2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Felvételi az orvosin

A marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem – régi és ismertebb nevén Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) – soha nem arról volt híres, hogy könnyű oda bejutni. Minden évben elmondható, hogy sokszoros a túljelentkezés mind magyar, mind pedig román részen, és a verseny is szoros. Nem egy esetben csak a tizedek döntenek. Ez pedig idén sem volt másképp, habár bizonyos tekintetben az eredmények hasonlóak voltak a tavalyiakhoz.

A felvételi és az eredmények kapcsán Varga Lászlót, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség elnökét kérdeztük.


Varga László, az MMDSZ elnöke– Hogyan zajlott le a felvételi, és milyen eredmények születtek?

– Kezdeném elsősorban a felvételi menetével. Eddig az egészségügyis kis szakok többségére is volt írásbeli felvételi vagy legalább dossziévizsga. Ezekre szintén július végén került sor. Az idei tanév közepén ellenben a vezetőtanács határozata értelmében beiktatták az előfelvételiket. Ez azt jelentette, hogy április 15-e és május 31-e között azok a diákok, akik valamelyik kis szakra – minden szak a MOGYTTE keretén belül, ami nem általános orvosi, nem fogorvosi, nem gyógyszerészeti és nem katonaorvosi – jelentkeztek, kaptak egy online felhasználói fiókot, és fel kellett töltsék a szükséges dokumentumaikat és a kifizetésről szóló bizonylatot. Többek között fel kellett tölteni a 9-10. osztály médiáját is abból a tantárgyból, amelyből felvételizni akartak, például az általános orvosi asszisztensire és a fogtechnikára kellett a biológiaátlag. A főtantárgy médiája és a három év, a 9-11. osztály átlaga alapján rangsorolták a jelentkezőket. Miután ez megtörtént, nyilvánosságra hozták a beiskolázási számokat, és a kis szakok esetében ezeket ki is osztották az elért eredmények alapján. Arról volt szó, hogy a helyek csak egy részét fogják odaítélni az előfelvételi után, de végül az összes helyet kiosztották, mert nagyon sokan jelentkeztek. Tehát azok, akik sikeresen előfelvételiztek, már bent is voltak, mindössze annyi volt a feladatuk, hogy átmenjenek az érettségin, és leadják a diplomát, az érettségi átlag már nem is számított. A nagy szakok esetében voltak felvételi felkészítők is. Volt külön kémia orvosira vagy fogorvosira készülőknek románul és magyarul egyaránt, volt külön kémiafelkészítő azok számára, akik gyógyszerészetire készültek, valamint külön biológia orvosira vagy fogorvosira készülőknek, szintén két nyelven. A felkészítők elkezdődtek február vége körül, ez idő alatt átvették a felvételihez szükséges teljes anyagot. Minden alkalomnak megvolt az előre meghatározott témája. Továbbá minden óra végén volt egy teszt, hogy a diákok felmérhessék a tudásukat. Az MMDSZ július 9-én szervezte az utolsó nagy, fizikai jelenléttel történő próbafelvételit, erre körülbelül 170 magyar diák jelentkezett. Ezt a tesztet a diákszövetség állítja elő minden évben, viszont a tanárok javítják. Ennek a próbának az a szerepe, hogy egypár héttel a felvételi előtt a tanulók tudják felmérni a tudásszintjüket. A felvételire való jelentkezés online történt július 18-a és 22-e között, maga a vizsga pedig július 25-én volt. Hozzátenném, hogy a felvételin való részvételhez szükség volt vagy oltási igazolásra, vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztre, vagy egy 24 óránál nem régebbi gyorstesztre. Megjegyezném, hogy az egyetemen július 24-én és 25-én reggel is voltak olyan pontok, ahol ezeket a teszteket el lehetett végezni.


 A júliusi próbafelvételi– Mekkora volt a túljelentkezés?

– Általános orvosin, a tavalyi évhez hasonlóan, 120 államilag támogatott hely volt, a fogorvosin és gyógyszerészetin 50-50 hely volt a magyar szakokon. Továbbá az általános orvosi asszisztensin volt 60 magyar nyelvű, államilag támogatott hely. Ezekhez képest általános orvosira 270 diák jelentkezett, közülük négyen nem jelentek meg a vizsgán. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy minden évben vannak olyan diákok, akik már az egyetem tanulói, de szeptemberi felvételin jutottak be egy úgynevezett „EU-s helyre” – ami egy tanévre 5000 euró volt, az idéntől ez 7500 euró –, és amennyiben a felvételin az utolsó bejutásinál nagyobb jegyet ír, akkor automatikusan átkerül egyszerű fizetéses, önköltséges helyre (9000 lej/tanév). A több mint kétszeres túljelentkezésből már szinte szabályszerűen következik, hogy a helyek beteltek általános orvosin, és az utolsó bejutási média 6,38 lett. Érdekesség, hogy tavaly is pont ekkora volt a legkisebb bejutási átlag. Hozzátenném, hogy a bejutási médiának 90%-át a felvételi vizsga jegye adja, a fennmaradt 10%-ot pedig az érettségi átlag. A fogorvosin nem teltek fel a helyek, habár 84-en jelentkeztek, viszont csak 47-en írták meg az átmenőt. Viszont ebből a 47 diákból négy nem a bejutásért, hanem a már említett EU-s helyről való átkerülésért jelent meg a vizsgán, sikeresen. Tehát 43 diák jutott be első évre fogorvosira. A legkisebb bejutási átlag 5,08 volt. A gyógyszerészetire mindössze 20 diák jelentkezett, és 19 -nek sikerült a vizsgája. Itt az utolsó bejutási átlag 8,53 volt.

– Hogyan értékeled a felvételit? A próba vagy az igazi volt a nehezebb?

– A próbafelvételi egyértelműen könnyebb, ennek az az oka, hogy a rendes felvételit az oktatóink állítják össze, míg a próbafelvételit mi, diákok. Bármennyire is szeretnénk, nem érjük el a tanárok szintjét. Ami ellenben jó a próbafelvételi esetében, hogy a hibáinkat kijavítják, viszont ha például egy kérdés túl könnyű, akkor nem mondják azt, hogy írjunk újat, hanem maradhat, de tanácsokkal látnak el, hogy mi magunk is fejlődjünk. Az idén kaptunk dicséret, például dr. Horváth Emőke docens asszonytól – aki a MOGYTTE Felvételi Irodájának is tagja –, szerinte nagyon jók lettek a kérdések az idei próbafelvételiken. A próbafelvételire szánt kérdéseket Elekes Éva, immáron harmadéves fogorvostan-hallgató és csapata állítja össze. Őszintén szólva én úgy hallottam a diákoktól, hogy az idei felvételi egy kicsivel nehezebb volt, mint a tavalyi, de nem számottevően, elég csak az utolsó bejutási médiára gondolni, ami ugyanakkora volt az idén, mint a tavaly.

– Mivel készül az MMDSZ, milyen programokra lehet számítani az ősztől? Persze, ha a koronavírus-világjárvány engedi...

– Tervünk sok van, és reméljük, hogy az egészet meg tudjuk valósítani. Az idén az egyetem szeptember 20-án fog kezdődni, tehát mi 19-ére tervezzük a gólyáknak a már megszokott Első(s)segély rendezvényünket. Ezt tavaly online kellett megtartsuk, viszont, ha minden jól megy, akkor idén lesz lehetőségünk felmenni az egyetemre, és ott megtartani az ismertetőt. Ez azért is hasznos, mert nagyszerű lehetőség első találkozásra a leendő csoport- és szériatársakkal, felsőbb évesekkel, de számos rövidítés van az órarendben, és a gólyák nem tudják, hogy hol van az adott terem, mi pedig körbevezetjük őket, és megmutatjuk, hogy mi hol van a campuson belül. Továbbá még az első félévben szeretnénk megszervezni a gólyaheteket, az MMDSZ-fórumot. Utóbbinak az a célja, hogy a különböző szakosztályokat bemutatjuk a gólyáknak, és amihez kedvet kapnak, oda csatlakozhatnak. Ezenkívül még tervben van az egyetemi nyílt napok, a gólyatábor és az MMDSZ-bulik is. Remélhetőleg a járvány nem húzza át a számításainkat. Bevallom, hogy most egy kicsit nehezített helyzetben van a diákszövetség is, lévén, hogy tavaly módosítottak a tanév szerkezetén, hiszen a két félévből négy modult csináltak. Ebből kifolyólag fel kellett gyorsítani a tananyag leadását, és a tanulási idő is leszűkült. Emiatt a diákszövetség is kell zsonglőrködjön az idővel, hiszen nem két, hanem négy szesszióval kell számolni. Mindenképpen kell hagyni időt a tanulásra, viszont megpróbáljuk újra színesebbé tenni a rendezvénypalettánkat, ahogy azt az előző években már megszokhatta a marosvásárhelyi diákság.


A marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem
Fotó: Szőcs Edgár