2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A román jégkorong-szövetség vizsgálatot indít a székely himnusz eléneklése miatt.

A föderáció elnöke, Alexandru Hălăucă bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét, hogy vizsgálja meg azokat a felvételeket, amelyek szerint a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt vasárnap a ljubljanai divízió I/A világbajnokság zárónapján, a két csapat mérkőzését követően.

A román sportsajtó „botrányosnak“ minősítette a történteket. Azt is kifogásolták, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke. Utóbbi a közösségi médiában úgy reagált, hogy más román szurkolók társaságában volt ott.

Az ügyben megszólalt Sorin Grindeanu közlekedési miniszter, volt miniszterelnök is, aki „gyalázatosnak“ nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét. Szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele. Azt kérte a sportági szövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől, hogy büntesse meg a játékosokat.