2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A japánoké az első arany

A japánok szerezték az első aranyérmet a magyarországi vizes világbajnokságon a szinkronúszók margitszigeti küzdelmeiben, az egyéni technikai versenyt Inui Jukiko nyerte.

Az ázsiai ország története harmadik aranyérmét szerezte szinkronúszásban, 2001-ben párosban, 2003-ban pedig szabad kombinációban győztek japán versenyzők.

A második helyen az ukrán Marta Fegyina, a harmadikon a görög Evangelina Platainoti végzett. Utóbbi hazája történetének első dobogós helyezését szerezte ebben a szakágban.

A sportág egyeduralkodói az oroszok, akik most az ukrajnai háború miatt nem vehetnek részt a világbajnokságon. A legutóbbi, 2019-es vb-n kizárólag a highlight kűrben győzött más nemzet képviselője, ebben a számban ugyanis nem volt orosz induló.

Eredmények:

szinkronúszás, egyéni technikai, világbajnok: Inui Jukio (Japán) 92,8662 pont, 2. Marta Fegyina (Ukrajna) 91,9555, 3. Evangelina Platainoti (Görögország) 89,5110 (fotó)


Az úszóversenyek szombati eredményei

Szombaton a Duna Arénában megkezdődtek a magyarországi vizes világbajnokság úszóversenyei.

Férfi 400 méter gyorson az ausztrál Elijah Winnington fantasztikus utolsó 50 méterrel utasította maga mögé a mezőnyt, 3:41.22 perces ideje az elmúlt tíz év legjobbja, ennél gyorsabban legutóbb a kínai Szun Jang teljesítette a számot, a londoni olimpián 3:40.14 perccel diadalmaskodott.

Női 400 méter gyorson az amerikai Katie Ledecky pályafutása során negyedszer nyert, Hosszú Katinka után ő a második úszónő, aki két számban is legalább négy világbajnoki címet gyűjtött be, a háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis 400 méter vegyesen ötször, 200-on pedig négyszer diadalmaskodott.

A pályafutása 16. vb-elsőségét begyűjtő, ezzel az örökrangsor második helyén álló Ryan Lochtetól már csak két arannyal elmaradó Ledecky lett az első úszó, aki ugyanabban a számban, ugyanazon a helyszínen két világbajnokságon is győzött.

Ebben a számban a mindössze 15 esztendős kanadai Summer McIntosh lett a második.

A szombati eredmények: 

férfiak: 400 m gyors, világbajnok: Elijah Winnington (Ausztrália) 3:41.22 perc, 2. Lukas Märtens (Németország) 3:42.85, 3. Guilherme Costa (Brazília) 3:43.31

400 m vegyes, világbajnok: Léond Marchand (Franciaország) 4:04.28 perc, 2. Carson Foster (Egyesült Államok) 4:06.56, 3. Chase Kalisz (Egyesült Államok) 4:04.47, ...8. HOLLÓ BALÁZS 4:15.17 (fotó)

4x100 m gyorsváltó, világbajnok: Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Ryan Held, Justin Ress, Brooks Curry) 3:09.34 perc, 2. Ausztrália (William Xu Yang, Matthew Temple, Jack Cartwright, Kyle Chalmers) 3:10.80, 3. Olaszország (Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri, Manuel Frigo) 3:10.95, ...5. MAGYARORSZÁG (NÉMETH NÁNDOR, SZABÓ SZEBASZTIÁN, BOHUS RICHÁRD, MILÁK KRISTÓF) 3:11.24

nők: 400 m gyors, világbajnok: Katie Ledecky (Egyesült Államok) 3:58.15 perc, 2. Summer McIntosh (Kanada) 3:59.39, 3. Leah Smith (Egyesült Államok) 4:02.08

4x100 m gyorsváltó, világbajnok: Ausztrália (Mollie O’Callaghan, Madison Wilson, Meg Harris, Shayna Jack) 3:30.95 perc, 2. Kanada (Kayla Sanchez, Taylor Ruck, Margaret Macneil, Penny Oleksiak) 3:32.15, 3. Egyesült Államok (Torri Huske, Erika Brown, Kate Douglass, Claire Curzan) 3:32.58, ...8. MAGYARORSZÁG (PÁDÁR NIKOLETT, GYURINOVICS FANNI, SENÁNSZKY PETRA, MOLNÁR DÓRA) 3:38.20


Rajtol a vízilabdatorna

Hétfőn a nők küzdelmeivel rajtol a vizes világbajnokság vízilabdatornája is.

Bíró Attila együttese kifejezetten erős csoportba került, hiszen a kötelezően legyőzendő kolumbiai csapat mellett a mindenkire veszélyes olasz, illetve a kanadai válogatottal találkozik. Utóbbi gárda a 2017-es, ugyancsak hazai rendezésű világbajnokságon meglepte a magyarokat, és a negyeddöntőben búcsúztatta őket.

A hazai csapat az elmúlt két világversenyén érmet szerzett, 2020-ban, a Duna Arénában rendezett Európa-bajnokságon, illetve tavaly, a tokiói olimpián is harmadik volt. Az együttes összetétele nem sokat változott, a japán fővárosban a női szakág történetének első érmét megszerző csapatból tízen most is ott lesznek a vízben.

A férfiaknál a magyar válogatott rendkívül könnyű csoportban szerepel, legerősebb ellenfele az elmúlt években meggyengült montenegrói csapat lesz, amellyel kedden találkozik. Két nappal később Brazília, majd jövő szombaton Georgia legyőzése sem jelenthet akadályt az együttesnek.

Amennyiben Märcz Tamás olimpiai bronzérmes csapata a papírformának megfelelően bejut a nyolc közé, akkor ott már nehéz dolga lesz, ugyanis valószínűleg a címvédő olaszokkal vagy a spanyolokkal játszik majd. A szakember – aki a 2017-es világbajnokságon a Margitszigeten szerzett ezüsttel mutatkozott be a kispadon – négy helyen változtatott a tokiói összetételhez képest.

A vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós Uszoda nagymedencéje mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont. Mindegyik városban egy-egy férfi- és női csoport küzdelmei zajlanak majd, délutánonként két-két mérkőzést nézhetnek meg a szurkolók. A Margitsziget kivétel, itt a magyar férfi- és női válogatott játszik majd, és elkerülendő az ütközést az úszóviadallal, az első meccsek 19.30-kor kezdődnek, a magyarok pedig 21 órától szállnak vízbe. (MTI)