2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A bárányhimlő

A hírek szerint az ország két nagyvárosában, Temesváron és Kolozsváron járványszerűen terjed a bárányhimlő (varicella) nevű fertőző gyermekbetegség. Legjellemzőbb tünetei a vörös, majd hólyagos és viszkető kiütések, és mivel nagyon ragályos, megfertőződhetnek azok a felnőttek is, akik gyermekkorukban nem kapták el a bárányhimlőt.


Dr. Sólyom Réka– Vannak-e Marosvásárhelyen és környékén beteg gyermekek? – érdeklődtünk a bárányhimlő előfordulásáról dr. Sólyom Réka egyetemi tanársegédtől, a Marosvásárhelyi 2-es Számú Gyermekklinika gyermekgyógyász szakorvosától.

– Minden télen, tavasszal lezajlik egy járvány, főleg óvodákban, bölcsődékben érezhető a hatása. Okozója a varicella-zoster vírus, amely nagyon könnyen terjed a gyermekek körében. Tél végén, tavaszszal jelentkezik egy fertőzéshullám olyan gyermekeknél, akik korábban még nem estek át a betegségen. 

– Mit érdemes tudni a vírusról?

– A varicella-zoster vírus a herpeszvírusok családjába tartozik. Annyira fertőző, hogy aki nem esett át a betegségen, és kapcsolatba kerül egy fertőzött személlyel, az nagy valószínűséggel elkapja. A betegség cseppfertőzés útján, valamint a hólyagok váladékával terjed.

– Hogyan jelenik meg a betegség?

– A fertőzött személlyel való kapcsolattól kezdődően a lappangási idő általában 14-16 nap, azt követően jelentkeznek a tünetek. Az első nem specifikus jelei a betegségnek a láz, levertség, fejfájás, torokfájás. Megjelenésük előtt két-három nappal már fertőz a beteg. A kezdeti jeleket a kiütések követik, előbb a fejbőrön, az arcon, majd a test többi részein kis viszkető vörös pöttyök, majd azokon hólyagocskák alakulnak ki. A láz általában egy-két napig 38 – 39 fokos lehet, de van, aki láz nélkül esik át a fertőzésen. Ez egyéntől függő, valamint attól, hogy milyen mennyiségű vírus került a szervezetébe. Az is előfordulhat, hogy néhány pöttyel megússza, de ilyen esetben fennáll a veszély, hogy újra megfertőződik. Ez azonban ritka, és a bárányhimlő egy életre szóló immunitást biztosít. 

– Mit kell tudni a kiütésekről? 

– A vörös foltokon megjelenő hólyagok okozzák a legtöbb kellemetlenséget, fájó, égő, viszkető érzést keltenek, és gyakran a szájüregben, a nyálkahártyán is kialakulnak. A fájdalom miatt a gyermekek nem fogyasztanak elegendő folyadékot, sem élelmet, ezért kiszáradhatnak, ha a felnőttek nem követik figyelemmel az állapotukat. Vigyázni kell, hogy a bőrön lévő kiütések ne fertőződjenek felül – amikor kihasadnak, fennáll ennek a veszélye –, ezért hosszasan nem szabad füröszteni a beteget. Viszont naponta többször is langyos vízzel lehet zuhanyozni, és tiszta, puha törülközővel leitatni a vizet, hogy ne sérüljenek meg a hólyagocskák. Ha a gyermek elkaparja vagy megsértjük, nyomot hagynak a bőrön. 

– Mennyi ideig tart a betegség?

– Általában egy hét után megkezdődik a hólyagocskák pörkösödése, és amikor minden hólyag eltűnik, akkor mondható, hogy nem fertőz már a beteg, a pörkök ugyanis már nem fertőzőek. A betegség végét a pörkök leesése jelzi, ez a második hét vége felé következik be. A szülőknek ajánlani szoktuk, hogy amíg pörk fedi a gyermekek bőrét, napra ne vigyék őket, mert ilyenkor is maradhatnak nyomok az UV-sugárzás miatt.

– Milyen gyógyszerekkel kell kezelni a bárányhimlős személyt?

– Kisgyermekeknél csak tüneti kezelést alkalmazunk, lázcsillapítókat, esetleg antihisztaminikumokat (allergiaellenes szereket) viszketés ellen, és többféle helyi kenőcsből, gélből, habból lehet választani. Rázókeveréket már nem ajánlunk, mert nagyon szárítja a bőrt, és hegesedéshez vezethet. Nagyobb gyermekeknél (16 éves kor fölött), felnőtteknél vagy olyan esetben, amikor az immunrendszer legyengült bizonyos okok miatt (pl. citosztatikus kezelés alatt, HIV-fertőzötteknél, kortikoszteroidos terápia után), szájon keresztül antivirális gyógyszereket adunk. Náluk ugyanis a tünetek sokkal erőteljesebben jelentkezhetnek, és sokkal gyakrabban alakulnak ki súlyos szövődmények. Azért is hívják gyermekbetegségnek, mert abban a korban sokkal könnyebben, szövődménymentesen esnek át rajta.

– Melyek a szövődményei a bárányhimlőnek?

– Ritkán, de előfordulhatnak különböző komplikációk: a hólyagok, a bőr bakteriális felülfertőződése, tüdőgyulladás, idegrendszeri gyulladás. Ezek azonban ritkák, de megjelenhetnek. Bár a kisgyermekekkel nehéz betartatni az ágynyugalmat, a lakásban ajánlott tartani őket, egyrészt, hogy védjük a felülfertőződéstől, másrészt, hogy másokat óvjunk a betegségtől. 

– A varicellavírusról ismeretes, hogy ha egyszer bekerül a szervezetbe, elbújik, és nem szabadulunk meg tőle.

– Valóban a szervezetünkben marad, és a csigolyák melletti idegdúcokban bújik meg, majd akárhányszor legyengül a szervezetünk, a tünetek övsömör formájában előjöhetnek, az idegszálak mentén kialakuló, rendkívül égő, fájdalmas hólyagocskákat okozva. 

– Volt „szerencsém” átélni, és szomorúan hallom, hogy egy személynél többször is előfordulhat. Ha a védőoltás segítene abban, hogy a legyengített vírus ne okozzon övsömört, akkor érdemes lenne beoltani a gyermekeket. Miért nem szerepel az oltási protokollban?

– Feltehetően azért, mert a gyermek könnyen esik át a fertőzésen, és természetes úton szerzi meg az immunitást. Aki védőoltáspárti, és szeretné gyermekét megkímélni, a családorvosnál kérheti az oltást, amelyet egyéves kortól két adagban kell beadni. Akit beoltottak, az nem fertőződik meg, vagy nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen.