2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb év, amikor megemlékeznek a Colectiv klubban történt tragédia áldozatairól. Újabb év, amikor ismét ezrek vonulnak fel, gyertyát gyújtanak és virágot helyeznek el, így emlékezve a 2015. október 30-i drámai események áldozataira. És egyúttal vádolják a kormányt, a nyomozó hatóságokat, amiért még mindig nem történt meg a felelősségre vonás. Még mindig nem szolgáltattak igazságot. Még mindig nem tudni, hogy kinek mekkora felelőssége volt abban, hogy a Colectiv klub működését engedélyezték, hogy a mentés kaotikusan történt, hogy a kórházakba került súlyos sérültek megfertőződtek a nem megfelelő higiéniai körülmények miatt, és a fertőtlenítő szerekről kiderült, hogy hatástalanok. Mint ahogy az sem, hogy az egészségügyi tárca vezetője miért nem tette lehetővé, hogy a legsúlyosabb égési sérüléseket szenvedett emberek azonnal külföldi, jól felszerelt kórházakban kapják meg az életmentő orvosi ellátást. Büszkeségből? Takarékosságból? Szakmaiatlanságból? Érthetetlen, hogy évekig titokban tarthatnak bizonyítékot jelentő felvételeket a tragédia első perceiben történt mentésről. (Emiatt kedden bűnügyi eljárást indítottak, az ügybe a bukaresti bűnügyi rendőrség gyilkossági csoportja is bekapcsolódott.) 

Ott tartunk tehát, hogy – bár a hatóságok 2016. április 28-án bűnvádi eljárást indítottak a klub három tulajdonosa ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és a munkavédelmi intézkedések be nem tartása miatt –, még mindig nincsenek meg a felelősök. Ehelyett van politikusi koszorúzás, retorika, mely szerint a Colectiv tragédiája „súlyos” leckeként, „mély sebként”, „az egyik legszomorúbb napként” marad meg a romániaiak emlékezetében, és „nagy felelősségtudatot és éberséget követel mindenkitől”. A kormányfő azt is elmondta, hogy a sürgősségi helyzetekben való gyors bevetést biztosító intézkedéseket, a törvényt és az egészségügyi szolgáltatásokat folyamatosan fejleszteni, javítani kell, beruházásokra van szükség az egészségügyben. 

Igen, Viorica Dăncilă a beruházásokról beszélt idén májusban Marosvásárhelyen is, amikor Sorina Pintea egészségügyi miniszterrel látogatott el a sürgősségi kórházba, és égési sérültek kórházát, valamint sejt- és szövetbankot ígért, mondván, „mindkét beruházásra van pénz, a terület jogi helyzete tisztázódott, így semmi akadálya annak, hogy ezek a beruházások Marosvásárhelyen megvalósuljanak”. A megvalósulástól távol állunk, ráadásul tegnap, a Colectiv áldozataira való megemlékezés napján a Maros Megyei Klinikai Kórház égési sérültek osztályát vezető főorvosa azt nehezményezte, hogy osztályát felszámolták, a súlyos égéssérültek kezelése nem oldható meg az időközben korszerűsített plasztikai sebészeten, s ez akár a betegek életébe kerülhet. 

Colectiv, 2015. Hatvannégy halott, 186 sérült, gyászoló családok. Meddig kell még várni az igazságszolgáltatásra?