2022. január 19., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyetemi felvételik Kolozsváron

 Kolozsvár mindig híres egyetemi város volt. Az ország különböző térségeiből akartak oda eljutni diákok. Ez most sincs másképpen, azonban a járvány és az online oktatás valamelyest megfékezte az érdeklődést, és megnövelte az egyetemi oktatást otthagyó diákok arányát. Talán a gond a motivációban keresendő. Azonban a város ősztől várja vissza a diákokat, méghozzá nagyon színes programmal.

 Az egyetemi felvételik és a kolozsvári diákélet kapcsán Hatos Attilát, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnökét kérdeztük.


Hatos Attila, a KMDSZ elnöke– Milyen volt az egyetemi felvételi a kolozsvári egyetemeken?

– A tavalyi évhez képest visszatért a felvételi rendszer a különböző egyetemekre, illetve karokra. A beiratkozás és a visszaigazolás online zajlott, viszont a vizsgák azokon a szakokon, ahol volt ilyen, személyes jelenlét mellett történtek. Az idén már kezdtek visszatérni az egyetemek a valós felvételi metódushoz. Külön pozitívum, hogy a felsőoktatási intézmények átlátható és könnyen kezelhető felvételi, valamint beiratkozási felületeket hoztak létre. Még számunkra is meglepő volt, hogy mennyire egyszerű végigmenni a lépéseken. Ám sajnálatos módon visszaeső tendenciát mutatott a felvételizők száma. Több egyetemen is előfordult, hogy a helyek nem teltek meg.

– Azokon a szakokon, ahol volt felvételi vizsga, kötelező volt az oltási igazolás vagy a negatív koronavírusteszt a bemenéshez?

– Nem tudok ilyen esetről. Egyszerűsített folyamatok voltak, amit első kézből tudok mondani, az a Babeş–Bolyai Tudományegyetem jogi karának a felvételije. Itt a beiratkozás nem volt oltáshoz kötve. A teremben betartották a jelenleg életben levő, a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat, mint amilyen a távolságtartás vagy a maszkviselés. Viszont a felvételi nem volt oltási igazoláshoz vagy teszthez kötve.

– Volt olyan kar, ahol nagy volt a túljelentkezés? Említetted, hogy csökkenő a tendencia, de nem voltak kivételek?

– A nyári felvételin nagyon kimagasló számok sehol nem voltak. Egy átlagos beiratkozási számról beszélhetünk, de nem mondható egyik karon sem átlagon felülinek. A tavalyi számok nagyon magasak voltak, de ez annak is betudható, hogy tavaly nem voltak felvételi vizsgák, mindenhol csak az érettségi számított. Pont ennek a könnyített metódusnak lehetett az az eredménye, hogy többen beiratkoztak. Konkrét számokat nem tudok mondani, de a beszélgetések során beigazolódott, hogy ami könnyen jön, könnyen megy. A múlt tanévben elég nagy volt a lemorzsolódás, szinte az összes szak esetében. Összességében az idei évre azt tudnám mondani, hogy átlagos volt a felvételi, nem volt kiemelkedő túljelentkezés, sőt inkább csökkenés volt megfigyelhető.

– Minek tudható be a felvételizők számának csökkenése?

– Mi a KMDSZ-nél úgy látjuk, hogy azoknak a diákoknak, akik akár egy fél évet kénytelenek a középiskolában online kijárni, már nincs meg az a motivációjuk a továbbtanuláshoz, illetve az egyetemválasztáshoz. Felmerült az a probléma is, hogy nincs meg az órák személyes jellege, az online oktatás közben mással is lehet foglalkozni, dolgozni vagy aludni. Nincs meg a napi rutin, hogy felkelünk, bemegyünk az egyetemre, és ott vagyunk az órán. Az online oktatás eredményeképpen egyértelműen látszik a motivációvesztés, illetve az idő és energia befektetésének átcsoportosítása. A diákok inkább azt választják, hogy elmennek dolgozni az alatt az idő alatt, ameddig hivatalosan órán kellene legyenek, hiszen mindkettő belefér. Ez pedig idővel lemorzsolódáshoz vezet. Tehát az online oktatás számos negatív hatást hozott magával, köztük a motiváció elvesztését.

– Beszéljünk pozitív dolgokról is. Mivel készül a KMDSZ ősztől, mire lehet számítani Kolozsváron a diák-élet tekintetében? Természetesen, ha a járványhelyzet megengedi...

– Úgy gondolunk az ősszel kezdődő egyetemi tanévre, hogy visszatérnek a diákok Kolozsvárra, vagyis nagyobb lesz azon diákok csoportja, amely vállalja, hogy részt vesz a jelenléttel járó oktatásban. A KMDSZ esetében elmondható, hogy már a nyár folyamán visszatértünk valamelyest a normalitáshoz, hiszen kint voltunk a Kolozsvári Magyar Napokon, ahol egyrészt az önkénteseket koordináltuk, másrészt volt Ifjúsági Pavilon is. Egy év kihagyás után ismét megszervezzük a Kolozsvári Magyar Diákszövetség nyári egyetemét. Tehát bizonyos értelemben már elkezdődtek a gólyaprogramok. Emellett úgy számolunk, hogy a gólyáknak szóló teljes kínálatot meg tudjuk tartani. A tervek szerint lesznek gólyatáborok, gólyabálok, és készülünk minden olyan programmal, ami egy év kényszerszünet után a gólyákat vissza tudja röpíteni a fészekbe, azaz vissza tudja hozni őket Kolozsvárra. Továbbá még készülünk  A Kártya alkalmazással is, ami többéves projekt, s minden évben ad ki diákkártyát a KMDSZ. Teljes sebességgel zajlik az élet a diákszövetség háza táján. Remélhetőleg az idei számításainkat nem húzza keresztül a koronavírus.

– Mi az A Kártya?

– Egy ingyenesen igényelhető diákkártya. Kolozsvárról tudni kell, hogy ahhoz, hogy kedvezményes buszbérletet – diákbérletet – lehessen kiváltani, szükség van egy diákkártyára. 2014-ben minden diákkártya fizetőssé vált Kolozsváron, ez pedig azt eredményezte, hogy a minisztérium és a városháza által biztosított ingyenes buszbérlet kiváltásához először fizetni kellett a diákkártyáért. Az akkori KMDSZ-vezetőség azt akarta, hogy a magyar diákok ne fizessenek, és létrehozta a saját diákkártyáját, A Kártya néven. Ez azóta is ingyenesen igényelhető, az a mottónk, hogy „Összekötjük a várost!”. Amellett, hogy a bérletek igénylésénél fel lehet mutatni, különböző magyar szolgáltatókkal, magyar partnerekkel vagyunk együttműködési viszonyban, ahol a diákoknak kedvezményeket biztosítunk. Főleg olyan helyekről van szó, ahol sok diák tölti a hétköznapjait, illetve olyan szolgáltatásokról, amelyek érdekesek lehetnek a Kolozsváron élő fiatalok számára. A kártya előállítási költségét a KMDSZ magára vállalta. A tavaly nem jöttek vissza az egyetemisták Kolozsvárra, ezért is döntöttünk úgy, hogy átvisszük  A Kártyát a digitális világba, és elektronikus kártyát készítünk. Már a tavaly létrehoztuk az A Kártya alkalmazást. Ezt is mindenhol elfogadják, mindössze annyit változott, hogy egy kicsit modernebb lett, és valamivel több funkció van benne. Reméljük, hogy október elsejétől – vagy már szeptember 15-től, a Sapientia tanévnyitójától – fogják tudni igényelni a diákok az A Kártyát. Hozzátenném, hogy a kártya egy identitást is ad a magyar diákoknak, többek között a KMDSZ rendezvényein is részt lehet venni vele. Ezzel válik igazából az illető kolozsvári magyar diákká, aki része a KMDSZ-nek. Rengeteg pozitív hozadéka van annak, hogy a magyar diákoknak van egy külön kártyájuk.