2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Magyar alelnökök az EP szakbizottságaiban

Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője újabb alelnöki megbízást kapott a nemzetközi kereskedelmi bizottságban (INTA). 

A képviselő megtiszteltetésnek, ugyanakkor hatalmas kihívásnak nevezte az újraválasztását. Mint mondta, „a globális kereskedelem rendkívül ingadozó és kiszámíthatatlan időket él, ezért az INTA szakbizottság kiemelkedően fontos szerepet játszik az Európai Unió döntéseiben”.

A képviselő szerint biztosítani kell, hogy az európai iparágak a nemzetközi piacon védelmet kapjanak a tisztességtelen versennyel szemben. „A kkv-k érdekeinek érvényesítéséhez kívánok hozzájárulni, hiszen jobban ki kell használják az EU által megkötött kereskedelmi egyezmények előnyeit. A kereskedelemnek valóban magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyeket kell létrehoznia” – nyilatkozta egyebek mellett Winkler.

Az INTA-bizottság elnöke továbbra is Bernd Lange (Németország, S&D) EP-képviselő marad.


Három magyarországi alelnök

A szakbizottságok szerdai alakuló ülésein három magyarországi képviselőt is megválasztottak bizottsági alelnöki posztra. Deutsch Tamás (EPP) negyedik alelnök (költségvetés-ellenőrzési szakbizottság); Gál Kinga (EPP) második alelnök (biztonsági és védelempolitikai albizottság); Ujhelyi István (S&D) harmadik alelnök (közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság).


A választás szabályai

Az Európai Parlament eljárási szabályzata (213. cikk) szerint a plenáris ülés – az Elnökök Értekezlete javaslata alapján – határozza meg az egyes bizottságok alelnökeinek a számát (jellemzően négy alelnöke van a szakbizottságoknak). Az egyes bizottságok elnökségének a parlamenti erőviszonyokat kell tükröznie. Nem lehetséges például csak nőkből vagy csak férfiakból álló elnökséget felállítani, vagy nem lehet az egyes bizottságok összes alelnöke egyetlen tagállamból.