozsvár helyett Marosvásárhelyt választjuk, ahol a megyei tanács öt évig nem módosítja a reptéri illetékeket. Üzenetünk, hogy ha a repülőterek emelik a díjaikat, a légitársaság visszalép és olyan repülőtereket választ, ahol továbbra is biztosíthatja az utas számára kedvező árakat. Arra kérjük az utasokat, hogy folyamatosan kövessék a Wizz Air honlapját, kövessék a módosításokat, hogy megfelelő időben értesüljenek a menetrendről – mondta az igazgató, majd újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy  Marosvásárhelyen évi 300-320 ezer utasra számítanak.